Ilgın Candan Esmer – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Thu, 09 Sep 2021 07:08:09 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 KYK Burs Başvurusu https://universkop.com/kyk-burs-basvurusu/ https://universkop.com/kyk-burs-basvurusu/#respond Thu, 09 Sep 2021 07:08:09 +0000 https://universkop.com/?p=71510 Kredi ve Yurtlar Kurumu her yıl başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere burs vermektedir. KYK bursu sınırlı sayıda öğrenciye verilmektedir.

Bu yazımızda KYK bursuna hangi şartlar çerçevesinde, hangi belgelerle, nasıl ve ne zaman başvurduğumuzu detaylarıyla inceleyip ilgili yönetmelikteki önemli bilgileri sadeleştirerek sizlerle paylaşacağız.

Burstan kimler yararlanabilir?

  • Lisans ve önlisans öğrencileri
  • Lisansüstü öğrenim gören öğrenciler. Ancak kayıtlı oldukları program hazırlık programı barındırıyorsa bu hazırlık döneminde öğrencilere burs verilmez.
  • İki yıllık bir programdan dikey geçişle dört yıllık bir programa geçiş yapan ve bu yeni programda, ara vermemiş bir şekilde üçüncü sınıftan itibaren devam edecek olan öğrenciler. Ancak intibak ya da hazırlık programı süresince burs verilmez.
  • Üniversite sınav sıralamalarında ilk 100e girmiş olan öğrenciler
  • Amatör milli sporcular

Burstan kimler yararlanamaz?

  • Halihazırda öğrenim kredisi ya da burs alan öğrenciler
  • Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanunun 2 nci maddesi kapsamındaki kurum ve kuruluşlardan burs almakta olan öğrenciler (link eklenebilir)
  • Yabancı uyruklu öğrenciler
  • Polis akademisinde ya da askeri okulda öğrenim gören öğrenciler
  • Normal öğrenim süresini aşmış öğrenciler
  • Lisansüstü programların hazırlık döneminde olan öğrenciler
  • Açıköğretim ya da uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler
  • Bursa başvuru süreçlerinde gerçeğe aykırı beyanda bulunmuş öğrenciler
  • Burs Yönetmeliği çerçevesinde burs almaya yeterli bulunmamış öğrenciler

Başvuru tarihleri

KYK bursuna başvuru tarihleri kamuoyuyla yazılı ve görsel yayın yoluyla paylaşılır ve her yıl değişiklik gösterir. Genellikle Eylül – Ekim ayı içinde başvurular alınmaktadır.

Bursa başvuru

KYK bursuna başvurular e-Devlet üzerinden yapılmaktadır. KYK bursu başvurusu yapmak için hazırlanıyorsanız e-Devlet şifreniz olmalı.

Başvuru sırasında öğrenciden ekonomik duruma ve sosyal ve eğitim durumlarına dair bilgiler ve sağlanabiliyorsa öncelik belgesi istenir.

Öncelik belgesi aşağıdaki durumlarda alınabilir:

  • Şehit veya gazi çocuğu olmak
  • %40 ve üzeri engellilik durumu (raporu tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmak üzere)
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlamış olmak
  • Darüşşafaka Lisesinden mezun olmak
  • Amatör milli sporcu olmak
  • Anne ve babanın vefat etmiş olması

Öncelik belgeleri belirtilen tarihlerde Kredi ve Yurtlar Kurumunun Söğütözü Mahallesi 2176 Sokak No:25 Çankaya /ANKARA adresindeki Kredi Dairesi Başkanlığına elden veya posta yoluyla iletilmelidir.

Bursa başvuru sürecinde istenen bilgilerde gerçeğe aykırı bilgi beyan ettiği tespit edilen öğrenciler burs alamazlar.

Ayrıca eğer bir öğrenciye burs tahsis edilmişse ve daha sonra başvurularında gerçeğe aykırı belge sunduğu tespit edilmişse öğrencinin o zamana kadar aldığı burs krediye dönüştürülür ve öğrenciden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirtildiği şekliyle tahsil edilir.

Burs başvurusunun kabulü

Başvurunun kabul edilmesi durumunda öğrencilerin taahhütnamelerini onaylatmaları gerekir. Taahhütname onaylaması e-Devlet üzerinden yapılabilmekte.

Taahhütnamenin onaylanmadığı durumda öğrenciye burs ödemesi yapılmaz ve ayrıca bir bildirim yapılmaz.

Bursun kesilmesine ya da krediye dönüşmesine neden olacak durumlar

KYK bursu aşağıdaki durumlar kesilir:

  • Öğrencinin başarısız olması (hazırlık sınıfını geçememe ya da 4lük sistemde 2nin, 100lük sistemde 53.33’ün altında not ortalaması)
  • Öğrencinin öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması ya da en az bir yarıyıl uzaklaştırılması
  • Öğrencinin burstan vazgeçmesi, okuldan izin alması ya da kaydını dondurması
  • Sağlık sebepleriyle öğrenim gördüğü kuruma devam edememesi
  • Farklı bir okula geçiş yapıyorsa önceki okulunda başarısız olması ya da öğretimine bir yıl ara vermesi
  • Öğrencinin öğrenim gördüğü kurumun kapatılması
  • Öğrencinin KYK yurtlarından süresiz çıkarılması
  • Öğrencinin kesinleşmiş mahkumiyeti bulunması

Öğrencinin başarısız olması ya da burs almaktan vazgeçmesi durumunda kendisine tekrar burs verilmez. Ancak bu iki durumda da öğrenci KYK kredisi alabilir.

Bursun geri ödenmesine neden olacak durumlar

Bazı durumlarda KYK, bursun kesilmesinden sonra o güne kadar verilmiş bursun tamamının ya da bir kısmının kuruma geri ödenmesini isteyebilir. Bunlardan biri Bursa başvuru başlığı altında da bahsettiğimiz gibi başvuru sürecinde yanlış bilgi verildiğinin tespit edilmesidir.

Bununla birlikte burs, yukarıdaki kesilme gerekçelerinden herhangi birinin gerçekleştiği tarih itibariyle kesilir. Eğer bu tarihten sonra burs yatmaya devam ederse bu meblağ yine KYK kredisinin ödenme şartları çerçevesinde öğrenciden tahsil edilir.

Aynı anda hem burs hem kredi alabilir miyim?

Burs alan öğrenciler aynı anda kredi, kredi alan öğrenciler de aynı anda burs alamazlar.

Yurt dışında öğrenim ve KYK bursu

Yurt dışında öğrenim görmek KYK bursuna başvurmak için herhangi bir engel teşkil etmemekte. 

Bu yazımızda sizlerle KYK bursuyla ilgili bilgileri paylaştık. Konuyla ilgili başka detaylar için KYKnın kendi sitesine buraya tıklayarak bakabilir ya da bir aday hukukçuysanız ve alınan kararları kaynağından okumak isterseniz yazı için referans aldığım bir diğer kaynak olan Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Burs-kredi Yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/kyk-burs-basvurusu/feed/ 0
Fakülte Ne Demek? https://universkop.com/fakulte-ne-demek/ https://universkop.com/fakulte-ne-demek/#respond Thu, 17 Jun 2021 08:05:19 +0000 https://universkop.com/?p=70068 Bu yazımızda gerek doğrudan ÖSYM’nin tanım listesinden, gerekse de üniversitelerin kendi sitelerinde verdikleri bilgilerden faydalanarak “Fakülte ne demek?” sorusunu cevaplayacağız. Bir yandan da fakülte, konservatuar, yüksekokul ve enstitü gibi yükseköğretim kurumlarının aralarındaki farkları inceleyeceğiz.

Fakültenin ne olduğunu ve diğer kurumlarla arasındaki farkları anlayabilmemiz için öncelikle TYT ve AYT puanlarının bizi nerelere yerleştirdiğini hatırlayalım.

Bildiğimiz gibi sadece TYT puanı ile iki yıllık ön lisans programlarına ya da yetenek sınavı gerektiren bölümlere girebiliyoruz. TYT puanımıza AYT’yi de eklediğimizde dört yıllık lisans eğitimi veren programlara ya da yüksekokullara yerleşme yolunda önümüz açılıyor.

Peki bu bahsi geçen programların hangileri fakültelere bağlı?

Fakülte nedir?

Fakülte, üniversite rektörlüğüne bağlı, başında dekan bulunan bir yükseköğretim kurumudur. Fakültelere, çalıştıkları konulara ya da çalışma metotlarına göre gruplaşmış çeşitli bölümler bağlıdır. Örneğin, Ortadoğu Teknik Üniversitesi rektörlüğüne bağlı bir Mimarlık Fakültesi var ve Endüstriyel Tasarım Bölümü bu fakülteye bağlı.

Fakültelerin tek özellikleri bize dört yıllık lisans eğitimi veren bölümleri kapsaması değil. Bu kurumlarda aynı zamanda bilimsel araştırma ve yayın da yapılmaktadır.

Fakültelerde verilen eğitim üst düzey ve teoriktir. AYT puanı da gerektiren, dört yıllık lisans eğitimi veren bölümlerin büyük çoğunluğu fakültelere bağlıdır.

Konservatuar nedir?

Her dört yıllık eğitim veren bölüm AYT gerektirmediği gibi hepsi doğrudan fakültelere de bağlı değildir. TYT puanı ve yetenek sınavıyla öğrenci alan bazı dört yıllık sanat bölümleri fakültelere bağlı olan konservatuarlar altında eğitim verir.

Konservatuarlar, sahne sanatları ya da müzik alanlarında sanatçı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır. Örneğin Hacettepe Üniversitesi Müzik Bölümü bu üniversiteye bağlı Güzel Sanatlar Fakültesi Ankara Devlet Konservatuarı bünyesindedir. Aynı şekilde TYT puanı ve yetenek sınavı gerektiren Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü’yse doğrudan Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlıdır.

Yani fakülte için pek çok dört yıllık lisans bölümünün bağlı olduğu yükseköğretim kurumu diyebiliriz. Ancak müzik ve sahne sanatları dallarındaki bölümler fakültelere doğrudan bağlı değildir, fakülteler bünyesindeki konservatuarlarda yer alırlar.

Peki, iki yıllık ön lisans programları ve yüksekokullar da fakültelere mi bağlıdır?

Ön lisans programları

İki yıllık ön lisans programları da aynı şekilde fakültelere bağlı verilmektedir. Pek çok üniversitede açıköğretim fakülteleri bulunmaktadır ve bu fakültelerde iki yıllık ön lisans ya da dört yıllık açıköğretim programları bulunmaktadır.

Yüksekokullar

Yüksekokullar ise bu yukarıda bahsettiğimiz bölümlerden farklı işlemektedir. Yüksekokullar, doğrudan üniversitelerin rektörlüklerine ya da fakültelere bağlı olabilir. Ancak fakültelere bağlı bölümlerde verilen eğitime göre teoriyle değil pratikle daha çok ilgilenen, teknik bilgi içeren ve mesleğe yönelik bir eğitim yapısı vardır.

Örneğin, yüksekokul mezunu biri, bir mühendislik fakültesinden mezun bir mühendisten daha fazla pratik bilgiye sahip, bir teknisyenden ya da usta/çırak ilişkisiyle mesleğini öğrenmiş birinden çok daha fazla teorik bilgiye sahip olacaktır.

Yüksekokulda verilen teknik bilgi küçük bir işletmede bir mühendisten beklenen görevleri karşılamanızı sağlayabilecek yeterliliktedir.

Bununla birlikte, Bankacılık ve Finans, Sigortacılık, Hemşirelik gibi bazı bölümler kimi okullarda fakültelere bağlıyken kimi okullarda yüksekokullara bağlıdır. Ancak öğrenciler, iki yükseköğretim kurumundan da dört yıllık bir lisans eğitimi tamamladıktan sonra lisans diploması alarak mezun olurlar, dilerlerse lisansüstü eğitime devam edebilirler.

Bu tarz bölümler için bölümün fakülteye ya da yüksekokula bağlı olması arasında bir fark yoktur.

Enstitü nedir?

Enstitü ise üniversite rektörlüklerine bağlı lisansüstü eğitim veren yükseköğretim kurumlarıdır ve başlarında enstitü müdürleri bulunur. Ancak enstitülerin fakültelerden tek farkı bunlar değildir.

Enstitüler, üniversite bünyesindeki fakültelerde bulunmayan bölüm ve alanlarda da çalışma programları açabilirler. Örneğin, ODTÜ’de lisans düzeyinde bir bölüm olarak bulunmamasına rağmen ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı bir Yerleşim Arkeolojisi yüksek lisans programı bulunmaktadır.

Bu yazımızda fakültenin ne demek olduğunu, üniversiteler dahilindeki diğer başka kurumları da karşılaştırmalı ele alarak incelemiş olduk. Umarım kafa karışıklıklarınıza çözüm olmuştur. Düşünce ve yorumlarınızı duymak isteriz!

]]>
https://universkop.com/fakulte-ne-demek/feed/ 0