Sebile Nur Uyar – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Wed, 23 Dec 2020 09:31:59 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 EBA Nedir? EBA Giriş Şifresi Nasıl Alınır? https://universkop.com/eba-ogrenci-giris-sifresi/ https://universkop.com/eba-ogrenci-giris-sifresi/#respond Thu, 19 Mar 2020 11:13:49 +0000 https://universkop.com/?p=64490 Son günlerde bildiğimiz üzere sağlık önlemleri gerekçesiyle okullarımızdan fiziksel olarak uzak kaldık. Bu durum derslerimiz ve çalışmalarımız için bir engel oluşturmayacak. EBA sizler için geliştirilmiş bir sistem! Hepinizin aslında haberi vardı ama belki de bu sisteme pek vakit ayırmıyordunuz. İşte şimdi bu sisteme dair sorularınızın yanıt bulacağı bir yazı hazırladık.
Bu sistem hemen hemen her birinizin kullandığı sosyal medya hesaplarından farksız. Eğitiminiz için bir sosyal medya hesabı olarak değerlendirebilirsiniz. Kullanımı oldukça basit ve faydalı!

EBA nedir? EBA nasıl kullanılır?

Eğitim Bilişim Ağı (EBA), tüm ders içeriklerini internet üzerinden sunan bir platformdur.

EBA’ya, eba.gov.tr adresine tıklayarak ulaşabileceksiniz!

Aynı zamanda telefonlarınız veya tabletleriniz aracılığıyla EBA’yı uygulama olarak indirebileceksiniz. Bunu varsa eğer telefon ya da tabletlerinizin App Store ya da Google Play’inden girerek EBA yazdığınızda uygulama olarak göreceksiniz, tıklayıp indirdiğinizde uygulama üzerinden EBA’dan faydalanabileceksiniz.

Hem de EBA’yı kullanırken ücretsiz 3 GB internet erişimi de sağlanmaktadır.

EBA niçin ve ne zaman kullanılacak?

Türkiye’de alınan sağlık önlemleri gerekçesiyle uzaktan eğitim sistemi Eğitim Bilişim Ağı ( EBA ) üzerinden yapılacaktır. Yani artık sanal ortamdan canlı şekilde ders izleyebilecek hatta bu derslerin tekrarını da izleyebileceksiniz.

EBA şu an herkes için açık haldedir. Giriş yapıp inceleyebilirsiniz fakat 23 Mart haftasında uzaktan eğitim süreciyle ilgili ayrıntıları eba.gov.tr üzerinden takip edebileceksiniz.

Özel okullarda okuyanlar için farklılık var mı?

Hayır arkadaşlar!
Sizlerin okulları da MEB’e bağlı olduğu için uzaktan eğitim dersleri tüm öğrenciler için kullanılabilir olacaktır. Kolejinizin kendine ait geliştirmiş olduğu sistem ve çalışmalar olabilir, sizleri okulunuz bu konuda bilgilendirecektir.

EBA’nın akademik destek kapsamında 11. ve 12. Sınıf öğrencilerine sunduğu olanaklar:

  • Hedeflerinizi belirlemeniz!
  • Hedefinize özel size uygun çalışma programını planlamak!
  • Size en uygun çalışma stratejisini seçmeniz ve hedefinize doğru yoldan ilerlemeniz!
  • Konu anlatımlarıyla bilgi eksikliğinizi gidermek, sorular çözerek pratik yapabilmeniz!
  • Detaylı analizlerle eksiklerini saptamak!
  • Akıllı öneri sisteminin sunduğu içeriklerle eksiklerinizi gidermek!
  • Deneme sınavlarıyla hedefinize ne kadar yaklaştığınızı görmek!

EBA öğrenci girişi nasıl yapılır?

EBA şifremi nasıl oluştururum?

İki farklı şekilde şifre oluşturabililirsin.

1. EBA öğrenci bilgileri ile giriş yapmak için:

http://www.eba.gov.tr/ adresine tıklayarak karşına çıkan sayfada “EBA Hesabı Oluştur” butonuna tıklayarak yapabilirsin:

Bir defaya mahsus olmak üzere “EBA Hesabı Oluştur” butonuyla öğrenciler velisine ya da öğretmenlerine başvurmadan EBA şifresini belirleyebilir. Bu işlem sadece tek seferliktir.

EBA şifresini kendin almak için:

  • e-Okul bilgilerin ile girip “Giriş” butonuna bas.
  • Bir şifre belirleyeceksin. Kendinin ya da velinin e-posta adresini ve cep telefonu numarasını girerek “Şifre Oluştur” butonuna tıkla.
  • Girmiş olduğun cep telefonu numarasına mesaj gelecek bu gelen doğrulama kodunu girip “Gönder” butonuna bas.
  • Adımları eksiksiz tamamladıysan EBA Giriş ekranına yönlendirileceksin. Bu ekranda TC Kimlik Numaranı ve EBA hesabın için belirlediğin yeni şifreni gir.
  • Güvenlik kodunu girip ve “Gönder” butonuna bastığında “Ana Sayfa”ya ulaşacaksın.

*Eğer istersen telefon numarası gibi bilgileri daha sonra içeride Profilim ekranına girerek düzenleyedebilirsin!

EBA şifresini veline ya da öğretmenlerinden birine başvurarak oluşturmak için:

  • EBA Giriş ekranından Öğrenci Girişi’ne tıkladın -> EBA yolunu izle. EBA Giriş ekranına yönlendirileceksin.
  • EBA Giriş ekranında TC Kimlik Numaranı ve velinden ya da öğretmeninden edindiğin tek kullanımlık şifreyi gir.
  • Güvenlik kodunu gir ve “Gönder” butonuna tıkla.

EBA şifresini nasıl aktive edebilirim?

1. “Veli Bilgileriyle Aktivasyon”u seçersen açılan ekranda veline ait TC Kimlik Numarasını ve ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklaman gerekir.

2. “e-Postayla Aktivasyon”u seçersen “Aktivasyon Kodu Gönder” butonuna basmalısın. Sisteme kayıtlı e-posta hesabına gönderilen aktivasyon kodunu “Aktivasyon Kodunu Gir” bölümüne yazıp ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamalısın.

3. “Cep Telefonuyla Aktivasyon”u seçersen “Aktivasyon Kodu Gönder” butonuna basmalısın. Sisteme kayıtlı cep telefonu numarasına gönderilen aktivasyon kodunu “Aktivasyon Kodunu Gir” bölümüne yazıp ekrandaki güvenlik kodunu girerek “Giriş Yap” butonuna tıklamalısın.

4. Aktivasyon adımını geçtikten sonra açılan ekranda EBA hesabın için “Yeni Şifreni Belirle” ve “Kaydet”e tıkla.

5. Adımları eksiksiz tamamladıysan eğer EBA Giriş ekranına yönlendirildin. Bu ekranda TC Kimlik Numaranı ve EBA hesabın için belirlediğin yeni şifreni girmelisin.

6. Güvenlik kodunu girip “Gönder” butonuna bastığında “Ana Sayfa”ya ulaşacaksın.

Öğrenci olarak EBA’ya nasıl giriş yapabilirim?

  • “EBA Giriş” ekranında Öğrenci / EBA yolunu izle. “EBA Giriş” ekranına yönlendirileceksin. Buraya TC Kimlik numaranı ve şifreni yazabilirsin.
  • Açık Öğretim öğrencisiysen Öğrenci / Açık Öğretim yolunu izlebilirsin.

Üniversite öğrencisi olarak EBA’ya nasıl giriş yapabilirim?

Eğer İlahiyat ve Eğitim Bilimleri Fakültelerinde okuyan bir öğrenciysen EBA’ya e-Devlet bilgilerinle giriş yapabiliyorsun.

EBA şifremi unuttum, ne yapmalıyım?

1. “EBA Giriş” ekranında Öğrenci / EBA yolunu izle.

2. Açılan ekranda yer alan “Şifremi Unuttum” linkine tıkla.

3. TC Kimlik Numaranı gir.

4. Şimdi bir doğrulama yöntemi seç.

a. E-postayı seçtiysen:

  • Sisteme kayıtlı e-posta adresini gir ve “Gönder” butonuna bas (Sisteme kayıtlı e-posta adresin yoksa öğretmeninden veya velinden tek kullanımlık şifre edinerek ve “Öğrenci olarak EBA şifremi nasıl oluştururum” bölümünden yardım alarak şifreni yeniden oluşturabilirsin).
  • e-Postana gelen doğrulama kodunu gir ve “Gönder” butonuna bas.
  • Yeni şifreni belirle ve “Kaydet” butonuna tıkla.

b. Cep telefonunu seçtiysen:

  • Sisteme kayıtlı cep telefonu numarasını gir ve “Gönder” butonuna bas (Sisteme kayıtlı cep telefonu numaran yoksa öğretmeninden veya velinden tek kullanımlık şifre edinerek ve “Öğrenci olarak EBA şifremi nasıl oluştururum” bölümünden yardım alarak şifreni yeniden oluşturabilirsin).
  • Cep telefonuna gelen doğrulama kodunu gir ve “Gönder” butonuna bas.
  • Yeni şifreni belirle ve “Kaydet” butonuna tıkla.

Çok sevgili genç arkadaşlarım,

Kısacası Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Fatih Projesi kapsamında çevrim içi eğitim platformu olarak 2012 yılında geliştirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA), tüm ders içeriklerini internet üzerinden sunan bir platform.

Bu platform siz öğrenciler için istediğiniz zaman istediğiniz yerden ders çalışabileceğiniz, sorularınızı çözüp performansınızı artırabileceğiniz, eksiklerinize göre size özel içeriklerin geldiği, size özel takvim ile yazılı tarihlerini ve etkinlikleri takip edebileceğiniz, araştırmalar yapıp paylaşımlar yapabileceğiniz, projelerinizi ve başarılarınızı sosyal etkinlikleriniz ile beraber sergileyebileceğiniz fırsatlar sunmaktadır.
EBA hakkında http://www.eba.gov.tr/ sayfasından duyuruları ve gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

]]>
https://universkop.com/eba-ogrenci-giris-sifresi/feed/ 0
YÖS Nedir? YÖS 2020 Başvuruları https://universkop.com/yos-2020-basvurulari/ https://universkop.com/yos-2020-basvurulari/#comments Tue, 18 Feb 2020 13:56:22 +0000 https://universkop.com/?p=3730 Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) üniversiteler tarafından yapılır. 2020 YÖS başvuruları yılın ilk ayı itibariyle başladı. 2020 YÖS çıkmış sorularını, başvurular için üniversitelerin ilan ettiği tarihleri, başvuru koşullarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyen öğrenciler YÖS’e girmelidir.  YÖS sonuçlarıyla üniversiteye başvuru yapılır.

YÖS nedir?

YÖS Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen yabancıların girdiği ve sonuçları ile üniversitelere yerleşebildikleri bir sınavdır. Üniversiteler farklı sınav merkezlerinde ve farklı tarihlerde YÖS düzenlemektedir.

Türkiye’de bazı devlet ve özel üniversiteler belirledikleri koşullar dâhilinde yabancı uyruklu öğrenci kabul alabilmektedir. Her üniversitenin kendisinin gerçekleştirdiği Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’ndan (YÖS) alınan puan ile üniversitelerin kendi açıkladıkları kontenjanlar doğrultusunda tercihler yapılabilmektedir.

YÖS hangi kurum tarafından yapılır?

Her üniversite bu sınavı kendi bünyesinde gerçekleştirir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı düzenleyen üniversiteler ve sınav tarihleri aşağıda sizin için derlendi.

YÖS sadece bir üniversitede mi geçerlidir?

Üniversitelerin YÖS puanları başka üniversitelerde de tercih yapabilmek için geçerli olabiliyor. Üniversiteler aralarında anlaşarak birbirlerinin yaptığı sınavları tanımaktadır. Öğrenciler eğitim almak istedikleri üniversitenin kabul ettiği bir YÖS’e girerek bu sınavın sonuçlarıyla başvuru yapmalıdır.

Hangi üniversitenin düzenlediği YÖS’e girdiğinize bağlı olarak YÖS sonucunun geçerli olduğu üniversiteler değişmektedir. İstanbul Üniversitesi YÖS sınavı 95 üniversite tarafından kabul edilmektedir.

Ege Üniversitesi’nin düzenlediği EGEYÖS 75 üniversite tarafından kabul edilmektedir.

İÜYÖS ve EGEYÖS gibi anlaşma sayısı yüksek olan üniversitelerin YÖS’üne girmek fayda sağlayabilir! Önemli olan, aday öğrencinin eğitim almak istediği üniversitenin kabul etmekte olduğu bir YÖS’e girmesidir.

YÖS puanı ile hangi üniversitelere ve hangi bölümlere başvuru yapılabilir?

Alınan YÖS puanı ile devlet ve özel üniversitelerin tüm bölümlerine başvuru yapılabilmektedir; fakat bazı üniversiteler Güzel Sanatlar ve Müzik, Beden Eğitimi ve Spor alanında eğitim veren bölümlerine Özel Yetenek Sınavı ile kabul yapılmaktadır. Diğer bir alan ise askeri okullar ve polis okullarıdır. Adaylar, bu kurumların özel şartlarını yerine getirdikleri takdirde kabul alabilmektedir.

2020 YÖS sınav tarihleri, sınav başvuru tarihleri, yabancı öğrenci kontenjanları hakkında nereden bilgi alınır?

2020 YÖS başvuruları yılın ilk ayından itibaren başladı. Her üniversite için değişen başvuru tarihleri ve sınav tarihleri üniversitelerin resmi web sitelerinden duyuruluyor. Yine YÖS ile başvurulabilecek olan 2020 yabancı uyruklu öğrenci kontenjanları hakkında bilgi Haziran ayı dolaylarında üniversitelerin web sayfalarında ilan edilmektedir.

YÖS Başvuru Şartları

Aşağıdaki şartları sağlayan adaylar YÖS’e girme hakkını elde etmektedir.

  • Yabancı uyruklu (hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler dahil) olmaları,
  • Yabancı uyruklu olup Türk liselerinin veya Türk liselerine denk bir okulun son sınıfında olmaları ya da böyle bir okuldan mezun durumda bulunmaları,
  • Tercih etmek istedikleri yükseköğretim kurumlarınca belirlenen kayıt kabullerini taşımaları,
  • Yabancı Uyruklu iken Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Vatandaşlığına geçenler, çift uyruklular,
  • Doğumla Türk Vatandaşı olup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkma izni olanlar (Mavi Kart -5901 sayılı yasa)
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, öğrenimini yabancı bir ülkede tamamlayanlar
    (Eğitiminin son üç yılını yurtdışında okumuş olması zorunludur!)
  • Yabancı bir ülkedeki Türk okullarında eğitim ve öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler (Örnek:”Batı Avrupa Açık Lise Programı””vs.)
  • GCE AL sınavına sahip olanlar

Kimler bu sınava katılamaz?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar,
  • Uyruğundan biri Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığı olan çift uyruklular,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da lise öğrenimini yabancı bir ülkede veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tamamlayanlar,
  • Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası alanlarla, önceki yıllarda katıldıkları YÖS’te sahtekârlık yaptıkları saptananlar,
  • Kültür anlaşmaları, kültürel değişim programları ve benzeri düzenlemelerle, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nce yabancı hükümetler emrine verilen burslardan veya yükseköğretim imkânlarından yararlandırılmış olanlar Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına girmek için aday olamazlar.

Bu sınav için Türkçe bildiğini belgelendirmek bir şart değildir. Üniversiteler Türkçe düzeyinizi kabul esnasında bir koşul olarak sizlere sunmayacaktır. Üniversiteye kabul edilen öğrenciler eğitime başlamak için bölüm ve üniversiteye bağlı olarak dil yeterliliklerini ilgili sınav ve belgelerle ortaya koymalıdır.

YÖS Başvuru İşlemleri

İstediğiniz üniversitenin YÖS’üne başvuru yapmak için ilgili üniversitenin resmi web sitelerinden başvuru sürecinin takibini yaparak uygun tarihlerde kayıt yaptırabilirsiniz.

YÖS düzenleyen üniversitelere Universkop’u takip ederek ulaşabilirsiniz.

YÖS’e nasıl başvuru yapılır?

– İlgili üniversitenin 2020 YÖS Kılavuzuna resmi web sitesinden erişmelisiniz.

– Başvuru formunu eksiksiz doldurunuz, ilgili alana elektronik ortama aktarılmış fotoğrafınızı ekleyip kaydedeceksiniz.  Aday numaranız, Aday İşlemleri Paneli için kullanıcı adı ve şifreniz e-postanıza gönderilecektir.  Aday işlemleri hesabınıza sonraki girişlerinizde bu e-posta adresiniz sonraki erişimlerde kullanıcı adınız olacaktır.

– Sınav ücretini, başvurduğunuz üniversitenin belirttiği hesaba Aday Numaranız ile başvuru süresi içerisinde yatırmalısınız.

– Aday işlemleri panelinize girerek banka dekontunuzun ve pasaportunuzun kimlik bilgileri bulunan sayfasının fotoğrafını yükleyiniz.

– Sınav ücretinizin banka hesabına geçtiği tespit edildikten ve sınava gireceğiniz yer belli olduktan sonra sınava giriş belgenizi yazıcıdan alabilirsiniz. Sınava gireceğiniz yer, sınava giriş belgesi üzerinde yer almaktadır.

Bunlara dikkat!

Okumak istediğiniz bölümün YÖS sınavına başvurduğunuz üniversitede var mı?

Sınav başvurularının zamanlarını biliyor musunuz?

Sınav ücretlerini zamanında yatırıldığınızdan ve dekontu üniversiteye gönderdiğinize emin misiniz?

Sınav ücretlerini öderken sınav merkeziniz neresiyse ona göre yatırdınız mı?

YÖS başvuruları hangi tarihlerde?

Bu sorunun cevabı her sene değişebilmektedir. Hedeflenen üniversitenin internet sayfasını takip etmekte fayda var ancak başvurularına Şubat ayı itibari ile başlayan üniversitelerin pek çoğu Nisan- Mayıs aylarına sınav tarihi koyabilmektedir.

YÖS kontenjanları

Her üniversite kendisi Yabancı Uyruklu Öğrenci kontenjanını belirlemektedir. Üniversiteler Şubat ve Mart aylarında yabancı öğrenci kontenjanlarını resmi web sitelerinden açıklayacaktır. Kontenjanlar üniversiteden üniversiteye 5 ile 30 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Geçmiş yılların YÖS Kontenjanları bu konuda sizlere fikir verebilir.

YÖS taban puanları

YÖS Taban ve Tavan Puanları da yıldan yıla değişiklik göstermektedir. Üniversitelerin istediğiniz bölümlerinin geçmiş yıllardaki taban puanlarını referans olabilir fakat değişkenliği ve standart sapma durumlarının da göz önüne alınması gerekmektedir.

YÖS 2020 yılında hangi üniversitelerde düzenlenecek?

Genellikle bütün üniversiteler YÖS düzenlemektedir. Tarihi açıklanan ve sayfalarına ulaşabileceğiniz üniversiteler aşağıdaki gibidir:

Adnan Menderes Üniversitesi YÖS (Aydın)

Sınav tarihi: Covid nedeniyle ertelendi (sınav takvimi belirsiz)
Son başvuru tarihleri: Belirsiz
Başvuru web adresi: https://yos.adu.edu.tr/tr/

Ankara Üniversitesi YÖS (Ankara)

Sınav tarihi: Covid nedeniyle ertelendi (sınav takvimi belirsiz)
Sınav başvuru tarihleri: Belirsiz
Başvuru web adresi: http: //ayos.ankara.edu.tr/
YÖS Duyurusu

Atatürk Üniversitesi YÖS (Erzurum)

Sınav tarihi: 18 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 25 Ocak – 25 Mart 2020
Başvuru web adresi: https://oia.atauni.edu.tr/atayos/

Akdeniz Üniversitesi YÖS (Antalya)

Sınav tarihi: 06 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 20 Ocak 2020 – 04 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: https://yos.akdeniz.edu.tr/
Akdeniz Üniversitesi YÖS soru örnekleri

Anadolu Üniversitesi YÖS (Eskisehir)

Sınav tarihi: Covid nedeniyle ertelendi (sınav takvimi belirsiz)
Sınav başvuru tarihleri: Sınav takvimi yayınlanana kadar
Başvuru web adresi: ANADOLUYÖS Duyuru Sayfası

Balıkesir Üniversitesi YÖS (Balıkesir)

Sınav tarihi: 06 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 13 Ocak – 30 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://yos.balikesir.edu.tr/
Balıkesir Üniversitesi YÖS soru örnekleri

Başkent Üniversitesi YÖS (Ankara)

1. Sınav tarihi: 25 Şubat 2020 Salı
1. Sınav son başvuru tarihi: 21 Şubat 2020
2. Sınav tarihi: 31 Mart 2020 Salı
2. Sınav son başvuru tarihi: 27 Mart 2020
3. Sınav tarihi: 28 Nisan 2020 Salı
3. Sınav son başvuru tarihi: 24 Nisan 2020
4. Sınav tarihi: 27 Mayıs 2020 Çarşamba
4. Sınav son başvuru tarihi: 21 Mayıs 2020
5. Sınav tarihi: 30 Haziran 2020 Salı
5. Sınav son başvuru tarihi: 26 Haziran 2020
6. Sınav tarihi: 28 Temmuz 2020 Salı
6. Sınav son başvuru tarihi: 24 Temmuz 2020
7. Sınav tarihi: 25 Ağustos 2020 Salı
7. Sınav son başvuru tarihi: 21 Ağustos 2020
Başvuru web adresi: http://uik.baskent.edu.tr/…

Bilecik Üniversitesi YÖS (Bilecik)

Sınav tarihi: 13 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 01 Mart – 01 Haziran 2020
Başvuru web adresi: http://bilyos.bilecik.edu.tr/

Biruni Üniversitesi YÖS (İstanbul)

Sınav tarihi: 29 Mart 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 15 Ocak 2020 – 15 Mart 2020
Başvuru web adresi: https://scholarship.biruni.edu.tr/

Celal Bayar Üniversitesi YÖS (Manisa)

Sınav tarihi: 31 Mayıs 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 10 Şubat – 09 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: https://yos.mcbu.edu.tr/

Cumhuriyet Üniversitesi YÖS (Sivas)

Sınav tarihi: 18 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 13 Ocak – 27 Mart 2020
Başvuru web adresi: http://yos.cumhuriyet.edu.tr/y/
Cumhuriyet Üniversitesi YÖS 2019 çıkmış sorular
Cumhuriyet Üniversitesi YÖS 2018 çıkmış sorular

Çankırı Karatekin Üniversitesi YÖS (Çankırı)

Sınav tarihi: 01 – 31 Mayıs 2020 Sınav merkezlerine göre değişecektir.
Sınav başvuru tarihleri: 02 Mart 2020 – 24 Nisan 2020
Sınav Yerleri: Çankırı, Ankara, İstanbul
Başvuru web adresi: https://yos.karatekin.edu.tr/cakuyos-kilavuzu…

Çukurova Üniversitesi YÖS (Adana)

Sınav tarihi: 31 Mayıs 2020 Pazar
Son başvuru tarihleri: 17 Nisan 2020
Başvuru web adresi: http://iso.cu.edu.tr/tr/cuos.html
Çukurova Üniversitesi YÖS soru örnekleri

Dumlupınar Üniversitesi YÖS (Kütahya)

Sınav tarihi: 30 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 20 Ocak 2020 – 11 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: http://yuob.dpu.edu.tr/…
Dumlupınar Üniversitesi YÖS 2019 YÖS Soruları
Dumlupınar Üniversitesi YÖS 2018 YÖS soruları

Düzce Üniversitesi YÖS (Düzce)

Sınav tarihi: 6 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 01 Mart – 08 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: http://du-yos.duzce.edu.tr/

Erciyes Üniversitesi YÖS (Kayseri)

Sınav tarihi: 2 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 15 Ocak 2020 – 17 Nisan 2020
Başvuru web adresi: http://www.eruyos.com

Erzurum Teknik Üniversitesi YÖS (Erzurum)

Sınav tarihi: 24 Nisan 2020 Cuma
Sınav başvuru tarihleri: 15 Şubat – 22 Mart 2020
Başvuru web adresi: https://yos.erzurum.edu.tr/

Ege Üniversitesi YÖS (İzmir)

Sınav tarihi: 09 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 18 Şubat – 24 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://yos.ege.edu.tr

Fırat Üniversitesi YÖS (Elazığ)

Sınav tarihi: 26 Nisan 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 09 Mart – 17 Nisan 2020
Başvuru web adresi: http://yos.firat.edu.tr/tr/node/320

Gaziantep Üniversitesi YÖS (Gaziantep)

Sınav tarihi: 04 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 16 Aralık 2019 – 08 Mart 2020
Başvuru web adresi: http: //yos.gantep.edu.tr/duyuru.php?id=14
Gaziantep Üniversitesi YÖS 2019 çıkmış sorular

Harran Üniversitesi YÖS (Şanlıurfa)

1. Sınav tarihi: 8 Şubat 2020 Cumartesi
1. Sınav başvuru tarihleri: 01 Ocak 2020 – 10 Ocak 2020
2. Sınav tarihi: 5 Nisan 2020 Pazar
2. Sınav başvuru tarihleri: 28 Şubat – 15 Mart 2020
Başvuru web adresi: http: //uok.harran.edu.tr/…
Harran Üniversitesi YÖS 2019 1. sınav sorularının %50’si
Harran Üniversitesi YÖS 2018 2. sınav sorularının %20’si

 İstanbul Üniversitesi YÖS (İstanbul)

Sınav tarihi: 7 Haziran 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 6 Ocak 2020 – 17 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://yos.istanbul.edu.tr/tr/_
İstanbul Üniversitesi YÖS 2019 çıkmış sorular
İstanbul Üniversitesi YÖS 2019 çıkmış sorular cevap anahtarı
İstanbul Üniversitesi YÖS 2018 çıkmış sorular
İstanbul Üniversitesi YÖS 2018 çıkmış sorular cevap anahtarı

İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi YÖS (İstanbul)

Sınav tarihi: 25 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 21 Şubat – 17 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://yos.istanbulc.edu.tr/tr/_
İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi YÖS Örnek Sorular

İstanbul Kültür Üniversitesi YÖS (İstanbul)

Sınav tarihi: 05 Nisan 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 06 Ocak 2020 – 2 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://uib.iku.edu.tr/tr/haberler/ikuyos-2020

İnönü Üniversitesi YÖS (Malatya)

Sınav tarihi: 18 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 15 Ocak – 22 Mart 2020
Başvuru web adresi: http: //inonu.edu.tr/tr/iso

İzmir Demokrasi Üniversitesi YÖS (İzmir)

Sınav tarihi: 09 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 02 Mart – 30 Mart 2020
Başvuru web adresi: http://www.idu.edu.tr/?p=6607

Kapadokya Üniversitesi YÖS (Nevşehir)

1. Sınav tarihi: 11 Ocak 2020 Cumartesi
1. Sınav başvuru tarihleri: 25 Aralık 2019 – 10 Ocak 2020
2. Sınav tarihi: 07 Mart 2020 Cumartesi
2. Sınav başvuru tarihleri: 30 Ocak 2020 – 28 Şubat 2020
3. Sınav tarihi: 09 Mayıs 2020 Cumartesi
3. Sınav başvuru tarihleri: 01 Nisan 2020 – 02 Mayıs 2020
4. Sınav tarihi: 06 Haziran 2020 Cumartesi
4. Sınav başvuru tarihleri: 15.05.2020 – 30.05.2020
5. Sınav tarihi: 08.08.2020 Cumartesi
5. Sınav başvuru tarihleri: 22.06.2020 – 01.08.2020
Başvuru web adresi: https: //www.kapadokya.edu.tr/akademik/yos–basvurusu

Karabük Üniversitesi YÖS (Karabük)

Sınav tarihi: 28 Mart 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 02 Mart – 23 Mart 2020
Sınav Merkezleri: Karabük, Ankara, Mersin
Başvuru web adresi: https://yos.karabuk.edu.tr/

Kastamonu Üniversitesi YÖS (Kastamonu)

Sınav tarihi: 25 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 02 Mart – 30 Mart 2020
Sınav Yerleri: Kastamonu, Ankara, İstanbul
Başvuru web adresi: https://www.kastamonu.edu.tr/…

Karadeniz Teknik Üniversitesi YÖS (Trabzon)

Sınav tarihi: 03 Mayıs 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 02 Ocak – 05 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https://yos.ktu.edu.tr/

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi YÖS (Muğla)

Sınav tarihi: 25 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: Mart ayında duyurulacaktır
Başvuru web adresi: http: //intstudent.mu.edu.tr/tr/duyuru/…

Munzur Üniversitesi YÖS (Tunceli)

Sınav tarihi: 11 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 3 Şubat – 15 Mart 2020
Başvuru web adresi: https://www.munzur.edu.tr/…

Pamukkale Üniversitesi YÖS (Denizli)

Sınav tarihi: 08 Mayıs 2020 Cuma
Sınav başvuru tarihleri: 17 Şubat – 13 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https: //www.pau.edu.tr/yurtdisi/tr/

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi YÖS (Rize)

Sınav tarihi: 06 Haziran 2020 Cumartesi
Son başvuru tarihi: 18 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: http: //yos.erdogan.edu.tr/

Sakarya Üniversitesi YÖS (Sakarya)

Sınav tarihi: 19 Nisan 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 24 Ocak 2020 – 24 Mart 2020
Başvuru web adresi: http: //yos.sakarya.edu.tr/

Süleyman Demirel Üniversitesi YÖS (Isparta)

Sınav tarihi: 13 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 01 Haziran 2020’a kadar
Başvuru web adresi: https: //yos.sdu.edu.tr/tr/sinav/…

Trabzon Üniversitesi YÖS (Trabzon)

Sınav tarihi: 2 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 2 Ocak 2020– 5 Nisan 2020
Başvuru web adresi: https: //yos.trabzon.edu.tr

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi YÖS (Tokat)

1. Sınav tarihi: 10 Nisan 2020 Cuma
2. Sınav tarihi: 16 Mayıs 2020 Cumartesi (Gaziantep)
3. Sınav tarihi: 16 Mayıs 2020 Cumartesi (Hatay)
Sınav başvuru tarihleri: 15 Şubat – 31 Mart 2020
Başvuru web adresi: https: //yos.gop.edu.tr/

Ondokuz Mayıs Üniversitesi YÖS (Samsun)

Sınav tarihi: 30 Mayıs 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 02 Ocak – 24 Nisan 2020
Başvuru web adresi: http: //yos.omu.edu.tr/tr

Uludağ Üniversitesi YÖS (Bursa)

Sınav tarihi: 25 Nisan 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 01 Ocak – 20 Mart 2020
Sınav Yerleri: Ankara, Bursa, İstanbul, Van, Antalya, Gaziantep, İzmir, Trabzon
Başvuru web adresi: http: //yos.uludag.edu.tr/

Uşak Üniversitesi YÖS (Uşak)

Sınav tarihi: 26 Nisan 2020 Pazar
Sınav başvuru tarihleri: 22 Ocak – 31 Mart 2020
Sınav Yerleri: Ankara, Uşak, İstanbul, Gaziantep, İzmir
Başvuru web adresi: https: //www.usak.edu.tr/Home/Duyuru/1/2969

Yıldız Teknik Üniversitesi YÖS (İstanbul)

Sınav tarihi: 6 Haziran 2020 Cumartesi
Sınav başvuru tarihleri: 24 Şubat – 10 Mayıs 2020
Başvuru web adresi: http: //www.admissions.yildiz.edu.tr/
]]>
https://universkop.com/yos-2020-basvurulari/feed/ 1
Sınav Senesinde Gönül İlişkileri: Güvenli İlişki Nedir? https://universkop.com/guvenli-iliski-nedir/ https://universkop.com/guvenli-iliski-nedir/#respond Fri, 13 Dec 2019 11:57:12 +0000 https://universkop.com/?p=1475 Daha önceki yazımda güvensiz ilişkinin farkında olmanız için temel kavramlardan bahsetmiştim. Şimdi de güvenli ilişkiye bir göz atalım.

Güvenli ilişkinin özellikleri nelerdir?

Güvenli bir ilişkiniz varsa şunlar yaşanır:

  • Kendi isteklerinin, ihtiyaçlarının, inançlarının, düşüncelerinin, beğenilerinin farkında olmak ve bunları ifade edebilmek
  • Zorunluluktan ya da karşındaki kişiyi memnun etmek için değil, kendin istediğin için evet diyebilmek
  • Suçlu hissetmeden hayır diyebilmek
  • Çatışmaları, fikir ayrılıklarını, karşıdaki için duymanın zor olabileceği duyguları ifade ederken kendini güvende hissetmek
  • Kendini gözetmek, kendine vakit ayırmak
  • Arkadaşlarından, hayallerinden, hobilerinden ödün vermek zorunda bırakılmamak
  • Hissettiklerin ve yaptıkların arasında uyumsuzluk yaşamıyor olmak
  • Kendi hedeflerine ulaşmada desteklendiğini hissetmek
  • Başkasının mutluluğundan değil, kendi mutluluğundan sorumlu olmak
  • İlişki içinde eşit olduğunu hissetmek

Sahip olduğumuz flört hakları

Güvenli bir ilişki içinde iseniz flört hakları konusunda ihlallerin yaşanmaması beklenir. Flört haklarınızı bilirseniz ihlal edildiğinde bunu fark edersiniz. Fark etmek, sizi öngörü sahibi ve dayanıklı yapar. Bunların farkında olarak, davranışlar şiddete dönüşmeden önce erken müdahale edebilme olanağınız olur.

Flört Hakları:

  • Kiminle flört edip etmeyeceğine kendi karar verme hakkı
  • Eşit olma ve saygı görme hakkı
  • Kendi bedeni ve sınırları ile ilgili karar verme hakkı
  •  Online ve offline mahremiyet hakkı Kendine ait özel alan ve zaman hakkı
  •  Arkadaşlarından ve hobilerinden ödün vermeme hakkı
  •  Farklı düşünme hakkı
  •  Hayır deme hakkı, daha önce evet dendiyse bile fikir değiştirme hakkı
  •  Korku ve baskı altında hissetmeme hakkı
  •  İhtiyaç duyduğunda destek isteme hakkı
  •  İstemediği ve güvende hissetmediği bir ilişkiyi sonlandırma hakkı

Gönül ilişkilerinde bilmeniz gereken temel kavramlar için buraya tıklayınız.

Not: Bu yazıda Gençlerle Güvenli İlişkiler Üzerine Çalışmak- Eğitimci ve Danışmanlar için Uygulama El Kitabı’ndan yararlanılmıştır.

]]>
https://universkop.com/guvenli-iliski-nedir/feed/ 0
Sınav Senesinde Gönül İlişkileri: İlişkide Güvenlik Cetveli https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-iliskide-guvenlik-cetveli/ https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-iliskide-guvenlik-cetveli/#comments Sat, 16 Nov 2019 11:40:27 +0000 https://universkop.com/?p=1238 İlişkiler partnerlerin birbirlerine nasıl davrandıklarına bağlı olarak; güvenli ile şiddet içeren arası bir ölçekte değişkenlik gösterebilir. Kimi zaman hangi davranışların ilişkiyi güvenli olmaktan çıkarıp zarar verici ya da şiddet içeren bir aşamaya taşıdığını fark etmek ve ifade etmek kolay olmayabilir. Aşağıda göreceğiniz “ilişkide güvenlik cetveli”; bu aşamaları fark edebilmek ve hangi davranışların kabul edilemez olduğunu görebilmek konusunda size yardımcı olabilir.

İlişkide Güvenlik Cetveli

ŞİDDET İÇEREN
Kontrol var, sevgi yok, zarar veren iletişim, aşırı kıskançlık, suçlama,
yalnızlaştırma, onay dışı ve zorlama içeren davranışlar
Kararları tek kişinin verdiği ilişkilerdir. Partnerlerden biri tüm sınırları belirler, diğeri için neyin iyi olduğuna ve ne yapması gerektiğine karar verir. İlişki hakkında konuşmak neredeyse imkansızdır. Onay dışı cinsel ve sosyal davranışlar yaşanır.
GÜVENSİZ
Baskı var, eşitlik yok, iletişim sorunu, güvensizlik, yalan, eşitsizlik, kararlar konusunda baskı
Karar alma konusunda partnerlerden birinin diğerini -ya da partnerlerin birbirlerini-zorladığı, cinsel davranışlarla ilgili baskının var olduğu ilişkilerdir. Zamanlarının tamamını birlikte geçirmelerine rağmen düşünceleri, duyguları ve problemleri hakkında birbirleriyle konuşamazlar.
GÜVENLİ
Saygı var, kısıtlama yok, açık iletişim, güven, dürüstlük, eşitlik, kişisel zaman, ortak karar ve onay
Kararların ortak alındığı, partnerlerin ilişkiyi ilgilendiren konularla ve cinsel
davranışlarla ilgili duygularını birbirleriyle rahatlıkla paylaştığı
ilişkilerdir. Birlikte eğlenceli zaman geçirirler; fakat bu kendi
arkadaşlarıyla ve yalnız zaman geçirmelerine engel olmaz.

Bu yazıda Gençlerle Güvenli İlişkiler Üzerine Çalışmak- Eğitimci ve Danışmanlar için Uygulama El Kitabı’ndan yararlanılmıştır.

Sınav senesinde gönül ilişkileri yazı dizisinin ilkine ulaşmak için tıklayınız.

]]>
https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-iliskide-guvenlik-cetveli/feed/ 1
Sınav Senesinde Gönül İlişkileri: Temel Kavramlar https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-temel-kavramlar/ https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-temel-kavramlar/#comments Sat, 02 Nov 2019 16:09:05 +0000 https://universkop.com/?p=1036 YKS, TYT, AYT, üniversite, bölüm, tercih, dershane…  Öte yanda sınav senesinde gönül ilişkileri.

Tüm bu hengâme içinde kaçınılmaz olarak bizi etkileyen bir gerçeklik de duygusal ilişkiler. Yani gönül ilişkileri, flört, romantik ilişki, manitacılık veya siz ne diyorsanız… Bu konuda bazı temel konuları bu yazıda ele alacağız. Kulak kabartın, şimdilik genel bir bakışla önemli konulara değiniyoruz. Sonraki yazılarda detaya ineceğiz.

Sınav senesinde gönül ilişkilerinde farkındalık size ne kazandırır?

Bu yıl belki tek gündeminizin YKS olması bekleniyor. Fakat biliyoruz ki en çok önemsenen konulardan biri gençlerin birbiriyle kurduğu ilişkiler. Kişisel ilişki alanlarınızda ilk dostluk ve flört deneyimlerini yaşıyorsunuz. Kimsenin bu alana müdahale etmesini istemiyor olabilirsiniz. Bu yüzden bazı hak ihlallerinin nerelere varabileceğini ve bunlardan nasıl yara alabileceğinizi biliyor olmanızda fayda var. Bu, sizi öngörü sahibi ve dayanıklı yapar.

Özellikle son yıllarda akıllı telefon ya da sosyal medya araçları üzerinden teknolojik yöntemlerin kullanılması yoluyla takip, gözetleme, casusluk yapma gibi davranışların gençler arasında ilişkilerdeki suistimali ve şiddeti arttırdığı gözlemlenmiştir. Birkaç kavrama göz atmak hayatınızda BUNDAN SONRA diye not alabileceğiniz farklar yaratabilir.

Güvensiz ve Sağlıksız İlişkiye dair Kavramlar

Flört şiddeti; duygusal/romantik/cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri – ya da birbiri – üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimlerini ifade eder.

Duygusal / Sözlü Şiddet

Aşağılama / Suçlu Hissettirme: Eleştirmek, başkalarının yanında küçük düşürmek, hakaret ve küfür etmek, kıyaslamak, isim takmak, özgüven ve kendilik değerini zedeleyecek söz/davranış/imalarda bulunmak, değersiz ve yetersiz hissettirmek, manipüle ederek kendinden şüpheye düşürmek, şiddetin sebebi olarak suçlu hissettirmek.

Yalnızlaştırma / Mahrum Bırakma: Kiminle görüştüğünü, nerede olduğunu, ne yaptığını kontrol etmek; sınırlandırmak, arkadaşları ve ailesiyle görüşmesini engellemek, sevgi ve kıskançlığını öne sürerek kısıtlayıcı davranışlarda bulunmak, giyimine, davranışlarına, ilgi alanlarına müdahale etmek.

Tehdit / Korkutma:  Hareketleri ve tavırlarıyla korkutmak, bağırmak, kendine ya da sevdiği insanlara/hayvanlara/eşyalara zarar vermekle tehdit etmek, duvarlara/ masalara vurmak, intihar etmekle tehdit etmek, yasal olmayan eylemlere zorlamak, sırlarını ifşa etmekle tehdit etmek.

Sanal Şiddet

Baskı ve kontrolün, teknoloji araçları ve/veya sosyal medya ağları üzerinden gerçekleştirildiği durumlardır. Örneğin; sık sık aramak ve mesaj göndermek, konum göndermesini istemek, özel bilgi ve/veya fotoğraflarını yayınlamak, paylaşım ve fotoğraflarının altına hakaret ve aşağılama içeren yorumlar yazmak, sosyal medya hesaplarının şifrelerini istemek, telefonunu izinli/izinsiz karıştırmak, bazı arkadaşlarını silmesini talep etmek, sosyal medyadan yapacağı paylaşımlara müdahale etmek, onayı dışında cinsel içerikli mesaj göndermek (sexting), cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak.

Israrlı Takip / Stalking / Musallat Olma

Fiziksel olarak ya da sanal yollarla takip etmek, özel alanına ve sınırlarına saldırarak kişinin güvenli alanını daraltmak, ‘hayır’ cevabını kabul etmeyerek tehdit ve korku uyandıracak şekilde ısrarlı ve sistematik şiddet uygulamak. Örneğin; ısrarlı mesaj ve aramalarla rahatsız etmek, evinin/okulunun önünde beklemek, gittiği yerleri ve görüştüğü kişileri takibe almak, sık gittiği mekanları tespit edip buralarda karşısında çıkmak, eylemleriyle ilgili hesap sormak.

*Fiziksel şiddette kişinin canının acıması ya da bedeninde iz / yara oluşması gerekmez.

*Cinsel Şiddet Kişiyi bir cinsel davranış için zorlamak, sözel/bedensel olarak verilen “hayır” cevabını kabul etmemek veya “evet” cevabını almak için ikna araçları kullanarak partnerin ONAYını İNŞA etmek

*Onay gerçekte ‘hayır’ın yokluğu değil; sesli, istekli ve coşkulu bir ‘evet’in varlığıdır.

Bana güvenmiyor musun?

Seni ne kadar çok sevdiğimi bilmiyor musun?

 Sen beni sevmiyorsun.

 O zaman neden birlikteyiz ki?!

 Biraz başkalarını örnek alsan keşke.

O zaman olacaklardan ben sorumlu değilim…

 Zaten ciddi düşünmüyor muyuz?

O zaman ben yokum…

Güvensiz bir ilişkide bu işaretlerin hiçbiri gözlemlenmeyebilir. Bu işaretlerin ortaya çıkması her zaman bir şiddetin belirtisi olmayabilir. Yine de bunların farkında olmak, ilişkinize dair size veri sunabilir. Böylece davranışlar şiddete dönüşmeden önce erken müdahale edebilme olanağınız olur. Sınav senesinde gönül ilişkilerinizde bocalamamak için diğer yazılarımı takip etmeyi unutmayınız.

]]>
https://universkop.com/sinav-senesinde-gonul-iliskileri-temel-kavramlar/feed/ 2