Ömer Faruk Doğru – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Wed, 14 Apr 2021 12:59:02 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Deneme Çözerken Kullanılması Gereken 6 Önemli Taktik https://universkop.com/deneme-icin-6-onemli-taktik/ https://universkop.com/deneme-icin-6-onemli-taktik/#respond Fri, 26 Mar 2021 07:40:09 +0000 https://universkop.com/?p=69308 Herkese merhabalar, ben Ömer Faruk Doğru. YKS 2018 sınavında Türkiye on ikincisi oldum ve bu süreçteki öğrendiklerimi sizlere YouTube kanalım üzerinden aktarmaya çalışıyorum.

YKS 2021 sınavına hazırlanan sizler için bu dönemde deneme çözmeye yoğunlaşırken dikkat etmeniz gereken bazı ‘püf’ noktaları aktaracağım.

Size vereceğim bu tavsiyeler hem sınav sürecinde hocalardan duyduklarımız hem de tecrübe ettiklerimden oluşuyor sizler de size uygun olan yöntemleri kullanabilirsiniz. Ayrıca daha detaylı öğrenmek isterseniz “Deneme Çözmeye Dair Her Şey” oynatma listemi de inceleyebilirsiniz:

Deneme çözmenin püf noktaları

1. Denemeyi çözmeye başlarken rahatlamak:

Deneme çözmeye başlamadan önce sayfalara hızlıca göz atmak gerek. Denemeye ilk başladığımızda sayfaları hızlıca çevirerek genel olarak sorulara ve içeriklerine bakmak hem bizim denemeye alışmamıza hem de stresinizi azaltmamıza yardımcı olur.

Ben 5 dakikada tüm derslere hızlıca bakarak deneme neymiş, içinde neler varmış, onları görebiliyordum. Ayrıca hangi derslere ne kadar süre verebileceğinizi de soruların uzunluğuna göre biraz kestirme şansınız oluşmakta.

Gerçek sınavda da aynı şekilde yaparak stresini atmış oldum. Çünkü gerçek sınavın da aslında daha önce çözdüğüm denemelerin benzeri olduğunu görmüş oldum.

2. Testleri çözme sıralaması belirlemek:

Deneme çözmeye yeni başladığımız süreçlerde farklı sıralamaları deneyebiliriz. İleriki aylarda ise hep aynı sıralama ile çözmek daha mantıklıdır. Buradaki püf nokta, ilerleyen süreçlerde aynı sıralamayı her deneme çözdüğümüzde uygulayabilmektedir.

2021 YKS öncesinde bu çözme sıralamasına alışmak gerekir ki sınavda heyecan yapmadan bu alışkanlığımızı devam ettirebilelim.

Benim kendi sıralamamı açıklayacak olursam da öncelikle zorlandığım bir dersle başlıyordum. Türkçede zorlandığım için ve daha çok odaklanabilmek istediğim için dikkatimin yüksek olduğu denemenin ilk vakitlerini Türkçe dersine ayırıyordum. Sonrasında matematik ile devam ediyordum. Matematik çözmesi yorucu olduğu için sonlara bıraktığım zamanlarda, çok fazla dikkat hatası yapıyordum. Bu sebeple önce Türkçe matematik testlerinde ilerlemiş oluyordum. Sonrasında ise geriye fen ve sosyal kalıyordu. Bunlar zaten çok fazla vakit almadığı için öncelikle feni (Fen Bilimleri Testi) çözüp sonrasında sosyale (Sosyal Bilimler Testi) bakıyordum.

Denemeyi bitirdikten sonra artan zamanımı işaret bıraktığım sorulara göz gezdirerek geçiriyordum. Ayrıca derece yapan diğer öğrencilerden gördüğüm bir taktik ise, bir dersin yarısını bitirdikten sonra (mesela türkçenin 20.sorusu) başka bir dersten devam edip sonrasında geri dönmek. Hem süre kontrolü anlamında hem de zihinsel dinlenme olarak pozitif etkileri olabilir. Bunu da deneyebilirsiniz.

3. Soruları işaretleyerek ilerlemek:

Soruları çözmeye başladığınızda dikkat etmemiz gereken nokta sorulara çok fazla takılmadan o soruya ait çeşitli işaretler bırakarak ilerlemek gerektiğidir. Bunun sebebi aslında ilk bakışta soruları çözemediğimizde hem stres olmamak hem de diğer sorulara ayıracağımız vakti etkilemesine izin vermemektedir.

Mesela ben YKS sınavında matematik dersini çözdüğümde 5-6 boş bırakmış ama birçok soruya da işaret bırakmıştım. Ama geri dönüp baktığımda 40 net yapmayı başardım. Ayrıca bu süreçte vakit de kaybetmemiş oldum. Deneme çözmekteki asıl amaçlardan biri de gireceğiniz YKS sınavını iyi yönetebilmek için hazırlanmaktır.

İşte benim kullandığım işaretlemelerden örnekler ve tavsiyeler:

  • İki şık arasında kalıp da işaretlediğiniz soruya emin olmadığınıza dair ‘ED’ şeklinde emin değilim manasında bir işaret bırakabilirsiniz.
  • Soruyu çözdünüz ama yine de yanlış yapmış olabileceğini düşünüyorsanız bir problem çıkarabileceğinizi düşünüyorsunuz da ‘P’ harfini bırakarak geçebilirsiniz.
  • 2-3 dakika uğraşıp da ilerleyemediğiniz soruda daire bırakıp sonraki sorulara geçebilirsiniz.

4. Turlama taktiği ile ilerlemek:

Birçok kişi gerçek sınav anında (ÖSYM sınavında) yapamadığı sorulardan sonra strese girdiği için diğer sorulara da odaklanamayıp tahmin ettiklerinden çok daha düşük puanlar alıyor. Bu duruma düşmemek için yapmanız gereken ilk gördüğünüzde çözemediğiniz soruyu boş bırakıp daha sonradan dönmeye çalışmaktır.

Soruyla zaman kaybetmeden geçmek fazladan 5 dakika kaybetmekten çok daha mantıklıdır. Bu cümle klasik ve çok duyulan bir şey de olsa sınav anındaki “bu soruyu yapamadım, bir net kaybetmiş olucam, biraz daha uğraşayım” hissi gerçekten ağır basmaktadır. Bu durumu yeterince pratik hale getirmezseniz çok fazla süre kaybedebilirsiniz.

Gerçek sınavda da yapamadığınız, zorlandığınız sorular karşınıza çıkabilir. Bu noktada yapmanız gereken şey bunun normal olduğunu, iyi net yapan kişilerin de bunu yaşadığını unutmayıp işaret bırakıp geçebilmenizdir. Ayrıca biliyorsunuz ki önemli olan elinizden gelen en yüksek puanı almaya çalışmaktır. Bu mantığı taşıyarak çözdüğünüz denemelerde boş bırakmaktan çekinmeyip zaman kontrolünüzü daha doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Bu şekilde turlayarak devam ettiğinizde, geri döndüğünüzde farklı bir açıdan bakarak soruyu doğru yapma olasılığınız vardır. Ama genellikle iki 3 dakika uğraşıp da yapamadığınız soruları o andaki stresisiniz ile çözmeniz çok daha düşük bir ihtimaldir.

Lütfen boş bırakırken çekinmeyin!

5. Sınav sırasında dinlenmek:

Sınavda stres ve yorgunluk halinde dinlenin. Denemelerde kısmen hissettiğiniz stres sınav yaklaştıkça daha da artmaktadır. Yorgun hissettiğimde, stres olduğumda benim yaptığım şey 3-5 dakika gözlerimi kapatıp hayal kurmaktı.

Böyle deyince biraz garip de dursa, kendimi bazen bir sahilde bazen bir şelalenin yanında dinlendiğimi hayal ederek zihnen dinleniyordum. Bunu yaptıktan sonra sorulara yeniden baktığımda çok daha enerjik hissediyordum. Sizler de rahat hissettiğiniz ortamlarda kendinizi hayal edebilirsiniz, elbette fazla uzun sürmemeli!

6. Deneme bittikten sonra analiz yapmak:

Deneme analizi yapmaya deneme çözmek kadar önem vermek gerekir. Denemeyi bitirip kontrol ettikten sonra kesinlikle kenara atmamamız gerekiyor. Deneme çözmeye 2 saat zaman verdiğimiz zaman gibi 1 saat de deneme üzerine çalışmalarda bulunabiliriz.

İlk olarak yapmamız gereken şey yanlış yaptığımız soruları iyice incelemek ve doğrularını öğrenmek. Yeni öğrendiğiniz bilgileri bir deftere kaydedebilirsiniz. Ayrıca soruların kendisini denemelerden kesip dosyalayarak ya da fotoğraflarını çekip kaydederek ilerde tekrar etmek üzere saklayabilirsiniz

Bu defter ve kestiğiniz bu sorular tekrar edilmesi halinde size doğrudan bilgileri hatırlatacak ve kendi eksiklerinizi kapatmanızı sağlayacak bir çalışmadır. Net artırmak istiyorsanız, benzer soruları ileriki denemelerde de yanlış yapmak istemiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Ayrıca analiz sırasında her bir derse kaç dakika verdiğinizi kaydetmeniz süre kontrolünüzü yapmanız açısından çok önemli. Fazla zaman verdiğiniz derslere ait birer soru bankası çözerek hızlanabilir, TYT Matematik, TYT Fizik, gibi TYT alan Denemeleri üzerinden hız çalışmasında bulunabilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/deneme-icin-6-onemli-taktik/feed/ 0