Bölümler – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Thu, 09 Nov 2023 15:25:44 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 En Popüler Sayısal Meslekleri https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/ https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/#respond Thu, 09 Nov 2023 15:25:44 +0000 https://universkop.com/?p=72166 En popüler sayısal meslekleri, öğrenciler tarafından popüler olarak tercih edilen ve meslek edinme konusunda avantaj sağlayan geniş bir yelpazeyi teşkil etmektedir. Hem sevdiğin işi yapmak hem de kolay iş bulabilmek günümüzün önemli mottolarından birisi olduğu için de sayısal bölümlerin geneli popüler olarak yeni öğrencilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Bizler de bu içeriğimizde siz değerli Universkop okuyucuları için en popüler sayısal mesleklerini derledik. İyi okumalar dileriz.

2024’ün En Popüler Sayısal Meslekleri

2024’ün en popüler sayısal meslekleri, günümüz teknolojisinin sürekli gelişmesinin bir getirisi olarak tıp, diş hekimliği, mühendislik (özellikle bilgisayar ve endüstri mühendisliği), eczacılık, hemşirelik, pilotluk, mimarlık, beslenme ve diyetetik, matematik öğretmenliği gibi alanların daha da önem kazanmasını sağlamıştır.

Bu mesleklerhe m yüksek prestij hem de iyi iş imkanları sunar. Örneğin tıp ve diş hekimliği alanları yüksek puanlar gerektirirken bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği gibi bölümler de teknolojiyle iç içe olarak çeşitli iş olanakları sunmaktadır.

2024’ün en popüler sayısal mesleklerini sıralayalım:

  • Tıp
  • Diş Hekimliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Eczacılık
  • Endüstri Mühendisliği
  • Hemşirelik
  • Pilotaj
  • Mimarlık
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Matematik Öğretmenliği

Çoğu geçen senelerde de popüler olan bu bölümlerin 2024’te trendini sürdürmesi beklenmektedir. Şimdi tüm bölümleri tek tek inceleyelim.

Tıp

Tıp, en saygıdeğer meslekler arasında yer alan doktorların yetişmesini sağladığı için ülkemizde önemli bir popülerliğe sahiptir. En yüksek puanlı sayısal öğrencilerini kabul eden bu fakülteler, mezunlarına direkt atama fırsatı sunmaktadır. Eğer insan anatomisi ve sağlığına ilgi duyuyor ve doktor olmayı büyük bir hedef olarak görüyorsan Tıp Fakültesi için çalışmaya başlaman gerekiyor. Bu bölümün oldukça yüksek puan gerektirdiğini unutmamak önemli.

Prestijli ve trend bölümler arasında yer alan Tıp, öğrenim süreci bakımından oldukça meşakkatlidir. Tıp okuyan öğrencilerimizin hepsinden bölümün zor olduğunu duyuyoruz. Ki zaten bölüm müfredatı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip olmasıyla öğrencilerin haklı olduğunu görüyoruz. Ancak şu bir gerçek ki bu zorlu sürecin sonunda hem devlet hem de özel sektörde çalışma imkanlarına kolayca sahip olunabilmektedir.

Altı yıllık tıp eğitiminin ardından (Hazırlık varsa 7 yıl) istersen direkt mesleğe adım atabilir istersen de Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek seçtiğin alanda uzmanlaşabilirsin. Altı yıllık temel eğitim sonrasında beş yıl daha eğitim alıp asistanlık yaparak uzman doktor olabilirsin. Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra cerrah, kardiyolog, kadın doğum uzmanı, göz doktoru gibi çeşitli doktorluk dallarında uzmanlaşma şansın bulunuyor.

Tıp
Tıp

Diş Hekimliği

Diş hekimliği, tıp’ın yanı sıra sayısal alanlarda en çok tercih edilen bölümlerden birisidir. Özellikle özel sektörde diş hekimleri için geniş iş olanakları bulunmakta ve bu meslek, yüksek gelir elde edilen meslek grubu içerisinde ön sıralarda yer almakadır.

Diş hekimi olmak için yine tıpta olduğu gibi YKS sınavında yüksek puan alman gerekir. Beş yıllık Diş Hekimliği Fakültesi eğitiminin ardından diş hekimi olarak mezun olabilirsin. Mezuniyet sonrasında ister kendi özel kliniğini açabilir ister bir klinikte çalışmaya başlayabilirsin. Ayrıca Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı’na (DUS) girerek devlet hastanelerinde görev alma imkanın da mevcut. Diş Hekimliği alanında farklı uzmanlık dallarında eğitim alarak akademik kariyer yapma şansına da sahipsin.

Diş Hekimliği
Diş Hekimliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliği, mühendislik alanlarının en popülerlerinden birisidir. Donanımdan yazılıma bilgisayar sistemlerinin her yönüne hakim olan bilgisayar mühendisleri, geniş iş olanakları nedeniyle oldukça avantajlı bir meslek grubundadır. Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde bu bölüm her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

Eğer bilgisayar, yazılım ve donanıma ilgin varsa bilgisayar mühendisliği senin için doğru bir tercih olabilir. Yazılım ve teknolojinin bulunduğu hemen hemen her kurumda kolaylıkla iş bulma şansına sahipsin. Ayrıca KPSS ile devlet kurumlarında da görev alabilirsin.

Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Bilgisayar mühendisliğinden en temel farkı donanımdan ziyade tamamen yazılım sürecine odaklanan yazılım mühendisliği, sayısal bölümler arasında önemli bir popülerliğe sahiptir.

Yazılım şirketlerinde programcı olarak çalışan hatta freelance olarak da görev alan yazılım mühendisleri, bu alanın en önemli uzmanlarındandır. Eğer yazılım tarafına daha fazla ilgin varsa yazılım mühendisliği bölümünü tercih edebilir, yazılım alanında uzmanlaşmayı düşünebilirsin.

Yazılım Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği

Eczacılık

Eczacılık, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak öğrenciler tarafından sıkça tercih edilen bölümlerden biridir. İlaç bilimi, ilaçların kullanımı ve etkileşimleri üzerine yoğun bir eğitim alan eczacılar, tıbbi ürünlerin yönetiminden sorumludur. Doktorların yazdığı reçeteleri hazırlayıp hastalara sunan eczacılar, beş yıllık bir eğitim sürecinden geçerler.

Sağlık alanına ilgin varsa eczacılık senin için uygun bir meslek olabilir. Beş yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra Eczacılık Uzmanlık Sınavı’na (EUS) girerek klinik eczacılık alanında uzmanlaşabilirsin. Ayrıca kendi eczaneni açarak kariyerini de sürdürme imkanın bulunuyor.

Eczacılık
Eczacılık

Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği, üretim tesislerinde verimliliği en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan önemli bir mühendislik dalıdır. Fabrika içerisinde üretim sürecinin her bir evresinde görev alan endüstri mühendisleri, son ürünün kalite süreçlerinden direkt sorumludur. Gıda, ilaç, tekstil, mobilya gibi pek çok farklı sektörde iş imkanı bulabilen endüstri mühendisleri, hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma şansına sahiptir.

Endüstri mühendisliği, öğrenciler arasında popüler bölümlerden biridir. Eğer bu alanda eğitim almayı düşünüyorsan ekonomi, makine, iş yönetim süreci gibi birçok alana hakim olman gerektiğini bilmen gerekiyor.

Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği

Hemşirelik

Hemşirelik, sağlık sektörünün önemli bir parçası olarak birçok kişi tarafından tercih edilen bir meslek dalıdır. Hemşirelik eğitim programı kapsamında insan anatomisi, farmakoloji, klinik mikrobiyoloji gibi çeşitli dersleri yer almaktadır. Yoğun bir sağlık eğitimi alan hemşire adaylarının atanma şansı da genel olarak yüksektir.

Hemşire olarak meslek hayatına atıldığında devlet hastaneleri, özel hastaneler, klinikler ve sağlık merkezleri gibi çeşitli kurumlarda çalışma fırsatları bulabilirsin. Hastane ortamında çalışmayı tercih edersen gece nöbetleri gibi zorluklara da kesinlikle hazır olman gerekecek. Özel sektördeki geniş iş imkanları ve yüksek atama oranları göz önüne alındığında da hemşirelik popüler meslekler listemizde yerini almaktadır.

Hemşirelik
Hemşirelik

Pilotaj

Pilotluk, aldıkları yüksek maaş ve mesleki saygınlığı itibariyle sayısal bölümleri arasında en çok tercih edilen popüler bölümler arasında yer alıyor. Bu popülerlikte sektörde faaliyet gösteren firmaların pilot adaylarına birçok olanak sunması da önemli bir etkendir.

Ancak belirtmeliyiz ki pilot olmak istiyorsan yüksek akademik başarı ve üniversite sınavından iyi bir derece elde etmek malesef yeterli değil. Pilotluk için belirli boy-kilo oranına uygun olmak, yaş sınırlamalarına dikkat etmek ve özellikle göz sağlığı büyük önem taşıyor. Pilot adaylarının genellikle birinci dereceden sağlık sertifikası alması gerekmektedir. Eğer pilot olmaya karar verdiysen eğitim kurumlarının öğrenci alım şartlarını incelemeni öneriyoruz.

Pilotaj
Pilotaj

Mimarlık

Mimarlık, sayısal alanlardaki popüler meslekler arasında yer alır ve adeta mühendisliğin sanatı olarak kabul edilmektedir. Mimarlık bölümü mezunları yapıların tasarım sürecinde önemli bir rol oynarlar. Estetik, kullanışlı ve güvenli yapıların oluşturulmasında mimarların katkısı büyüktür. Gördüğümüz her yapının bir mimarı vardır ve bir yapının inşasından önce her zaman bir mimarın danışmanlığına başvurulur.

Mimarlar, devlet kurumlarında çalışmanın yanı sıra kendi ofislerini de açabilirler. Mimar olarak inşaat şirketlerinde, mimari danışmanlık firmalarında, yapı denetim şirketlerinde, tasarım ofislerinde veya devlet kurumlarında iş bulma şansına sahipsin. Mimarlık mesleği, hem iş olanakları hem de maaş açısından tatmin edici bir meslek olarak değerlendirilebilir.

Mimarlık
Mimarlık

Beslenme ve Diyetik

Günümüzün en önemli problemlerinden birisi obezite ve doğru beslenmemek. Bu iki sıkıntının bireyde yaşanmasıyla birlikte sağlıklı yaşam malesef sekteye uğrayabiliyor. Bu durumda beslenme uzmanlarının rolü büyük önem taşıyor.

Sağlıklı beslenmeye yönelik bilinç oluşturarak, insanları doğru beslenme alışkanlıklarına yönlendiren diyetisyenler, günümüzde oldukça talep gören meslek grupları arasında yer alıyor. Eğer sağlıklı beslenmeye ilgi duyuyor ve insanlara düzenli beslenme konusunda rehberlik etmek istiyorsan Beslenme ve Diyetetik bölümü iyi bir tercih olabilir.

Bu bölümden mezun olduğunda kamu hastaneleri, okullar, huzurevleri, kreşler, fabrikalar gibi birçok alanda iş bulma imkanına sahip olabilirsin. Kendi özel diyetisyenlik ofisini açarak danışanlarına birebir hizmet sunma şansın da var. Ayrıca beslenme ve diyetetik mezunlarının online hizmet verme gibi bir avantajları da bulunuyor.

Beslenme ve Diyetik
Beslenme ve Diyetik

Matematik Öğretmenliği

Matematik Öğretmenliği, eğitim alanında lise ve ilköğretim düzeylerinde iki farklı grupta yer almakta.

İlkokul düzeyinde matematik öğretmeni olmayı düşünüyorsan ilköğretim matematik Öğretmenliği bölümünü tercih edebilirsin.

Eğer hedefin lisede matematik öğretmeni olmaksa matematik öğretmenliği bölümü senin için uygun bir seçim olacaktır.

Öğretmenlik meslekleri içinde popüler bir branş olan matematik öğretmenliği, maaş açısından da memnuniyet verici özelliklere sahiptir. Matematik öğretmeni olarak mezun olduktan sonra devlet okulları, özel okullar, dershaneler, etüt merkezleri gibi çeşitli eğitim kurumlarında görev alabilirsin. Ayrıca internet üzerinden özel ders ilanları vererek birebir eğitim verebilirsin. Günümüzde öğretmenler için online ders verme olanakları da oldukça yaygınlaşmış durumda.

Matematik Öğretmenliği
Matematik Öğretmenliği

Sayısal Bölümlerinin Seçilmesi Kararı

Lisede genellikle branş seçimleri sırasında o anki istekler ve arkadaş ortamı etkili olabiliyor. Ancak bölüm seçimi, öğrencilerin ileriki hayatlarını efektif bir şekilde çizdiği önemli bir noktadır.

Eğer insan sağlığı, makine sistemleri, hesaplamalar, çizimler veya deneylerle ilgileniyorsan sayısal dersler senin için uygun olabilir. Ancak sadece ilgine değil hangi mesleği yapmanın seni mutlu edeceğine de karar vermelisin. Meslek seçimini ilerleyen yıllarda değiştirebilirsin ama lise eğitimin sırasında bu konuda bazı temeller atman önemli.

Sayısal bölüm ve mesleklerine yönelmeye karar verdikten sonra başarılı olmak için yoğun bir çalışma sürecine hazır olmalısın. Sayısal bölümde rekabet yüksek olduğu için de en iyi üniversiteleri hedeflemelisin. Sayısal bölümlerin taban puanları genellikle yüksek olur ve Türkiye’deki sıralamalar da önem taşır. Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde sayısal bir bölüm okumak iş hayatında avantaj sağlar. İşe giriş mülakatlarında okulun yanı sıra akademik başarıların da önemli bir rol oynar. Bu nedenle de liseden itibaren düzenli ve yoğun bir şekilde çalışmalı, akademik hedeflerine ulaşmak için çaba göstermelisin.

]]>
https://universkop.com/en-populer-sayisal-meslekleri/feed/ 0
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:45:02 +0000 https://universkop.com/?p=5004 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Gazi Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 377.515 226,73163
Düzce Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi M.T.O.K. 5
]]>
https://universkop.com/agac-isleri-endustri-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Aile ve Tüketici Bilimleri Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:40:02 +0000 https://universkop.com/?p=5005 Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Aile ve Tüketici Bilimleri 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Aile ve Tüketici Bilimleri bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. EA yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Aile ve Tüketici Bilimleri taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kont. 2022 Sıralaması 2022 Taban Puanı
Hacettepe Üniversitesi Devlet, Ücretsiz 80 471.376 237,77308
]]>
https://universkop.com/aile-tuketici-bilimleri-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Adli Bilişim Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:35:02 +0000 https://universkop.com/?p=5003 Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Adli Bilişim Mühendisliği 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Adli Bilişim Mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Fırat Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 48 251.526 262,35
Fırat Üniversitesi M.T.O.K. 12 290.848 250,34
Fırat Üniversitesi İÖ 40 298.890 248,14
Fırat Üniversitesi KKTC Uyruklu 1
]]>
https://universkop.com/adli-bilisim-muhendisligi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Adli Bilimler Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 17:25:02 +0000 https://universkop.com/?p=5002 Adli Bilimler taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Adli Bilimler taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Adli Bilimler 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Adli Bilimler bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Adli Bilimler taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Üsküdar Üniversitesi Burslu 12 414,43822 90.406
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 337,00662 200.632
Üsküdar Üniversitesi %50 İndirimli 68 263,62291 439.115
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi KKTC Uyruklu 1 261,66778 449.602
]]>
https://universkop.com/adli-bilimler-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/ https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/#respond Sun, 25 Dec 2022 16:30:02 +0000 https://universkop.com/?p=5001 Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2023 YKS ile tercih yapacaklar için 2022 yılı verileri ve Acil Yardım ve Afet Yönetimi 2022 kontenjanları aşağıdadır.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. SAY yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

Acil Yardım ve Afet Yönetimi taban puanları, başarı sıralamaları ve 2022 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2022 Kontenjan 2022 Başarı Sıralaması 2022 Taban Puanı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 353.297 282,69
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 353.305 282,68
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 387.883 274,31
Selçuk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 406.751 270,18
Aksaray Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 467.067 258,57
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 477.577 256,76
Selçuk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 492.390 254,38
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 505.261 252,37
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 515.961 250,75
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 537.178 247,74
Trakya Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20 538.956 247,49
Atatürk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 562.150 244,41
Gümüşhane Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 30 581.732 241,93
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi KKTC Uyruklu 40 592.850 240,6
Artvin Çoruh Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 594.312 240,42
Gümüşhane Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 20 620.977 237,36
Munzur Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 621.286 237,33
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 678.026 231,37
Bayburt Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 682.997 230,87
Ardahan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 686.408 230,54
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) İngilizce, Ücretli 10 1.044.936 201,6
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) Burslu 10 1.365.840 175,21
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC) %50 İndirimli 10
]]>
https://universkop.com/acil-yardim-afet-yonetimi-taban-puanlari-siralamalari/feed/ 0
Hukukçu Nasıl Olunur? https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/ https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/#respond Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 https://universkop.com/?p=71616 Hukukçu olmak, çok genel bir tanımdır. İçerisine birçok bölüm dalı ve meslek grubu yerleştirilebilir. Hukukçular, başka bir deyişle hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği çeşitli birçok iş olanağı var. Bu yazımızda “Hukukçu nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği iş olanaklarını açıklamaya çalışacağız.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Avukat nasıl olunur?
  2. Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
  3. Avukatlar ne kadar maaş alır?
  4. Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?
  5. Nasıl savcı olunur?
  6. Uzlaştırmacı nasıl olunur?
  7. Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
  8. Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?
  9. Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Avukat nasıl olunur?

Avukat olmak için gereken ilk koşul, yıllık hukuk fakültesi lisans eğitimini tamamlamaktır. Hukuk fakültesi kazanmak, eskiye kıyasla daha kolay diyebiliriz. Neredeyse hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerde hukuk fakültesi bulunuyor.

Hukuk, okuması ve tamamlaması en zor lisans eğitimleri arasında yer alıyor. Hukuk fakültesi mezunları, avukatlık yapabilmek için bir yıl staj yapmak zorundadır. Bu stajın ilk altı ayı mahkemelerde, diğer altı ayı ise en az beş yıl kıdemli olan bir avukatın yanında gerçekleştirilir.

Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

Avukat olmak için sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biri ikna kabiliyetidir. Etkili konuşma konusunda iyi olmak, bir avukat için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kriz yönetimine başarılı ve problem çözme yönü kuvvetli kişiler başarılı bir avukat olabilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, azimli ve hırslı olmak, okuduğunu anlama ve yazma becerileri, güçlü iletişim becerileri de iyi bir avukatın sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Avukatlar ne kadar maaş alır?

Avukat maaşları, sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir avukat eğer devlette çalışıyor ise 6 bin TL civarında maaş alır. Özel sektörde, şirketlerde çalışan avukatların ve kendi bürosunu kuran ve serbest avukatlık yapanların maaşları ise geniş bir yelpazeye sahiptir.

Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?

Hukuk fakültesi mezunları avukat unvanı alır fakat avukatlık yapmaya başlamak için öncesinde staj sürecini tamamlamaları gerekir. Daha sonrasında ise kariyer hayatlarını nasıl çizmek istediklerine göre izlemeleri gereken süreçler değişiklik gösterir.

Nasıl savcı olunur?

Hukuk mezunu olarak sahip olmak isteyebileceğiniz en popüler mesleklerinden biri de savcılıktır. Savcı olmak için hukuk fakültesini tamamladıktan sonra Adli Yargı Sınavı’na girmek gerekir. Adli Yargı Sınavı’nda yeterli puanı alan hukuk fakültesi mezunları mülakata alınır.

Hakim olmak isteyen hukuk mezunları da aynı süreçten geçer. Hakim olmak için Adli Yargı Sınavı’ndan yeterli puanı almalı ve sonrasında mülakatlardan geçmelisiniz.

Mülakatlarda başarılı olan hakim ve savcı adayları staj yapmak zorundadır. İki yıllık staj sonrasında adaylar bir sınava tabii tutulur. Staj boyunca öğrendiklerinden sorumlu olan adaylar, sınavı başarı ile tamamladıkları takdirde kariyer hayatlarına savcı veya hakim olarak başlayabilir. Stajdan sonraki sınavda başarılı olamayan adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı olabilmek için girdiği sınavdır. Adli Hakim ve Savcı Adalığı sınavına sadece hukuk fakültesi mezunlarının katılma hakkı vardır. Sınav, test ve mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. ÖSYM’ye bağlı olan yazılı sınav bölümü, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi olmak üzere üç bölümden oluşur.

Uzlaştırmacı nasıl olunur?

Uzlaştırmacı, mağdur ve sanık veya problem yaşayan iki kişi arasındaki uzlaştırma sürecini yürüten, bağımsız ve objektif kişidir. Hukuk fakültesi mezunları, cumhuriyet savcısının onayı ile uzlaştırıcı olarak görev yapabilir. Hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra lisans hayatları boyunca gerekli hukuk derslerini almış İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunları da uzlaştırıcı olarak görev alabilir. “100 Soruda Uzlaştırma” kitabının yazarlarından ve bugüne kadar binlerce davada uzlaştırıcı olarak görev almış Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem bir röportajında uzlaştırmacı olmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Gerekli koşulları sağlayan adaylar öncelikle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvuru yapmalıdır.
  • Adaylar başvuru dilekçesinde hangi ağır ceza mahkemesi bölgesinde görev yapmak istediğini belirtmelidir.
  • Adaylar arasından uzlaştırmacı eğitimi verilecek kişiler Adalet Bakanlığı Uzlaştırma Daire Başkanlığının web sitesinden açıklanır. Eğitimden sonra adaylar Uzlaştırmacı Sertifikası alır.
  • Bir sonraki adım ise Uzlaştırmacılık Sınavı’dır. Bu sınava sadece uzlaştırmacı eğitimini almış kişiler ve uzlaştırmacı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar girebilir. Koşulları sağlamayan kişiler Uzlaştırmacı Sertifikası’na sahip olsa bile sınava giremez.

Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?

Hukuk fakültesi mezunları; hakim, savcı ve avukat olmak yerine farklı meslek seçeneklerini de tercih edebilir. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Noter
  • Hukuk müşaviri
  • İcra müdürü
  • Kaymakam
  • Hukuk danışmanı
  • Yasama uzman yardımcısı
  • Yönetici
  • Uzlaştırmacı
  • Akademisyen

Hukuk fakültesi mezunları eğitim hayatını devam ettirerek yüksek lisans ve doktora yapabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilir. Akademisyenliği tercih edenlerin izleyeceği adımlar yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük şeklindedir.

Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Hukuk fakültesi, eşit ağırlık sınav puanı ile öğrenci alır. Türkiye’de hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerin birçoğunda hukuk fakültesi bulunuyor. 2020 öğretim yılı Hukuk Fakültesi taban puanları ve sıralamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://universkop.com/hukuk-taban-puanlari-siralamalari/

Hukukçu olmak, zor ve zahmetli bir süreçtir fakat kariyer olanağı bakımından oldukça zengin bir alan diyebiliriz. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Zorunlu staj dönemini tamamladıktan sonra devlette veya özel sektörde avukatlık yapabilir, kendi özel büronuzu açabilir, hukuk müşavirliği ve danışmanlığı yapabilir veya sınavlara hazırlanarak hakim ve savcı olabilirsiniz. Azimli, çalışmayı seven, muhakeme yeteneği olan, problem çözmede iyi, hukuk fakültesi mezunları meslekte başarılı olabilir.

]]>
https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/feed/ 0
Doktor Nasıl Olunur? https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/ https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/#respond Wed, 01 Sep 2021 07:28:11 +0000 https://universkop.com/?p=71480 Tıp doktorluğu, Türkiye’de en popüler mesleklerden biridir. Tıp doktoru olmak uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu yazımızda “Doktor nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken, mesleğe ait detayları inceleyeceğiz.

  1. Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?
  2. Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
  3. Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?
  4. Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?
  5. Nasıl uzman doktor olunur?
  6. TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?
  7. Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?
  8. Uzman doktor maaşları ne kadardır?
  9. Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?

Tıp doktoru olmak için tamamlanması gereken ilk adım, tıp fakültelerinin altı yıllık lisans programından mezun olmaktır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra mesleğin farklı alanlarına yönelebilir veya pratisyen hekim olarak kariyer hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir dalda uzmanlaşmak için öncelikle Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) hazırlanmalı ve uzmanlık eğitimine başlamalısınız. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra ‘Uzman Doktor’ unvanına sahip olabilirsiniz.

Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Doktor olabilmek için gereken en önemli özelliklerden biri soğukkanlılıktır. Kriz anını iyi yönetebilmek, heyecanı ve duyguları kontrol altında tutabilmek, çözüm odaklı olmak, takım çalışmasına uyumla olmak, baskı altında doğru karar verebilmek; iyi bir doktor olabilmek için gereken özellikler arasındadır. Aynı zamanda, doktorluk yoğun ve hızlı bir çalışma hayatını beraberinde getirir. Bundan dolayı; yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, doktorların sahip olması gereken özelliklerden biridir.

Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?

Tıp fakültesini tamamlayan her öğrenci pratisyen hekim unvanını alır. Pratisyen hekim, herhangi bir alanda uzmanlaşmamış tıp fakültesi mezunu olarak tanımlanabilir. Pratisyen hekimler, sağlık merkezlerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde ve devlet hastanelerinde çalışabilir. Genel olarak muayene, ön tanı, teşhis gibi görevleri vardır.

Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?

Pratisyen hekim maaşları için net bir rakam söylemek mümkün değildir. Maaşlar, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, aile sağlığı merkezinde görev alan hekimler ile özel hastanelerde çalışan hekimlerin maaşları farklı olabilir. Pratisyen hekim unvanı ile görev alan çalışanların maaşları genellikle 8000 TL ile 15000 TL arasında değişmektedir.

Nasıl uzman doktor olunur?

Uzman doktor olmak için 6 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra TUS sınavına girmeli ve uzmanlık alanı belirlemelisiniz. Kısaca özetlemek gerekirse, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), branş seçme sınavı olarak tanımlanabilir. Hekimler, bu sınavdan aldıkları puana göre branş seçerek uzmanlık eğitimine başlar. Hekimler uzmanlık eğitimi sırasında “asistan doktor” unvanına sahip olur. Uzmanlık eğitim süreçleri, branştan branşa değişiklik gösterir.

TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?

Tıpta uzmanlık alanlarının puanları branştan branşa değişir. Her yıl değişiklik gösterse de son yıllarda en yüksek puanlı bölümler  ‘Deri ve Zührevi Hastalıklar, Plastik ve Estetik Cerrahi, Göz Hastalıkları ve Radyoloji’ olmuştur.

Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?

Operatör doktor, uzmanlık eğitimini cerrahi bilimler üzerine almış ve bu alanda uzmanlaşmış tıp doktorudur. Tıpta branşlar; dahili bilimler, cerrahi bilimler ve temel bilimler olmak üzerine üçe ayrılır.

Cerrahi bilimler üzerine eğitim almış hekimler ameliyat yetkisine sahip olur. Operatör doktorlar, cerrahi bilimler üzerine uzmanlaşırken uzman doktorlar, dahili bilimler üzerine  uzmanlaşır. Temelde, operatör doktorlar, ameliyat ve operasyon yetkisi olan uzman doktorlardır.

Uzman doktor maaşları ne kadardır?

Uzman doktor maaşları, branştan branşa ve çalışılan kuruma göre değişir. Özel hastanelerde çalışan uzman doktorlar, diğerlerine göre bir tık daha yüksek maaş alabilir. Uzman doktor maaşları genellikle 9 bin TL’den başlar.

Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Çocuk doktoru olmak için tıp fakültesini tamamladıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan yeterli puanı alarak pediatri dalında uzmanlık eğitimine başlamak gerekir. Pediatri bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, bir diğer adıyla pediatri uzmanı unvanı kazanılır.

Tıp fakülteleri, Türkiye’de en yüksek puanlı bölümler arasındadır. Doktor olmak, uzun ve zor bir süreçtir. Tıp fakültesi mezunları kariyer hayatlarına farklı yollardan devam edebilir. Herhangi bir branşta uzmanlaşmadan pratisyen hekim olarak çalışabilir veya bir branş seçerek uzmanlık eğitimi alabilir. Uzman doktor olduktan sonra meslekte ilerleyerek sırasıyla; yardımcı doçent, doçent, profesör, ordinaryüs unvanlarına sahip olunabilir.

 

]]>
https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/feed/ 0
(PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Taban Puanları ve Sıralamaları https://universkop.com/pdr-psikolojik-danismanlik-ve-rehberlik-taban-puanlari-siralamalari-2/ https://universkop.com/pdr-psikolojik-danismanlik-ve-rehberlik-taban-puanlari-siralamalari-2/#respond Tue, 03 Aug 2021 11:35:43 +0000 https://universkop.com/?p=71090 (PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık taban puanları hakkında YÖK Atlas verilerine göre hazırlanan en güncel veriler bu sayfada derlendi.

(PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık taban puanları ve başarı sıralamaları için listemizi inceleyebilirsiniz. 2021 YKS ile tercih yapacaklar için 2020 yılı verileri ve (PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 2020 kontenjanları aşağıdadır.

(PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. EA yerleştirme puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Tabloda kontenjan sütununda (+) işaretinin sağında yer alan kısım okul birinciliği kontenjanını belirtmektedir. Adı değişen bölümler için, üniversite adı altında parantez içerisinde bölümün eski adı belirtilmiştir.

2 Yıllık Önlisans Taban Puanları ve Sıralamaları
4 Yıllık Lisans Programları Taban Puanları ve Sıralamaları
Üniversitelerin Taban Puanları ve Sıralamaları
Universkop Tercih Robotu

(PDR) Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık taban puanları, başarı sıralamaları ve 2020 kontenjanları için ayrıntılı tablo:

Üniversite Program 2020 Kontenjan 2020 Başarı Sıralaması 2020 Taban Puanı
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce 70 7092 446,8953
Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce, Burslu 7 13117 428,0198
Yeditepe Üniversitesi İngilizce, Burslu 9 21576 414,016
Hacettepe Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 26357 408,7129
Ankara Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 34530 401,3884
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Örgün, Ücretsiz 70 35965 400,2368
Marmara Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 90 39493 397,6171
Gazi Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 41563 396,1195
MEF Üniversitesi İngilizce, Burslu 7 41694 396,0205
TED Üniversitesi İngilizce, Burslu 9 42863 395,1731
Yıldız Teknik Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 45468 393,4062
Ege Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 46365 392,8109
Başkent Üniversitesi Burslu 8 47519 392,0793
Anadolu Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 47945 391,7912
İbn Haldun Üniversitesi İngilizce, Burslu 18 49650 390,7551
İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce, Burslu 9 50547 390,163
Dokuz Eylül Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 51368 389,6086
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Burslu 8 53000 388,6341
İstanbul Medipol Üniversitesi Burslu 9 54181 387,9286
Bursa Uludağ Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 55745 387,0296
Ufuk Üniversitesi Burslu 9 55832 386,9877
Akdeniz Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 56748 386,448
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 58152 385,6626
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 61670 383,6581
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 64919 381,8588
İstanbul Kültür Üniversitesi Burslu 8 66169 381,1359
Erciyes Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 67185 380,5648
Maltepe Üniversitesi İngilizce, Burslu 8 67233 380,5373
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Burslu 6 67258 380,5239
Kocaeli Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 67930 380,1236
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Burslu 9 68524 379,8276
Selçuk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 68760 379,7015
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 69251 379,4557
Çukurova Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 69699 379,2267
İzmir Demokrasi Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 72986 377,5189
Biruni Üniversitesi Burslu 8 73609 377,1872
Pamukkale Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 74098 376,932
Maltepe Üniversitesi Burslu 8 74197 376,8863
İstanbul Okan Üniversitesi Burslu 4 75650 376,1096
Necmettin Erbakan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 77976 374,9258
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 78565 374,6447
İstanbul Aydın Üniversitesi Burslu 20 78819 374,5135
Mersin Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 78881 374,4859
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 80517 373,6671
İnönü Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 81846 373,0102
Gaziantep Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 83629 372,1482
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 84676 371,62
Sakarya Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 85088 371,4265
Balıkesir Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 85605 371,1629
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 90677 368,6843
Trabzon Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 91097 368,4795
Trakya Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 93769 367,1756
Atatürk Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 94761 366,6867
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Burslu 10 95607 366,2869
Kırıkkale Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 97031 365,6163
Ordu Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 100598 363,9917
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 104992 361,9543
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 105213 361,8499
Düzce Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 105565 361,6876
Uşak Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 109460 359,9516
Fırat Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 110177 359,6364
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 110478 359,5028
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce, Burslu 5 110663 359,4249
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 110830 359,3422
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 114261 357,8511
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 115692 357,2363
Amasya Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 116775 356,7567
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 118550 355,9695
Necmettin Erbakan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 119459 355,5708
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 119661 355,4767
Aksaray Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 80 125998 352,7443
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 126598 352,4915
Sinop Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 128944 351,5075
Giresun Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 130308 350,9496
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 131075 350,6072
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 131198 350,5574
Bartın Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 131227 350,5454
Adıyaman Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 131308 350,5151
Kastamonu Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 132489 350,0093
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 133915 349,4087
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 135980 348,5643
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 136155 348,4958
Yozgat Bozok Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 137866 347,7713
Siirt Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 40 138743 347,4186
Artvin Çoruh Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 139492 347,1203
Bayburt Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 144151 345,2666
Doğu Akdeniz Üniversitesi Burslu 6 147492 343,9401
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 151580 342,3853
Kafkas Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 70 151945 342,2642
Muş Alparslan Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 152003 342,2333
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 60 153070 341,8284
Bayburt Üniversitesi İÖ 70 153494 341,6535
Kafkas Üniversitesi İÖ 70 155715 340,8368
Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce, Burslu 5 164920 337,3619
İstanbul Medipol Üniversitesi %50 İndirimli 51 168976 335,896
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Burslu 8 169691 335,6489
Hakkari Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 50 170559 335,3283
Kıbrıs İlim Üniversitesi Burslu 3 181856 331,3933
Başkent Üniversitesi %50 İndirimli 40 182638 331,1332
Lefke Avrupa Üniversitesi Burslu 24 183112 330,97
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi %50 İndirimli 42 183576 330,8081
İstanbul Aydın Üniversitesi %50 İndirimli 40 198004 326,0348
Yakın Doğu Üniversitesi Burslu 20 199293 325,6083
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Burslu 12 205876 323,5083
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi %50 İndirimli 34 206265 323,3938
Uluslararası Final Üniversitesi Burslu 5 216048 320,361
İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 51 219248 319,3741
Hasan Kalyoncu Üniversitesi %25 İndirimli 33 219555 319,2825
Girne Üniversitesi Burslu 3 221160 318,7908
TED Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 51 227673 316,8479
Girne Amerikan Üniversitesi Burslu 12 235390 314,6255
Başkent Üniversitesi Ücretli 2 242052 312,7999
Ufuk Üniversitesi %50 İndirimli 51 250929 310,3535
Biruni Üniversitesi %50 İndirimli 42 256575 308,8416
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi %50 İndirimli 54 260601 307,7926
İstanbul Kültür Üniversitesi %50 İndirimli 42 264881 306,6793
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Ücretli 17 269908 305,3674
İstanbul Kültür Üniversitesi Ücretli 5 270736 305,147
Lefke Avrupa Üniversitesi %50 İndirimli 16 271426 304,9841
Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 32 281992 302,3446
Doğu Akdeniz Üniversitesi %50 İndirimli 4 290513 300,3002
MEF Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 42 293877 299,5091
Yeditepe Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 51 294361 299,3937
Lefke Avrupa Üniversitesi Ücretli 5 295560 299,1075
Doğu Akdeniz Üniversitesi Ücretli 8 297743 298,6085
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ücretli 5
Maltepe Üniversitesi İngilizce, Ücretli 3
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 10
Doğu Akdeniz Üniversitesi İngilizce, Ücretli 10
Girne Amerikan Üniversitesi Ücretli 7
Girne Amerikan Üniversitesi %50 İndirimli 6
Girne Üniversitesi %50 İndirimli 15
Uluslararası Final Üniversitesi Ücretli 1
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi %50 İndirimli 13 Dolmadı Dolmadı
Bahçeşehir Üniversitesi İngilizce, Ücretli 10 Dolmadı Dolmadı
İstanbul Okan Üniversitesi %50 İndirimli 21 Dolmadı Dolmadı
Maltepe Üniversitesi %50 İndirimli 46 Dolmadı Dolmadı
Maltepe Üniversitesi İngilizce, %50 İndirimli 39 Dolmadı Dolmadı
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Örgün, Ücretsiz 5 Dolmadı Dolmadı
Kıbrıs İlim Üniversitesi %50 İndirimli 17 Dolmadı Dolmadı
Uluslararası Final Üniversitesi %50 İndirimli 23 Dolmadı Dolmadı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi %50 İndirimli 13 Dolmadı Dolmadı
Yakın Doğu Üniversitesi %50 İndirimli 20 Dolmadı Dolmadı
]]>
https://universkop.com/pdr-psikolojik-danismanlik-ve-rehberlik-taban-puanlari-siralamalari-2/feed/ 0
Paramedik https://universkop.com/paramedik/ https://universkop.com/paramedik/#respond Fri, 30 Jul 2021 09:20:51 +0000 https://universkop.com/?p=70357 Paramedik, acil durumlarda yaralılara ve hastalara tıbbi bakım yapan kişilere verilen addır. Paramedik, diğer adıyla acil tıp teknikeri, yaralı veya hastalara hastaneye ulaşana kadar gerekli olan tıbbi müdahalede bulunur. Bu yazımızda insanlara yardım etmeyi amaç edinmiş bu mesleği yapmak isteyenler ve bu ünvanı almak için tamamlanması gereken adımları merak edenler için sıkça sorulan soruları yanıtlıyoruz. Yazımızın alt başlıkları:

  1. Paramedik ne demek?
  2. Paramedik nedir?
  3. Paramedik nasıl olunur?
  4. Paramedik taban puanları
  5. Paramedik atama puanları
  6. Paramedik maaşları

Paramedik ne demek?

Paramedik kelimesi etimolojik olarak İngilizce “paramedic” sözcüğünden gelmektedir. “Yardımcı sağlık hizmeti veya personeli” nin kısaltılmış halidir. Türkçe’de paramedik sözcüğü, acil tıp teknikeri olarak da kullanılır.

Paramedik nedir?

Paramedik çalışanları kaza gibi acil durumlarda yaralı ve hastalar hastaneye ulaşana kadar yaşamsal ve tıbbi desteği veren kişilerdir. Öncelikleri, zamanında müdahale etmek ve hastanın yaşamsal değerlerini korumaktır. Kaza ve yaralanmalar gibi hayati tehlike içeren durumlarda yaralıya acil ilk yardımda bulunmak, kırık/çıkık gibi durumlarda hastanın uygun şekilde stabilizasyonunu sağlamak, hasta ve yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna nakletmek ve yol boyunca ilk yardıma devam etmek, hastanın veya yaralının durumunu ve uygulanan tedaviyi sağlık kuruluşu personeline aktarmak acil tıp teknikerinin görevleri arasındadır.

Paramedik nasıl olunur?

Paramedik bölümünde kişiler, teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir acil bakımda bulunmak için gerekli eğitimi alırlar. Paramedik olmak için akademik olarak izlenmesi gereken yolun yanında bazı bireysel koşullar da vardır. Paramedik olmak isteyen kişi aşağıda listelenen koşulları yerine getirebiliyorsa 2 yıllık ön lisans eğitimiyle bu hedefine ulaşabilir.

  • Sürücü belgesi alma konusunda bir engelinin bulunmaması
  • Ruh sağlığının yerinde olduğunu kanıtlayan belgeye sahip olması
  • Kayıt döneminde 17 yaşını tamamlamış ve 23 yaşından gün almamış olunması
  • Kadınların 1.60 metreden, erkeklerin ise 1.65 metreden kısa olmaması
  • Sedyeyi taşımak için fiziki yeterliliğinin bulunması

Paramedik taban puanları

Öğrenciler paramedik bölümüne TYT puanı ile yerleştirilir. Bölümün tam ismi “İlk ve Acil Yardım Paramedik”tir. 2 yıllık ön lisans ile tamamlanabilecek paramedik eğitiminin bulunduğu üniversitelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-program.php?b=30198

Buna ek olarak bu üniversitelerin İlk ve Acil Yardım bölümlerinin taban puanları aşağıdaki linkte yer almaktadır.

https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-onlisans-tablo.php?b=30198

Paramedik atama puanları

Paramedik ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir sağlık kurumunda mesleğe başlayabilmek için KPSS puanına sahip olmak ve devamında atanmak gerekmektedir. ÖSYM verilerine göre 2020 yılında en düşük puanlı yerleşme 85.181 iken en yüksek puanlı yerleşme 86.869 ile olmuştur.

Paramedik maaşları

Paramedik çalışanlarının maaşları kariyer.net verilerine göre 2800 ile 4500 tl arasında tecrübe ve çalışma süresine göre farklılık gösterebilir.

Paramedik bölümü ile ilgili bu yazımızda merak edenler için paramedik ne demek, paramedik nedir ve nasıl olunur, paramedik taban ve yerleştirme puanları, paramedik maaşları gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık. Bu mesleği yapmak isteyenler için faydalı olmasını umarız!

 

]]>
https://universkop.com/paramedik/feed/ 0