YKS (TYT AYT) Hazırlık Başlangıç Rehberi

0
5279
yks-tyt-ayt-hazirlik-baslangic-rehberi

YKS hazırlıklarına başlamak

2021 YKS için hazırlıklara başlayanlar için maratonun ilk günlerindeyiz. Bu uzun soluklu yolculukta kaygı, kaybolmuş gibi hissetmek gibi sorunlar oldukça yaygın olabiliyor. Ne yaptığını biliyor olmak ise tüm öğrenciler için iyi gelecek bir durum.
Ne seviyede olursan ol, senin için başlangıçta sana rehberlik edecek beş maddelik bir rehber hazırladım. Umarım faydalı olur.

YKS hazırlıklarına başlayanlara tavsiyeler

1- Deneme çözmeye başlamalısın.

Her hafta bir TYT denemesi şimdilik kararında bir tempo olabilir. Deneme çözmeye başlamadıysan, panik yapmadan hemen harekete geç. Haftanın hangi günü deneme çözeceğin belli olmalı. “Henüz konulara hakim değilim, o yüzden benim için biraz erken” diye düşünenler deneme periyodunu iki haftada bir şeklinde ayarlayabilir.

Deneme çözmek bazen sadece deneme çözmektir. Zihninizi, vücudunuzu 135 dakika boyunca bir konuda odaklanarak çalışmaya alıştırmak için şimdiden başlamak en doğrusu. Bu sayede sınav zamanı geldiğinde deneme çözmek sizin için kolaylaşmış olacak. Sınav tekniğiniz yerleşmiş olacak. Soruları okuyup bilmediğinizi boş bırakarak da olsa çözün. Kendiniz için deneme günlerini belirleyin ve deneme günlerinizi ilan edin. Bunlar sizin ders çalışma rutininizin mihenk taşları olacak.

Deneme çözmeye devam ederken, netlerinin yükselmemesi canını sıkabilir. Başlangıç aşamasında netlerinin çok da hızlı yükselmesini beklemeyip, can sıkmadan çalışmaya devam etmelisin. Doğru olanı yapıyorsan, netlerde yükseliş daha sonra gelecektir.

Deneme çözmek size eksik konuları gösterir, netlerinizi not ederek çalışmalarınızın faydasını görmenizi sağlayabilir. Ancak şu aşamada öğrenciler hem netleri düşük olduğu için, hem de “zaten eksik konularım var ve ben bunları biliyorum” diye düşündükleri için deneme çözmekten kaçınabiliyorlar. Siz onlardan olmayın.

2- TYT konularını ve AYT konularını BERABER götürmelisin.

Bir lisans programına yerleşmek istiyorsan TYT’den sonra AYT’ye de gireceksin ve AYT’deki her soru 3 TYT sorusu kadar puan getirecek sana. AYT için 11. sınıf konularından başlamış olursan Eylül’de bu sebeple çok mutlu olacağına emin ol.

YKS hazırlık sürecinin başlarında TYT denemeleri ön plana çıktığı için ve öğrenciler de denemelerde netlerinin yükselmesini istediklerinden öncelikle TYT konularını bitirmeye odaklanmak sık görülen bir davranış. Ancak benim önerim AYT konularının da şimdiden gündemde olması. Senin için önemli derslerden AYT konularına doğru yelken açmaya başlayabilirsin.

3- Sınava hazırlanırken temel döngü Deneme-Konu-Test-Tekrar (DeKoTesTek) şeklinde olmalı.

YKS’ye hazırlanmak bir spirale benzeyen tekrarlar içeren bir rutin gerektiriyor. Bunu sistemli bir şekilde yaparsan ne yaptığını bildiğini hissedersin ve zor zamanlarında da yapman gerekenin çalışmaya devam etmek olduğunu kendine rahatlıkla söyleyebilirsin.

Bu döngü deneme, konu çalışma, konu testleri, tekrar şeklinde yürümeli.

Deneme: Belirli aralıklarla deneme çözmelisin, netlerini not etmelisin, ve denemelerini analiz etmelisin.

Konu: Kendine uygun yöntemle konu anlatımı çalış. Belki okulda dershanede ders dinliyorsun, belki video izliyorsun. Her ders için kendine en uygun yöntemi sen belirleyeceksin ve ona göre çalışmalısın. Yazarak, dinleyerek, okuyarak… Herkesin farklı öğrenme yöntemleri olduğunu unutma.

Test: Konu çalıştıktan sonra hemen soru çözmek gerektiğini hepimiz biliyoruz değil mi? Biliyoruzdur ama biz yine söyleyelim. Konu çalıştıktan hemen sonra soru çözmek gerekiyor. Öğrenmenin önemli bir adımı bu. Soru çözmeye çalışmak, gereken yerlerde konu anlatımına geri dönmek kalıcı bir şekilde ve anlayarak konuyu geçmeni sağlar.

Tekrar: Bir konuyu çalıştıktan sonra konuya ilişkin bulabildiğin tüm soruları çözmene gerek yok. Sadece kendini konuya hakim olduğuna ikna ettiğinde başka bir konuya geçebilirsin.

Bir konuyu bitirdiğinde o konuyu ne zaman tekrar edeceğini belirlemeli ve takvimine işlemelisin. Bunlar düzenli tekrarların olacak.

Denemelerde üst üste çok yanlış çıkan bir konu olduğunda, o konuyu tekrar etmen gerektiğini anlayacaksın ve o ayki programına ekleyeceksin. Bunlar da düzensiz tekrarların olacak.

Bir konuyu tekrar etmek için işaretlediğin soruları gözden geçirmek, rast gele soru seçerek çözmek, not çıkardıysan notlarına göz atmak gibi yöntemler deneyebilirsin.

Tekrar demek bir konuya dönüp o konuda daha önce yaptıklarını tekrarlamak demek değil. Konuya ilişkin daha önce öğrendiklerini hatırlamak demek. Tekrar etmek, beyninde öğrendiklerine ilişkin oluşmuş bağlantıları güçlendirecektir.

4- Ekibini ve düzenini şimdiden kur.

Aile YKS hazırlık için en önemli ekip. Ailen ile bu yıl çalışma düzenini oturtmak için işbirliği kurman çok önemli. Bir evde YKS hazırlık öğrencisi varsa o evin önceliği bu konu olmalı. Maddi imkanlar evin koşullarını öğrenciyi rahat ettirecek şekilde ayarlanmalı. Misafir gelme sıklığı da dahil olmak üzere evde her şey bu yıla özel olarak düzenlenmeli. Önceki kardeşler için bunlar yapılmamışsa da bu hatayı tekrarlamamak en doğrusu.

Ailen bu konuda durumun ciddiyetini kavrayamamışsa, onlara anlatmalısın. Taleplerini somut bir şekilde iletmelisin. Senin çalışma konusundaki kararlılığını gördükçe onlar da giderek daha iyi anlayacak.

Sana destek olacak ikinci ekip eğitim araçları. Dershane, okul, kitaplar, video dersler vb. Bu konularda deneme yanılma ile uygun eğitim imkanlarını belirlemelesin. Universkop’taki kaynaklar sayfasındaki kaynak listeleri sana yol gösterebilir.

Düzen de ekibini topladıktan sonra seni ileri taşıyacak diğer husus. Ailenin desteği ile evini kendine bir karargaha dönüştür. Emin ol YKS hazırlık sürecindeki ana karargah evdir. Dershane, kütüphane, okul gibi cepheler kazanmana yardım edebilir ancak karargahın güçlü değilse sana yardım etmeleri güçleşir. O yüzden yaşadığın yeri ihtiyaçlarına göre dönüştürmeye başla.

5- Çalışma sistemin sana özel olmalı.

Sistemin ne olursa olsun, senin kendine uygun olması için kendine göre şekillendirdiği bir sistem olmalı. Ne sıklıkla deneme çözüleceğinden dershaneye gidip gitmeme kararına kadar her bileşen bu çalışma sistemini oluşturur. Başkalarının deneyiminden ders çıkarabilirsin, ancak alıp uygulamadan önce “bu bana uygun mu?” diye sormalısın. Neredeyse tüm başarılı insanlar kendilerine uygun çalışma sistemini kendileri geliştirmişler. Sen de kendine uygun yöntemlerle kendini olabilecek en iyi noktaya getirebilirsin.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör