Seher Şahin – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 Hukukçu Nasıl Olunur? https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/ https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/#respond Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 https://universkop.com/?p=71616 Hukukçu olmak, çok genel bir tanımdır. İçerisine birçok bölüm dalı ve meslek grubu yerleştirilebilir. Hukukçular, başka bir deyişle hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği çeşitli birçok iş olanağı var. Bu yazımızda “Hukukçu nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği iş olanaklarını açıklamaya çalışacağız.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Avukat nasıl olunur?
  2. Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
  3. Avukatlar ne kadar maaş alır?
  4. Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?
  5. Nasıl savcı olunur?
  6. Uzlaştırmacı nasıl olunur?
  7. Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
  8. Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?
  9. Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Avukat nasıl olunur?

Avukat olmak için gereken ilk koşul, yıllık hukuk fakültesi lisans eğitimini tamamlamaktır. Hukuk fakültesi kazanmak, eskiye kıyasla daha kolay diyebiliriz. Neredeyse hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerde hukuk fakültesi bulunuyor.

Hukuk, okuması ve tamamlaması en zor lisans eğitimleri arasında yer alıyor. Hukuk fakültesi mezunları, avukatlık yapabilmek için bir yıl staj yapmak zorundadır. Bu stajın ilk altı ayı mahkemelerde, diğer altı ayı ise en az beş yıl kıdemli olan bir avukatın yanında gerçekleştirilir.

Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

Avukat olmak için sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biri ikna kabiliyetidir. Etkili konuşma konusunda iyi olmak, bir avukat için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kriz yönetimine başarılı ve problem çözme yönü kuvvetli kişiler başarılı bir avukat olabilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, azimli ve hırslı olmak, okuduğunu anlama ve yazma becerileri, güçlü iletişim becerileri de iyi bir avukatın sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Avukatlar ne kadar maaş alır?

Avukat maaşları, sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir avukat eğer devlette çalışıyor ise 6 bin TL civarında maaş alır. Özel sektörde, şirketlerde çalışan avukatların ve kendi bürosunu kuran ve serbest avukatlık yapanların maaşları ise geniş bir yelpazeye sahiptir.

Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?

Hukuk fakültesi mezunları avukat unvanı alır fakat avukatlık yapmaya başlamak için öncesinde staj sürecini tamamlamaları gerekir. Daha sonrasında ise kariyer hayatlarını nasıl çizmek istediklerine göre izlemeleri gereken süreçler değişiklik gösterir.

Nasıl savcı olunur?

Hukuk mezunu olarak sahip olmak isteyebileceğiniz en popüler mesleklerinden biri de savcılıktır. Savcı olmak için hukuk fakültesini tamamladıktan sonra Adli Yargı Sınavı’na girmek gerekir. Adli Yargı Sınavı’nda yeterli puanı alan hukuk fakültesi mezunları mülakata alınır.

Hakim olmak isteyen hukuk mezunları da aynı süreçten geçer. Hakim olmak için Adli Yargı Sınavı’ndan yeterli puanı almalı ve sonrasında mülakatlardan geçmelisiniz.

Mülakatlarda başarılı olan hakim ve savcı adayları staj yapmak zorundadır. İki yıllık staj sonrasında adaylar bir sınava tabii tutulur. Staj boyunca öğrendiklerinden sorumlu olan adaylar, sınavı başarı ile tamamladıkları takdirde kariyer hayatlarına savcı veya hakim olarak başlayabilir. Stajdan sonraki sınavda başarılı olamayan adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı olabilmek için girdiği sınavdır. Adli Hakim ve Savcı Adalığı sınavına sadece hukuk fakültesi mezunlarının katılma hakkı vardır. Sınav, test ve mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. ÖSYM’ye bağlı olan yazılı sınav bölümü, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi olmak üzere üç bölümden oluşur.

Uzlaştırmacı nasıl olunur?

Uzlaştırmacı, mağdur ve sanık veya problem yaşayan iki kişi arasındaki uzlaştırma sürecini yürüten, bağımsız ve objektif kişidir. Hukuk fakültesi mezunları, cumhuriyet savcısının onayı ile uzlaştırıcı olarak görev yapabilir. Hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra lisans hayatları boyunca gerekli hukuk derslerini almış İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunları da uzlaştırıcı olarak görev alabilir. “100 Soruda Uzlaştırma” kitabının yazarlarından ve bugüne kadar binlerce davada uzlaştırıcı olarak görev almış Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem bir röportajında uzlaştırmacı olmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Gerekli koşulları sağlayan adaylar öncelikle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvuru yapmalıdır.
  • Adaylar başvuru dilekçesinde hangi ağır ceza mahkemesi bölgesinde görev yapmak istediğini belirtmelidir.
  • Adaylar arasından uzlaştırmacı eğitimi verilecek kişiler Adalet Bakanlığı Uzlaştırma Daire Başkanlığının web sitesinden açıklanır. Eğitimden sonra adaylar Uzlaştırmacı Sertifikası alır.
  • Bir sonraki adım ise Uzlaştırmacılık Sınavı’dır. Bu sınava sadece uzlaştırmacı eğitimini almış kişiler ve uzlaştırmacı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar girebilir. Koşulları sağlamayan kişiler Uzlaştırmacı Sertifikası’na sahip olsa bile sınava giremez.

Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?

Hukuk fakültesi mezunları; hakim, savcı ve avukat olmak yerine farklı meslek seçeneklerini de tercih edebilir. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Noter
  • Hukuk müşaviri
  • İcra müdürü
  • Kaymakam
  • Hukuk danışmanı
  • Yasama uzman yardımcısı
  • Yönetici
  • Uzlaştırmacı
  • Akademisyen

Hukuk fakültesi mezunları eğitim hayatını devam ettirerek yüksek lisans ve doktora yapabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilir. Akademisyenliği tercih edenlerin izleyeceği adımlar yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük şeklindedir.

Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Hukuk fakültesi, eşit ağırlık sınav puanı ile öğrenci alır. Türkiye’de hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerin birçoğunda hukuk fakültesi bulunuyor. 2020 öğretim yılı Hukuk Fakültesi taban puanları ve sıralamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://universkop.com/hukuk-taban-puanlari-siralamalari/

Hukukçu olmak, zor ve zahmetli bir süreçtir fakat kariyer olanağı bakımından oldukça zengin bir alan diyebiliriz. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Zorunlu staj dönemini tamamladıktan sonra devlette veya özel sektörde avukatlık yapabilir, kendi özel büronuzu açabilir, hukuk müşavirliği ve danışmanlığı yapabilir veya sınavlara hazırlanarak hakim ve savcı olabilirsiniz. Azimli, çalışmayı seven, muhakeme yeteneği olan, problem çözmede iyi, hukuk fakültesi mezunları meslekte başarılı olabilir.

]]>
https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/feed/ 0
Nasıl Hacker Olunur? https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/ https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/#respond Mon, 08 Nov 2021 06:58:37 +0000 https://universkop.com/?p=71624 Hacker; bilgisayar ve yazılım bilgilerini, problem çözmek için kullanan bilgisayar uzmanıdır. Günümüzde yanlış kullanımı nedeni ile bilgisayar korsanı olarak anlaşılsa da aslında yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Hacker ne iş yapar?
  2. Hacker türleri nelerdir?
  3. Etik hacker nedir?
  4. Nasıl hacker olunur?

Hacker ne iş yapar?

Hacker’lar, kişisel veya kurumsal bilgisayarlara izinsiz olarak girebilir. Diğer bir yandan, bir bilgisayar için zararlı yazılımları yazarken bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı koruyabilir ve olası problemleri çözebilir. Güvenlik açıklarından faydalanarak sitelere, ağlara ve bilgisayarlara sızabilir, sonrasında güvenlik açıklarını ortadan kaldırabilir.

Hacker türleri nelerdir?

Hacker’ların yaptığı işler çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı farklı türlerde hacker’lar vardır. Kısaca özetlemek gerekirse hacker’lar 8 gruba ayrılabilir. Bunlar:

  • Hacktivist: Hacktivist’ler, siyasi ve toplumsal nedenlerden dolayı gerekli gördükleri siteleri hack’leyerek mesajlarını yerleştiren hacker’lardır.
  • Beyaz şapkalı: Beyaz şapkalı hacker’lar, bilgisayar korsanlarının ortaya çıkardığı problemlere ve tehlikelere karşı bilgisayarları koruyan ve çözüm getiren hacker’lardır. Beyaz şapkalılar; programları, siteleri ve bilgisayarları güvenlik açıklarını bularak hack’ler ve bu güvenlik açıklarına karşı önlem alır.
  • Gri şapkalı: Gri şapkalılar, yasallık sınırları içerisinde saldırı yapan kişilerdir. İyi ve kötü amaçlı gri şapkalılar olabilir.
  • Phreaker: Phreaker’lar genellikle telefon sistemleri üzerinde çalışır.
  • Script kiddie: Scrip kiddie’ler tam olarak hacker değildir. Kişilerin e-posta’larını ve mesajlaşma araçlarını hack’leyerek şifrelerini çalabilir.
  • Lamer: Lamer’lar, hacker olmak için yeterli bilgi seviyesine sahip olmayan bilgisayar korsanlarıdır.
  • Siyah şapkalı: Siyah şapkalı hacker’lar; kendi çıkarları uğruna kişilere ve kurumlara zarar veren kişilerdir. Sistemlerden veri çalarak bu verileri kendi çıkarları için kullanan bilgisayar korsanlarıdır.
  • Cracker: Cracker’lar aynı zamanda yazılım korsanı olarak da adlandırılır. Amaçları yazılımları kırarak ücretli hizmetleri ücretsiz bir şekilde kullanabilmektir.

Etik hacker nedir?

Etik hacker, bilgisayar ağlarına sistem yöneticilerin bilgisi dahilinde giren, herhangi bir bilgi hırsızlığı yapmayan, güvenlik açıklarını tespit edip görevli kişilere bildiren bilgisayar uzmanlarıdır. Etik hacker’lar, bilgisini ve bu alandaki uzmanlığını kötü amaçlar ile kullanmayan kişilerdir

Nasıl hacker olunur?

Hacker kelime anlamı dolayısı ile yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır. Bilgisayar uzmanı olabilmek için gerekli bütün yazılım programlarını bilmek gerekir. Başarılı bir hacker olmak için ağ teknolojileri, programlama dilleri, işletim sistemleri ve veri tabanı yönetimi olmak üzere dört ana konuya hakim olmalısınız. İyi bir hacker olmak için yetkinlik sağlamanız gereken konuları dört başlık altında inceleyebiliriz:

  • Ağ Teknolojileri

Ağ sistemleri üzerindeki yetkinliğiniz sayesinde ağ kurma çalışmaları yapabilir, sonrasında gerekli güvenlik programlamalarını yapabilirsiniz.

  • Programlama Dilleri

İyi bir hacker olabilmek için en az birkaç tane programlama diline hakim olmanız gerekir. Başarılı bir hacker olabilmek için sürekli olarak yeni çıkan programlama dillerini ve gelişmeleri takip etmeli ve öğrenmeye her zaman devam etmelisiniz. Sıfırdan hacker olmak için nispeten daha kolay programlama dillerini öğrenmekle yola başlayabilirsiniz. C++, Phyton, HTML gibi popüler ve öğrenmesi kolay diller iyi bir başlangıç olabilir.

  • Veri Tabanı Yönetimi

Veri tabanlarından bilgi ve veri toplamak, hacker’ların yapması gereken önemli işlerden biridir. Bundan dolayı veri tabanları yönetimine hakim olmalı ve en az birkaç tane veri tabanı sorgulama dilini bilmelisiniz.

  • İşletim Sistemleri

Bir diğer adım ise işletim sistemleri alanında uzmanlaşmaktır. İyi bir hacker olabilmek için birden fazla işletim sistemine hakim olmanız gerekir. Altyapısı ve diğer işletim sistemlerine göre daha çok özgürlük tanıması sayesinde Linux işletim sistemi hacker’ların en çok kullandığı işletim sistemidir.

Başarılı bir hacker olmak için öncelikle bunun uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu fark etmeli ve sabırla devam etmelisiniz. Alanında uzman bir hacker olmak için her yeni gelişmeyi takip etmek ve yeni çıkan programlama dillerini öğrenip bu dillerde uzmanlaşmak en önemli konulardan biridir. Evde kendi çabalarınızla, online eğitimlerle ve internette bulabildiğiniz diğer kaynaklarla öğrenmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda üniversitelerin yazılım bölümlerini tercih ederek gerekli bilgi birikimine sahip olabilir ve sonrasında kendinizi hacker’lık alanında geliştirebilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/feed/ 0
Doktor Nasıl Olunur? https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/ https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/#respond Wed, 01 Sep 2021 07:28:11 +0000 https://universkop.com/?p=71480 Tıp doktorluğu, Türkiye’de en popüler mesleklerden biridir. Tıp doktoru olmak uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu yazımızda “Doktor nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken, mesleğe ait detayları inceleyeceğiz.

  1. Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?
  2. Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
  3. Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?
  4. Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?
  5. Nasıl uzman doktor olunur?
  6. TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?
  7. Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?
  8. Uzman doktor maaşları ne kadardır?
  9. Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?

Tıp doktoru olmak için tamamlanması gereken ilk adım, tıp fakültelerinin altı yıllık lisans programından mezun olmaktır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra mesleğin farklı alanlarına yönelebilir veya pratisyen hekim olarak kariyer hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir dalda uzmanlaşmak için öncelikle Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) hazırlanmalı ve uzmanlık eğitimine başlamalısınız. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra ‘Uzman Doktor’ unvanına sahip olabilirsiniz.

Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Doktor olabilmek için gereken en önemli özelliklerden biri soğukkanlılıktır. Kriz anını iyi yönetebilmek, heyecanı ve duyguları kontrol altında tutabilmek, çözüm odaklı olmak, takım çalışmasına uyumla olmak, baskı altında doğru karar verebilmek; iyi bir doktor olabilmek için gereken özellikler arasındadır. Aynı zamanda, doktorluk yoğun ve hızlı bir çalışma hayatını beraberinde getirir. Bundan dolayı; yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, doktorların sahip olması gereken özelliklerden biridir.

Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?

Tıp fakültesini tamamlayan her öğrenci pratisyen hekim unvanını alır. Pratisyen hekim, herhangi bir alanda uzmanlaşmamış tıp fakültesi mezunu olarak tanımlanabilir. Pratisyen hekimler, sağlık merkezlerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde ve devlet hastanelerinde çalışabilir. Genel olarak muayene, ön tanı, teşhis gibi görevleri vardır.

Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?

Pratisyen hekim maaşları için net bir rakam söylemek mümkün değildir. Maaşlar, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, aile sağlığı merkezinde görev alan hekimler ile özel hastanelerde çalışan hekimlerin maaşları farklı olabilir. Pratisyen hekim unvanı ile görev alan çalışanların maaşları genellikle 8000 TL ile 15000 TL arasında değişmektedir.

Nasıl uzman doktor olunur?

Uzman doktor olmak için 6 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra TUS sınavına girmeli ve uzmanlık alanı belirlemelisiniz. Kısaca özetlemek gerekirse, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), branş seçme sınavı olarak tanımlanabilir. Hekimler, bu sınavdan aldıkları puana göre branş seçerek uzmanlık eğitimine başlar. Hekimler uzmanlık eğitimi sırasında “asistan doktor” unvanına sahip olur. Uzmanlık eğitim süreçleri, branştan branşa değişiklik gösterir.

TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?

Tıpta uzmanlık alanlarının puanları branştan branşa değişir. Her yıl değişiklik gösterse de son yıllarda en yüksek puanlı bölümler  ‘Deri ve Zührevi Hastalıklar, Plastik ve Estetik Cerrahi, Göz Hastalıkları ve Radyoloji’ olmuştur.

Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?

Operatör doktor, uzmanlık eğitimini cerrahi bilimler üzerine almış ve bu alanda uzmanlaşmış tıp doktorudur. Tıpta branşlar; dahili bilimler, cerrahi bilimler ve temel bilimler olmak üzerine üçe ayrılır.

Cerrahi bilimler üzerine eğitim almış hekimler ameliyat yetkisine sahip olur. Operatör doktorlar, cerrahi bilimler üzerine uzmanlaşırken uzman doktorlar, dahili bilimler üzerine  uzmanlaşır. Temelde, operatör doktorlar, ameliyat ve operasyon yetkisi olan uzman doktorlardır.

Uzman doktor maaşları ne kadardır?

Uzman doktor maaşları, branştan branşa ve çalışılan kuruma göre değişir. Özel hastanelerde çalışan uzman doktorlar, diğerlerine göre bir tık daha yüksek maaş alabilir. Uzman doktor maaşları genellikle 9 bin TL’den başlar.

Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Çocuk doktoru olmak için tıp fakültesini tamamladıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan yeterli puanı alarak pediatri dalında uzmanlık eğitimine başlamak gerekir. Pediatri bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, bir diğer adıyla pediatri uzmanı unvanı kazanılır.

Tıp fakülteleri, Türkiye’de en yüksek puanlı bölümler arasındadır. Doktor olmak, uzun ve zor bir süreçtir. Tıp fakültesi mezunları kariyer hayatlarına farklı yollardan devam edebilir. Herhangi bir branşta uzmanlaşmadan pratisyen hekim olarak çalışabilir veya bir branş seçerek uzmanlık eğitimi alabilir. Uzman doktor olduktan sonra meslekte ilerleyerek sırasıyla; yardımcı doçent, doçent, profesör, ordinaryüs unvanlarına sahip olunabilir.

 

]]>
https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/feed/ 0
Dokuz Eylül Üniversitesi https://universkop.com/dokuz-eylul-universitesi/ https://universkop.com/dokuz-eylul-universitesi/#respond Fri, 30 Jul 2021 08:24:20 +0000 https://universkop.com/?p=70397 Dokuz Eylül Üniversitesi Türkiye’nin en başarılı devlet üniversiteleri arasında yer alıyor. İzmir’de yer alması, akademik başarısı ve cezbedici kampüs yaşamı ile birçok YKS öğrencisinin hayallerini süslüyor.

Bu yazımızda, Dokuz Eylül Üniversitesi hakkında bilmeniz gereken temel noktalara değinirken üniversite ile ilgili aklınıza takılan bazı soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Bu yazı içerisinde cevap bulabileceğiniz sorular:

  1. Dokuz Eylül Üniversitesi nerede?
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kaç kampüsü var?
  3. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi nerede?
  4. Dokuz Eylül Üniversitesi konaklama imkanları nasıl?
  5. Dokuz Eylül Üniversitesi erasmus ve yurt dışı imkanları nasıl?
  6. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci kulüpleri ve toplulukları neler?
  7. Dokuz Eylül Üniversitesi yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır?
  8. Dokuz Eylül Üniversitesi yüksek lisans başvurusu nasıl yapılır?

Dokuz Eylül Üniversitesi nerede?

Türkiye’nin en güzel kampüslerine sahip üniversiteler arasında sayılan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin rektörlük binası, İzmir’in Konak ilçesinde yer alıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin diğer kampüsleri ise Buca ve Balçova’da yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kaç kampüsü var?

Dokuz Eylül Üniversitesi’ni öne çıkaran özelliklerden biri de göz alıcı kampüslere sahip olması. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin her biri kendine has güzelliğe ve imkanlara sahip, 4 büyük kampüsü var. Bu kampüsler lokasyon olarak ise Konak, Buca ve Balçova ilçelerinde bulunuyor.

Buca Dokuzçeşmeler Kampüsü, İzmir’İn Buca ilçesdinde yer alıyor. Dokuzçeşmeler Kampüsü’nde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu ve Yabancı Diller Yüksekokulu bulunuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin en büyük kampüslerinden biri olan Tınaztepe Kampüsü’nde ise Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik Fakültesi, Merkez Kütüphane ve Fen Bilimler Enstitüsü gibi kurumlar bulunuyor. Tınaztepe Kampüsü, Buca’nın Kuruçeşme yerleşkesinde bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsleri, merkezi konumlara sahip oldukları için öğrencilere ulaşım açısından büyük kolaylıklar sağlıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nerede?

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’nin en başarılı tıp fakülteleri arasında. Akademik başarısı, konumu ve sağladığı imkanlar sayesinde tıp okumak isteyen öğrencilerin hayallerini süslüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi; DEU Sağlık Yerleşkesi bünyesinde, İnciraltı’nda yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi bölümleri neler? Dokuz Eylül Üniversitesi fakülte ve bölüm bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Hemen hemen her alanda lisans eğitimi veren bu üniversite, farklı bilim ve sanat dallarında faaliyet gösteriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesinde tıp fakültesi, eğitim fakültesi, mühendislik fakültesi, ilahiyat fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, denizcilik fakültesi, güzel sanatlar fakültesi, hukuk fakültesi gibi birçok fakülte ve yüksekokul bulunuyor.

LİNK: DEU Bölümleri Taban Puanları

Dokuz Eylül Üniversitesi konaklama imkanları nasıl?

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Başkanlığa bağlı 3 öğrenci yurdu bulunuyor:

  • 178 yatak kapasiteli DEU Kız Öğrenci Yurdu, Buca Şirinkapı Mahallesi’nde yer alıyor.
  • 564 yatak kapasiteli DEU Erkek Öğrenci Yurdu da aynı şekilde Buca Şirinkapı Mahallesi’nde bulunuyor.

Bu yurtlarda ikamet eden öğrenciler Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Buca kampüslerine kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyor.

  • DEU Bergama Öğrenci Yurdu ise 51 yatak kapasitesi ile öğrencilere hizmet veriyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci yurtlarına başvuru yapabilmek için bazı kriterleri karşılama zorunluluğu tutuluyor. Ailesi İzmir’de ikamet eden, sigortalı bir işte çalışan, evli olan ve 30 yaşını doldurmuş olan öğrencilere yurt hakkı verilmiyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi yurtlarının yanı sıra üniversitenin kampüslerine yakın konumlarda KYK yurtları bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri Buca ve Balçova’da yer alan KYK yurtlarından kampüslere kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin bir kısmı ise öğrenci yurdu yerine eve çıkmayı tercih ediyor. Buca, merkezi bir yer olması ve üniversite kampüslerine yakın olması ile İzmir’de eve çıkmak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği ilçeler arasında yer alıyor. Buca ev kiraları, genellikle 900 Lira ile 2000 lira arasında seyrediyor.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Erasmus ve yurt dışı imkanları nasıl?

Dokuz Eylül Üniversitesi, öğrenciler için çeşitli birçok yurt dışı eğitim olanakları sunuyor. Bunlar arasında en yaygını ise Erasmus+ programı. Erasmus+ programı ile öğrenciler, bir veya iki dönem Avrupa’daki anlaşmalı üniversitelerde eğitim alabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Erasmus+ programı kapsamında; AB üyesi ülkelere ek olarak Norveç, Makedonya, İzlanda ve Lihtenştayn gibi anlaşmalı ülkeler yer alıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, Erasmus+ programının yanı sıra Pisa Üniversitesi (İtalya), Essex Yaz Okulu (Birleşik Krallık) ve Amsterdam Üniversitesi’nde yaz okuluna gidebilme imkanı yakalayabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci kulüpleri ve toplulukları neler?

Dokuz Eylül Üniversitesi, akademik başarının yanı sıra sosyal açıdan zengin bir devlet üniversitesi olması ile öne çıkıyor. Çeşitli öğrenci kulüpleri ve toplulukları ile öğrencilere farklı alanlarda çeşitli imkanlar sunuyor.

Üniversite bünyesinde toplam 150 öğrenci topluluğu bulunuyor. Öğrenci kulüpleri sayesinde, öğrenciler boş zamanlarını ilgi alanlarına ve zevklerine göre keyifli bir şekilde geçirebiliyor. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrenci kulüpleri ve toplulukları arasında spor kulüpleri, mağara araştırmaları, havacılık ve dağcılık gibi outdoor spor kulüpleri, farklı sanat dalları üzerine eğitim veren ve aktiviteler düzenleyen güzel sanatlar kulüpleri, bilim ve araştırma kulüpleri, bölüm ve fakülte toplulukları yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır?

Dokuz Eylül Üniversitesi yatay geçiş başvurusu, başarı puanı ile yatay geçiş ve merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılıyor.

Başarı puanı ile yatay geçiş başvurusu yaparken GNO, bölüm minimum ÖSYS puanı ve öğrencinin ÖSYS puanı kullanılarak yatay geçiş sıralama puanı hesaplanıyor.

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvurusunda ise öğrencinin kayıt olduğu yıldaki ÖSYS puanı tek kıstas olarak alınıyor. Eğer bu puan geçmek istediği bölümün taban puanı üzerinde ise yatay geçiş başvurusu yapabiliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi yüksek lisans başvurusu nasıl yapılır?

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde birçok tezli ve tezsiz yüksek lisans programı yer alıyor. Adaylar ilk olarak online ön kayıt aşamasından geçiyor. Online ön kayıt sırasında herhangi bir evrak teslimi yapılması gerekmiyor. Adaylara tezli yüksek lisans programları için 1 tercih ve tezsiz yüksek lisans programları için 1 tercih olmak üzere 2 tercih yapma hakkı veriliyor.

İzmir’de yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi; kampüs yaşamı, akademik başarısı, sağladığı imkanlar ve konumu ile birçok YKS öğrencisinin ilk hedefleri arasında yer alıyor. Bir devlet üniversitesi olan DEU, kaliteli bir eğitim sürecinin yanı sıra öğrencilere sağladığı imkanlar ve kolaylıklar ile öne çıkıyor.

Öğrenciler, yurt ve yemekhane gibi hizmetler sayesinde eğitimlerini ekonomik açıdan zorlanmadan sürdürürken öğrenci kulüpleri ve toplulukları sayesinde ilgi alanlarına uygun aktivitelerde keyifli vakit geçirebilir. Aynı zamanda yurt dışı imkanları sayesinde eğitim hayatlarının bir dönemini farklı bir ülkede ve üniversitede geçirebilir

 

]]>
https://universkop.com/dokuz-eylul-universitesi/feed/ 0
Uzaktan Öğretim https://universkop.com/uzaktan-ogretim/ https://universkop.com/uzaktan-ogretim/#respond Mon, 14 Jun 2021 09:13:44 +0000 https://universkop.com/?p=70099 Bu yazımızda, yükseköğretim eğitim türlerinden biri olan “uzaktan eğitim” hakkında temel noktalara değinip en çok merak edilen soruları cevaplayacağız.

Bu yazıda yanıt bulabileceğiniz sorular:

  1. Uzaktan öğretim nedir?
  2. Uzaktan öğretimin faydaları nelerdir?
  3. Türkiye’de popüler uzaktan öğretim kurumları hangileridir?
  4. Uzaktan öğretim ve açıköğretim arasındaki farklar nelerdir?
  5. Uzaktan öğretimde sınav sistemi nasıldır?
  6. Uzaktan öğretim ücretli mi?
  7. Uzaktan öğretimde derslere devam zorunluluğu var mı?
  8. Programı tamamladıktan sonra diplomada “uzaktan öğretim” ibaresi yer alacak mı?
  9. Uzaktan öğretim öğrencileri üniversitenin sunduğu diğer haklara sahip mi?

Uzaktan Öğretim nedir?

Üniversiteler; örgün öğretim, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim olmak üzere dört farklı eğitim türünü kullanır.  Uzaktan öğretim, öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin kampüse gitme zorunluluğunun olmadığı ve eğitim faaliyetlerinin tamamen sanal ortamda gerçekleştirildiği eğitim modelidir. Uzaktan öğretim, günümüzün en yenilikçi metotların kullanıldığı eğitim türlerinden biridir. Bu eğitim türünde öğrenciler derslere sesli ve görüntülü olarak katılabilir, aynı zamanda katılamadığı dersleri kayıt videolarından takip edebilir.

Uzaktan öğretimin faydaları nelerdir?

Uzaktan öğretim “eğitimde fırsat eşitliği” ilkesi için atılmış en önemli adımlardan biridir. Uzaktan öğretimin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zamandan ve mekandan bağımsız bir eğitim modeline sahip olduğu için coğrafi sebeplerden dolayı kampüse gelemeyen öğrencilere eğitim imkanı sunar.
  • Öğrenciler derse senkron veya asenkron şekilde katılım sağlayabilir. Aynı zamanda ders kayıtlarını tekrar izleyebilir. Bu durum, her öğrencinin kendi şartlarına ve bireysel öğrenme hızına uygun olarak eğitim alabilmesine olanak sağlar.
  • Fiziksel engelli öğrencilere eğitim imkanı sunar.
  • Çalışan ve zamanı olmayan öğrenciler istedikleri zaman ders videolarına erişim sağlayabilir.
  • Eğitime devam etmek için ihtiyacınız olan tek şey internet bağlantısı ve dersleri görüntüleyebileceğiniz teknolojik bir aygıttır.
  • Öğrenciler, çevrimiçi dersler sayesinde derse interaktif bir şekilde katılabilir, takıldığı noktalarda öğretim görevlisine sorularını yöneltebilir.
  • Ulaşım, barınma gibi ek masrafları ortadan kaldırdığı için geleneksel öğretim modellerine göre daha ekonomiktir.
  • Geniş kitlelere ders verebilme imkanı sağlar.

Kısaca özetlemek gerekirse; uzaktan öğretim, yer ve zamandan kaynaklı problemleri tamamen ortadan kaldırarak yüz yüze eğitime devam edemeyen her öğrenciye eğitim görme imkanı sağlar.

Türkiye’de popüler uzaktan öğretim kurumları hangileridir?

Gelişen teknoloji ile birlikte daha yaygın hale gelen uzaktan öğretim türü, eğitimi daha ulaşılabilir ve kolay hale getirmiştir. Bundan dolayı hem dünyada hem de Türkiye’de birçok üniversite, uzaktan öğretim modelini kullanıyor. Bu eğitim modeli için teknik açıdan yeterli olan hemen hemen her yükseköğretim kurumu öğrencilere uzaktan öğretim programları sunuyor.

Uzaktan öğretim ve açık öğretim arasındaki farklar nelerdir?

Uzaktan öğretim ve açık öğretim, geleneksel eğitim modellerinden farklı metotların kullanıldığı ve çoğu zaman birbirine karıştırılan üniversite eğitim türleridir. Fakat uzaktan öğretimde, açık öğretime göre çok daha gelişmiş ve yeni eğitim teknikleri kullanılır. Teknolojinin getirdiği yenilikler ve kolaylıklar uzaktan eğitim modeline entegre edilerek öğrencilerin daha iyi öğrenmesini, zamandan ve mekandan bağımsız olarak istedikleri zaman istedikleri yerde dersleri takip edebilmesini sağlar.

Açık öğretim, uzaktan öğretim ile kıyaslandığında daha yaygın bir eğitim modelidir çünkü uzaktan öğretim daha güçlü bir altyapıya ihtiyaç duyar. Açık öğretim üniversiteler için daha az masraflı ve kolay bir eğitim modelidir. Teknolojinin gelişmesi ve üniversitelerin uzaktan eğitim alt yapılarının güçlenmesi ile birlikte uzaktan öğretim eğitim modeli de tercih edilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda uzaktan öğretim programları daha çeşitli ve öğreticidir.

Eğer öğrenme sürecinde interaktif bir şekilde rol almak ve derslere katılmak istiyorsanız açık öğretim yerine uzaktan öğretimi tercih edebilirsiniz. Ekonomik olarak karşılaştırıldığında her iki modelde de ödemeniz gereken belirli bir harç ücreti bulunur. Genellikle uzaktan öğretim programları, açık öğretim programlarına göre bir tık daha pahalıdır. Fakat bu durum eğitim kurumuna göre değişiklik gösterebilir.

Uzaktan öğretimde sınav sistemi nasıldır?

Uzaktan öğretimde ara sınavlar online ortamda gerçekleştirilir. Online sınavlarda en yeni ölçme ve değerlendirme metotları kullanılır. Bilgisayar tarafından notlandırılabilen ve anında geribildirim sağlayan çoktan seçmeli testler, e-portfolyolar, proje çalışmaları ve simülasyonlar uzaktan öğretim programlarında kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden birkaçıdır. Dönem sonu final sınavları ise gözetmen eşliğinde bağlı olunan fakülte veya meslek yüksekokulunda yapılır.

Uzaktan öğretim ücretli mi?

Uzaktan öğretim, ücretli bir eğitim modelidir. Öğrenciler kayıtlı oldukları her dönem için belirli bir ücret ödemek zorundadır. Ödeyeceğiniz ücret; eğitim alacağınız kuruma, kayıt yaptırmak istediğiniz eğitim programına ve eğitim süresine göre değişiklik gösterir.

Uzaktan öğretimde derslere devam zorunluluğu var mı?

Uzaktan öğretimde derslere devam zorunluluğu yoktur. Öğrenciler ders videolarını izlemeden sınavlara hazırlanabilir. Ödev, portfolyo, proje çalışmaları gibi ders faaliyetlerine katılım zorunluluğu ise ilgili kurum tarafından belirlenir.

Programı tamamladıktan sonra diplomada “uzaktan öğretim” ibaresi yer alacak mı?

YÖK tarafından açıklanan 30.03.3017 tarihli Genel Kurul Kararı’na göre, uzaktan eğitim programları tamamlandıktan sonra verilen diplomalarda “uzaktan öğretim” ibaresinin bulunması zorunlu tutulmuştur.

Uzaktan öğretim, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla atılmış en önemli adımlardan biridir. Çeşitli sebeplerle yüzyüze öğretime katılamayan herkese eğitim görme imkanı sağlar. Genellikle açık öğretim ile karıştırılsa da iki eğitim modeli arasında keskin farklar vardır.  Günümüzde dünyanın en iyi üniversiteleri de dahil olmak üzere birçok yükseköğretim kurumu uzaktan öğretim programları sunar.  Kısaca özetlemek gerekirse; uzaktan öğretimin yenilikçi, öğrenci odaklı, öğretici ve pratik bir eğitim modeli olduğunu söyleyebiliriz.

]]>
https://universkop.com/uzaktan-ogretim/feed/ 0