Ecem Karaduman – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Fri, 08 Oct 2021 06:44:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 Ders Çalışırken Konsantre Olmak ve Verimli Ders Çalışma https://universkop.com/verimli-ders-calisma/ https://universkop.com/verimli-ders-calisma/#respond Fri, 17 Sep 2021 14:21:37 +0000 https://universkop.com/?p=71508 Ders çalışırken konsantre olmakta zorlandığımız anlar vardır. Kimi zaman okuduğumuzu anlamakta zorluk çekeriz kimi zaman telefondan gelen en ufak bir bildirim sesi ile tüm konsantrasyonumuzu kaybederiz. Fark etmesek de tüm bunların farklı nedenleri vardır. Belki de aklımızın ucundan bile geçmeyen bu nedenler yüzünden verimli ders çalışma hayalimiz suya düşer.

Odaklanma sorunu yaşayan öğrenciler saatlerce ders çalışsa bile verimli ders çalışma olmadığı için öğrendiğini sandığı birçok konu yarım kalır. Bir süre sonra hala bu soruna bir çözüm bulamazsa da kendini suçlamaya başlar. Nerede hata yaptığını, diğer insanlardan eksik bir yanının olup olmadığını sorgular. Ancak çözüm bazen hiç ummadığımız kadar kolay ve göz önündedir.

Ders çalışırken siz de konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız gelin birlikte bunların nedenlerini inceleyelim. Ardından nasıl çözümler üretebileceğimizi görelim.

Uyku Düzeni

Uyku düzeninin vücuttaki birçok fonksiyonu etkilediği su götürmez bir gerçek. Uyku; gün içindeki ruh halimizi, cilt sağlığımızı, kilomuzu, bağışıklık sistemimizi, sinir sistemimizi ve vücudumuzda daha birçok şeyi etkiliyor. İşte bunlardan bir tanesi de konsantrasyon! Araştırmalara göre kaliteli uyku alamayan kişiler, gün içinde dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu yaşıyor.

Peki uyku kalitesinde yaşadığımız sorunları çözmek için ne yapmalıyız? Bu sorunu yaşamak istemiyorsanız kaliteli bir uyku için yatağa erken saatte girmeli, uykunuzu bölecek veya zihninizi yoracak faaliyetlerden kaçınmalısınız. Ayrıca yatmadan önce yemek yemenin de uyku kalitenizi düşüreceğini belirtmekte fayda var. Uykuya dalmada zorluk çekiyorsanız size önerimiz birkaç sayfa kitap okumanız.

Zihinsel fonksiyonları etkileyen kaliteli uykuya dikkat etmek gerek!

Beslenme düzeni

Uyku gibi beslenme düzenimiz de vücudumuzdaki fonksiyonları etkileyen bir faktör. Bunun için de gün içinde dengeli beslenmeye özen gösterilmeli. Fast food, abur cubur, ağır yiyecekler gibi metabolizmanızı zorlayacak yiyeceklerden uzak durmakta fayda var.

Ayrıca düzenli beslenmenin yanında gün içinde hafif egzersizler yapmak da zihin sağlığınızla beraber tüm vücudunuzu olumlu etkileyecek bir faktör.

Hedef belirleme ve planlama

Ders çalışmaya başlamadan önce kaç saat çalışacağınızı, hangi derslerden hangi konuları o gün öğrenmeniz, tekrar etmeniz veya pekiştirmeniz gerektiğini belirleyin.

Kendinize bir anda yüklenmek yerine hafif bir plan oluşturarak ders çalışmaya başlarsanız hedeflerinize ulaştığınızda onların yanına bir “tik” atmak o gün ve diğer günler için sizi daha da motive edecektir.

Planlamanızı yaparken bir anda çok ağır saatler belirlemek, gün içinde kafanızı çok fazla kaldırmadan ders çalışmak da sağlıklı değil. Çünkü nasıl ki ağır bir fiziksel aktivite yaptığınızda kolunuz, bacağınız, sırtınız vs. ağrırsa beyniniz de aynı şekilde saatlerce aynı işi yapmaktan yorulacaktır. Bu yüzden kendiniz için mola vermeyi, sakinleşmeyi unutmayın.

Ders çalışırken vereceğiniz kısa molalar derse tekrar döndüğünüzde daha canlı ve enerjik olmanızı sağlayacaktır. Ancak dikkat etmek gereken bir nokta var! Verdiğiniz molalar sizi ders çalışmaktan tamamen koparacak, uzadıkça uzayan molalardan olmasın!

Kısa vadedeki hedefler dışında sizi motive ederek konsantre olmanızı sağlayacak uzun vade hedefleri de var: hangi bölümü okumak istediğiniz, hangi üniversitede okumak istediğiniz, hangi şehirde okumak istediğiniz…

Uzun vadedeki bu hedefler aslında sizi dersin başına geçirecek ve odaklanmanızı sağlayacak en baştaki şey. O yüzden hayal kurmanın ve bu hayallerinizi gerçekleştirmek için hedefleriniz doğrultusunda çalışmanın önemini unutmayın!

Bunların dışında verimli ders çalışma için neler yapılabilir?

Bunların dışında ders çalışmanızı eğlenceli hale getirebilecek birkaç şey daha söylemek gerek.

  • Ders çalıştığınız ortam, verimli ders çalışma için önemlidir. Yatakta ders çalışmak genellikle kişinin uykusunu getirir. Bu yüzden yatarak ders çalışmak yerine masada ders çalışmak odaklanmanıza faydalı olacaktır.
  • Kendinizi rahat hissedeceğiniz ve dikkatinizin dağılmasına neden olacak sesli ortamlardan ziyade daha sakin ortamları tercih edebilirsiniz. Arkadaşlarınızla anlaşarak kütüphaneye gidebilir, ders çalışma konusunda birbirinizden destek alabilirsiniz.
  • Ders çalışırken yapışkanlı not kağıtları, diğer adıyla post-it, kullanmayı denediniz mi? Bu hem masanızı hem de kitap/defterlerinizi daha renkli hale getirecek. Ayrıca görsel hafızanızı da tetikleyecektir. Bu not kağıtlarını kullanarak ezberlemeniz gereken sözel veya sayısal bilgilerin daha kolay hafızanıza kazınmasını da sağlayabilirsiniz.
  • Pomodoro tekniğini duydunuz mu? Pomodoro tekniği Francesco Cirillo tarafından geliştirilen, zaman yönetimi için kullanılan bir teknik. Bu tekniğe göre her 25 dakikalık çalışmanın ardından 5 dakikalık mola verilir. 30 dakikalık bir döngü bir pomodoro eder. 4 pomodoronun ardından 20-30 dakikalık uzun bir ara verilir. Bu teknik uzun ve aralıksız çalışma sonucu konsantrasyonun bozulmasını engellemek için geliştirilmiştir. Kısa ve sık çalışma kişinin çabuk yorulmasını ve sıkılmasını önler. Bu sayede, ne kadar kısa zaman aralıklarında çalışma görünse de aslında daha verimli bir ders çalışma söz konusu olur. Ayrıca zihnin rahatlaması ile konsantre olma sorunu azalır ve yapılan işe odaklanılır. Siz de ders çalışırken bu tekniği kullanarak daha verimli ders çalışma olanağı yakalayabilirsiniz.

Unutmayın ki sorunları en başından çözmek her zaman daha kolaydır. Kendimize itiraf edemediğimiz ama yanlış yaptığımız şeyler yüzünden bu sorunların büyümesine neden olmak yine bizim halletmemiz gereken yeni ve daha büyük sorunlar oluşturur. Bu yüzden yaptığımız hataları görmezden gelmek yerine kendi geleceğimiz için oturup sakince düşünmeli ve bizi yoran unsurların ne olduğunu bulmalıyız. Sorunlardan kaçmak hiçbir zaman çözüm değildir!

Verimli ders çalışma teknikleri hakkında size genel ilkeler sunmaya çalıştım. Daha verimli çalışmak için bunlara dikkat etmeye çalışın. Kendinize zaman tanıyın ve ısrarla çalışmaya devam edin. Zamanla, çalıştıkça, çalışmaya devam ettikçe ders çalıştığınız zamanları daha verimli kullanmaya başlayacaksınız. Şimdiden kolay gelsin.

]]>
https://universkop.com/verimli-ders-calisma/feed/ 0
Nasıl Kaymakam Olunur? https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/ https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/#respond Mon, 09 Aug 2021 08:25:02 +0000 https://universkop.com/?p=70862 Kaymakam kimdir?

Kaymakam, mülki idarenin ilçedeki amiridir. Yani bulunduğu yerdeki devlet temsilcisidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde ve KKTC’de ilçe yönetiminden sorumludur. Görevi gereği direkt olarak merkeze bağlıdır. İllerin yönetiminden ve denetiminden sorumlu olan valinin emri altındadır.

Kaymakam olmak için şartlar nelerdir?

Kaymakam olmak için yaş, eğitim, yazılı ve sözlü sınav, askerlik gibi şartlar bulunmaktadır. Bu şartları geçen ve belirli kriterlere sahip olan adaylar sınava girmeye hak kazanır. Aday, yazılı ve sözlü sınavı da başarı ile tamamlayabilirse kaymakamlık eğitimine başlar.

Kaymakamlık için eğitim şartı nedir?

Kaymakam olmak için Türkiye’de bulunan veya yurtdışında olup Yükseköğretim Kurulu tarafından denklik belgesi alınmış üniversitelerin en az 4 yıllık lisans eğitimi veren:

• Uluslararası İlişkiler
• Siyaset Bilimi
• Kamu Yönetimi
• İktisat
• İşletme
• Maliye ve Finans
• Sosyoloji
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
• Psikoloji

bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Eğer bu bölümlerden birinin müfredatındaki derslerin en az %80’i bulunan başka bir bölümden mezun olduysanız da eğitim şartı tamamlanır. Ayrıca hukuk fakültesinden mezun olan kişiler de kaymakamlık için aday olabilir.

Mühendislik fakültesi, sosyal bilimler fakültesi veya tarih bölümünden 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olup siyaset bilimi, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve iktisat alanlarında yüksek lisans yapmış olan kişiler de kaymakam adayı olabilirler.

Kaymakamlık için askerlik şartı nedir?

Kaymakam adayı olmak isteyen kişilerin askerlikle ilişiği bulunmaması gerekir. Aday; askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmalıdır.

Kaymakamlık için yaş ve diğer şartlar nelerdir?

Kaymakam olmak isteyen adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup sınava girecekleri yıl ocak ayı itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

Aday 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48’de bulunan memuriyet şartlarına da uygun olmalıdır.

Kaymakamlık sınavı nedir?

Kaymakamlık için yazılı sınava girmek zorunludur. Bu yazılı sınav 100 sorudan oluşur. Adaylara 150 dakikalık zaman tanınır. Adaylar ÖSYM sitesinden veya herhangi bir sınav başvuru merkezinden başvurularını gerçekleştirebilirler.

Sınavda 66 soruluk alan bilgisi testi yöneltilir. Kalan 34 soru da genel yetenek ve genel kültür alanından oluşur.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi :

• Türkçe – 14
• Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi – 4
• Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı – 10
• Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları – 6

olmak üzere 34 tane çoktan seçmeli sorudan oluşur.

Alan Bilgisi Testi :

• Anayasa Hukuku- 13
• İdare Hukuku – 18
• Türkiye’nin İdari Yapısı – 14
• Türkiye’de Mahalli İdareler – 9
• Ekonomi – 12

olmak üzere toplam 66 sorudan oluşur.

Yazılı sınavda başarılı olabilmek için şart nedir?

Adayların mülakat aşamasına geçebilmeleri için yazılı sınavda en az 70 puan almaları gerekmektedir. Yazılı sınavın ardından mülakata girmeye hak kazanan adaylar için mülakat tarihleri, adaylardan istenecek belgeler İçişleri Bakanlığı tarafından bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulur.

Yazılı sınav ücreti nedir?

2021 yılında açıklanan yazılı sınav ücreti 250,00 TL’dir. Geç başvuru zamanında ise sınav ücreti 375,00 TL’dir. Ödeme ÖSYM internet sayfası üzerinden yapılır.

Kaymakamlık sözlü sınavı nedir?

Yazılı sınav aşamasını başarı ile tamamlayan adaylar sözlü sınav aşamasına geçer. Bu aşamada, İçişleri Bakanlığı tarafından alımı yapılacağı ilan edilen aday sayısının 4 katı kadar aday Ankara’ya davet edilir.

Mülakatta komisyon tarafında adaya sorular yöneltilir. Adayın eğitimi, iletişim becerileri, kültürü, bilgisi gibi konular bu aşamada da değerlendirilir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Yazılı ve sözlü sınavı başarı ile tamamlayan adaylar 3 yıllık bir staj ve eğitim sürecinden geçerler. Bu süreç sırasıyla şöyledir:

İl Merkez Stajı – 2 ay
Kaymakam Refikliği Stajı – 3 ay
Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj – 2 ay
Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) – 4 ay
Yurtdışı Stajı – 12 ay
Kaymakam Vekilliği Stajı – 9 ay
Kaymakamlık Kursu – 4 ay

3 yıllık bu süreçte adaylar ayrıca “Kaymakamlık Tezi” hazırlamak zorundadırlar. Kaymakamlık tezi konuları İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilir. Adayın hazırladığı bu tez bakanlık tarafından değerlendirilir. Adayın bu tez aşamasını da başarı ile tamamlaması gerekir.

Kaymakamlık kursu bitiminde kurs sonu sınavında başarılı olan adayların düzenlenecek törende kura ile atanacakları ilçeler belirlenir. Bu uzun ve yorucu sürecin ardından kaymakam olarak görevine başlayan kişi valinin emri altındadır ve merkeze bağlıdır. Kaymakam, devleti temsilen ilçede bulunan yönetici olarak görevini icra etmeye başlar.

]]>
https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/feed/ 0
2022 KPSS Ortaöğretim Konuları ve Soru Dağılımları https://universkop.com/kpss-ortaogretim-konulari-ve-soru-dagilimlari/ https://universkop.com/kpss-ortaogretim-konulari-ve-soru-dagilimlari/#respond Tue, 06 Jul 2021 08:59:10 +0000 https://universkop.com/?p=70310 KPSS ortaöğretim sınavları çift yıllarda olmak üzere her iki yılda bir yapılır. Aday kişinin sınavdan aldığı puan iki yıl süreyle geçerlidir. İki yıl sonunda yapılan yeni sınav gerçekleştirildiğinde önceki sınavdan alınan puan geçerliliğini kaybeder.

KPSS Ortaöğretim kaç soru, kaç dakika?

Lise mezunu adaylar bu sınavda toplamda 120 soru ile karşılaşırlar. 60 soru Genel Yetenek, 60 soru Genel Kültür alanındandır. Adaylara 120 soru için verilen süre ise 130 dakikadır.

Genel Yetenek alanı kendi içinde Türkçe ve matematik-geometri olarak ayrılır. Genel Kültür alanı ise kendi içinde tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler olmak üzere 4’e ayrılır. Bu yazımızda KPSS ortaöğretim konu başlıklarını ve dağılımlarını aşağıda bulabilirsiniz.

2022 KPSS Ortaöğretim Türkçe konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim Türkçe alanında toplamda 30 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Sözcükte Anlam
  • Deyimler – Atasözleri
  • Cümlede Anlam
  • Paragrafta Yapı
  • Paragrafta Anlam
  • Paragrafta Anlatım
  • Ses Bilgisi
  • Yapı Bilgisi
  • İsim (Ad)
  • Sıfat (Ön Ad)
  • Zamir (Adıl)
  • Zarf (Belirteç)
  • Edat (İlgeç)
  • Bağlaç
  • Fiil (Eylem)
  • Fiilde Çatı
  • Fiilimsiler (Eylemsiler)
  • Ek Fiil
  • Cümle Türleri
  • Cümlenin Ögeleri
  • Söz Öbekleri
  • Yazım Kuralları
  • Noktalama İşaretleri
  • Anlatım Bozuklukları
  • Sözel Mantık

2022 KPSS Ortaöğretim matematik konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim Matematik-Geometri alanında toplamda 30 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Temel Kavramlar
  • Sayılar
  • Bölme-Bölünebilme
  • EBOB-EKOK
  • Rasyonel Sayılar
  • Ondalık Sayılar
  • Birinci Dereceden Denklemler
  • Basit Eşitsizlikler
  • Mutlak değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Oran-Orantı
  • Problemler
  • Kümeler
  • İşlem
  • Modüler Aritmetik
  • Kartezyen Çarpım
  • Bağıntı
  • Fonksiyonlar
  • Permütasyon
  • Kombinasyon
  • Olasılık
  • Sayısal Mantık
  • Tablo-Grafik Okuma
  • Daire-Sütun Grafiği

2022 KPSS Ortaöğretim geometri konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim Matematik-Geometri alanında toplamda 30 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Geometrik Kavramlar
  • Doğruda Açılar
  • Üçgende Açılar
  • Üçgende Alan
  • Üçgende Benzerlik
  • Açı-Kenar Bağıntıları
  • Özel Üçgenler
  • Açıortay
  • Kenarortay
  • Çokgenler
  • Dörtgenler
  • Çember ve Daire
  • Analitik Geometri
  • Katı Cisimler

2022 KPSS Ortaöğretim tarih konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim Tarih alanında toplamda 27 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • İslamiyet Öncesi Türk Tarihi
  • Türk-İslam Tarihi
  • İlk Türk İslam Devletleri
  • Anadolu Selçuklu Devleti Siyasi Tarihi
  • Osmanlı Devleti Kültür ve Medeniyeti
  • Osmanlı Devleti Kuruluş ve Yükselme Dönemleri
  • Osmanlı Devleti Duraklama, Gerileme ve Dağılma Dönemleri
  • Trablusgarp Savaşı
  • ve 2. Balkan Savaşları
  • Dünya Savaşı
  • Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi
  • Kurtuluş Savaşı Muharebeler ve Antlaşmalar Dönemi
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Atatürk Dönemi İç ve Dış Politikalar
  • Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

2022 KPSS ortaöğretim coğrafya konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim coğrafya alanında toplamda 18 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye’nin Coğrafi Konumu
  • Türkiye’nin İklimi ve Bitki Örtüsü
  • Türkiye’nin Fiziki Özellikleri
  • Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme
  • Türkiye’de Tarım ve Hayvancılık
  • Türkiye’de Madenler ve Enerji Kaynakları
  • Türkiye’de Sanayi ve Endüstri
  • Türkiye’de Ulaşım, Ticaret ve Turizm
  • Bölgeler Coğrafyası

2022 KPSS ortaöğretim vatandaşlık konu başlıkları ve soru dağılımı

KPSS ortaöğretim Vatandaşlık alanında toplamda 9 soru sorulmaktadır ve konu başlıkları aşağıdaki gibidir:

  • Temel Hukuk Kavramları
  • Anayasal Kavramlar
  • Türk Anayasa Tarihi
  • Temel Hak ve Ödevler
  • Yasama
  • Yürütme
  • Yargı
  • İdare Hukuku
  • Uluslararası Örgütler

2022 KPSS ortaöğretim güncel bilgiler

KPSS ortaöğretim Güncel Bilgiler alanında toplamda 6 soru sorulmaktadır. Bu alanda adaylara Türkiye ve Dünya’da gelişen olaylar hakkında sorular yöneltilir.

]]>
https://universkop.com/kpss-ortaogretim-konulari-ve-soru-dagilimlari/feed/ 0
Hukuk Okumak ve Hukuk Hakkında Merak Edilenler https://universkop.com/hukuk-okumak/ https://universkop.com/hukuk-okumak/#respond Tue, 15 Jun 2021 06:44:41 +0000 https://universkop.com/?p=70130 Hukuk okumak isteyenlerin merak edeceklerin aradıkları cevapları size sunmaya çalışacağım. Bu yazıda hukukun tanımını, hukuk fakültelerini, hukuk okumanın zorluğunu, avantaj ve dezavantajlarını, hukuk fakültesi mezunlarının hangi alanlarda çalışabildiklerini ve hangi meslekleri yapabildiklerine değineceğiz.

Hukuk nedir?

Hukuk kelime anlamı ile, bireylerin ve devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini devlet yaptırımı ile düzenleyen kurallar bütünüdür. Aynı zamanda bu kuralların incelendiği bilim olan hukuk, kendi içinde kamu hukuku ve özel hukuk olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Hukuk fakültesi kaç yıl, baraj puanı ne?

Hukuk fakültelerinin 4 yıldan 5 yıla çıkarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından söylense de henüz böyle bir karar yürürlüğe girmemiştir. Ayrıca hukuk fakültesi için tercihler Eşit Ağırlık alanından yapılır. Hukuk fakültesine girmek için bir baraj belirlenmiştir. Baraj, fakültelere giriş için gerekli olan en düşük başarı sıralamasıdır. Hukuk, tıp, öğretmenlik, mimarlık, mühendislik, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde baraj yani başarı sırası vardır. Hukuk okumak isteyenler için baraj, en son 125.000 olarak belirlenmiştir.

Hukuk fakültesi dersleri nelerdir?

Hukuk fakültesinde öğrenciler birçok ders görürler.

Özel hukuk alanında Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku Genel Hükümler, Borçlar Hukuku Özel Hükümler, Eşya Hukuku, Ticaret Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Deniz Ticareti, Miras Hukuku, Sigorta Hukuku, İcra ve İflas Hukuku gibi dersler vardır.

Kamu hukuku alanında Anayasa Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Milletlerarası Genel Hukuk gibi dersler yer alır.

Her ne kadar kamu ve özel hukuk alanında dersler bulunsa da bunun yanında iktisada giriş, mantık ve seçmeli dersler ile de karşılaşılır.

Devlet mi vakıf mı?

Günümüzde hukuk fakültelerinin sayısı giderek artıyor. Birçok üniversitede hukuk fakültesi var. Sadece devlet üniversitesi değil vakıf üniversitelerinde hukuk okumak da mümkün. Bu üniversitelerden bazıları dersleri dönemlik verirken bazıları ise yıllık olarak eğitim verir.

Öğrencilerin seçimlerini yaparken tercih edeceği okulun akademisyen kadrosunu, kendisine sunacağı imkanları, yabancı dil ve yurt dışı olanaklarını göz önünde bulundurması gerekir.

Sadece Türkçe eğitim var diye düşünmeyin! Yabancı dile ağırlık veren ve bu dillerde eğitim veren bazı üniversiteler de mevcut.

Hukuk okumak gerçekten zor mu?

Hukuk okuyan biriyle tanışınca genelde insanların aklına gelen klasik sorular vardır: Tüm kanunları ezberliyorlar mı, bu kadar çok kitabı okuyorlar mı ve hukuk gerçekten bu kadar zor mu?

Hukuk eğitimi boyunca öğrenciler kanun maddelerini ezberlemezler! Bunun yerine, bu kurallara ilişkin temel konuları teorik olarak ele alırlar. Teorik eğitim; farazi olaylarla, yargı kararları ile pratik yapılarak pekiştirilir.

Hukuk eğitimi süresince öğrenciler kanunların özünü, nasıl ve neden yazıldığını irdeleyen birçok kitapla haşır neşir olur. Zaten hukuk eğitiminin bir özelliği de konu hakkında yazılmış çeşitli kitapları tararken aynı zamanda öğrenciye eleştirel bir düşünce yeteneği kazandırmasıdır.

Hukuk okumak gerçekten zordur. Bir hukukçu araştırmayı ve okumayı sevmelidir. Zaten eğitim hayatı boyunca okuyacağı kadar yazacaktır da. Her ne kadar fakülteden mezun olunca eğitim hayatı sona ermiş gibi görünse de bir hukukçunun öğrenimi asla bitmez. Her hukukçu değişen ve gelişen hukuka ayak uydurabilmelidir.

Hukuk okumanın avantajları ve dezavantajları nedir?

Hukuk okumak bazı yönlerden avantajlıdır.

Hukuk fakültesi mezunları hem kamu hem de özelde birçok çalışma alanına sahiptir. Hakim, savcı, kaymakam vb. olarak devlette çalışabilirler. Özelde ise kendi avukatlık bürolarını açabilirler veya bir avukatlık bürosunda çalışabilirler.

Ayrıca toplumda her zaman saygın bir yeri vardır. Bakkaldan su aldığınızda, çantanız çalındığında, bankada işlem yaparken hep hukuki bir olay vardır. Böyle olunca da hukukçunun bilgisine ve adalet duygusuna güvenilir.

Bir hukukçu etrafında gelişen olaylara bakarken kazandığı analitik düşünme tarzı ile problemleri daha basit bir çözüme kavuşturabilir. Hukuk mantığı bu olayları çözümlemede yardımcı olur. Adeta bir matematik sorusu gibi adım adım sorunlar çözüme kavuşturulur.

Hukuk okumak bazı yönlerden ise dezavantajlıdır.

Günümüzde, mevcut bulunan çok fazla hukuk fakültesi var ve açılmaya da devam ediyor. Bu kadar çok hukuk fakültesi olması başka bir dezavantaja neden oluyor: Çok fazla mezun. Her ne kadar taban puan belirlense, kontenjanlar ayarlansa da mezunlar giderek artıyor. Bu durum bir hukuk mezunu için iş bulması, hatta iyi bir yerde staj yapması için rekabetin artmasına yol açıyor. Rekabet yüksek olduğu için iş bulmak zorlaşıyor.

Ayrıca fakülte hayatının zorluğu daha sonraki staj ve meslek hayatında da devam ediyor.

Fakültede öğrenciler çok fazla ders gördüğü için günlerinin önemli bir kısmı derste geçer. Staj ve meslek hayatında da iş yükleri ağırdır. Dava dosyaları, dilekçeler ile uğraşırlar. Adliyelerde de bir hayli zaman geçirirler. Sabırlı olmakta fayda var.

Hukuk mezunları hangi meslekleri tercih edebilir?

4 yıllık eğitim ve 1 yıllık staj hayatından sonra mezunların yönelebileceği birçok meslek var. Listenin başında ise kuşkusuz akla ilk gelen meslek var.

  1. Avukat
  2. Hakim
  3. Savcı
  4. Noter
  5. Arabulucu
  6. Akademisyen
  7. Kaymakam
  8. Hukuk Müşaviri
  9. Diğer memurluklar

Son olarak, hukuk aslında hep bizimledir. En ufak bir olayın içine dahi nasıl süzülebileceğinizi fakültede anlamaya başlarsınız. Hukuk bilimi bitmek tükenmek bilmez, aksine hayatın içinde insanla beraber sürekli gelişir ve değişir. Bu bölümü seçmek de cesaret ve emek ister. Bu yazı, hayallerinize giden yolda sadece kısa bir duraktı. Devam edin! Başarılar…

]]>
https://universkop.com/hukuk-okumak/feed/ 0