İleriye Doğru Ergoterapi – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Tue, 01 Jun 2021 07:16:20 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 İleriye Doğru: Ergoterapi https://universkop.com/ileriye-dogru-ergoterapi/ https://universkop.com/ileriye-dogru-ergoterapi/#respond Tue, 01 Jun 2021 07:16:20 +0000 https://universkop.com/?p=70049 Ergoterapi ülkemizde yükselişi devam eden bir meslek. Ergoterapi mezunları ergoterapist olarak görev yaparlar. Ergoterapistler danışanlarına çeşitli uğraşılar edindirerek daha iyi olmalarını sağlar. Bu yazıda ergoterapi mesleği hakkında genel bilgiler bulacaksınız. “Ergoterapi tercih edilir mi?”, “ergoterapi kaç yıllık?”, “nasıl ergoterapist olunur?” gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Ergoterapist olmak için ülkemizde ergoterapi lisans eğitimi alabileceğiniz 17 üniversite bulunmaktadır. Ergoterapi, sayısal (SAY) puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.

Ülkemizde ergoterapi mesleği ilk kez 2009 yılında Hacettepe Üniversitesinde kendine yer buldu. İlk ergoterapi bölümü bu üniversitede Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı olarak açılmıştır. Günümüzde Hacettepe Üniversitesi, Medipol Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi başta olmak üzere ülkemizdeki 17 üniversitede ergoterapi lisans eğitimi verilmekte ve akademik çalışmalar yürütülmektedir.

Ergoterapi nedir?

İlk defa “ergoterapi” kelimesini duyan insanların tepkileriyle başlayacak olursak;

“Ne terapi ne terapi, aaa doğru duydum duydum fizyoterapi gibi bir şey değil mi, 4 yıllık mı 2 yıllık mı evladım, doktor mu olacaksın yani kızım, psikolog gibi bir şey mi?”

Her şeyi anlattıktan sonra gelen “eee tam olarak ne oluyor?” gibi sorularla olan savaşımız yıllarca sürecek gibi görünüyor. Bu yazımızda tüm bu soruların cevaplarını inceleyeceğiz.

Ergoterapi ne demek?

Ergoterapiyi kelime kökünden incelemeye başlarsak;

Ergo kelimesi Yunanca kökenli olup ‘iş’ anlamına gelmektedir. Buradaki iş kelimesi bireyin günlük hayatta yaptığı rolleri (kardeş, öğrenci, anne gibi) temsil eder. Ergoterapi (occupational therapy) uğraşı edindirme yolu ile hastaların sağlık ve iyilik hallerinde ilerleme sağlamayı hedefleyen danışan/hasta odaklı bir meslek uzmanlığıdır.

Nasıl Ergoterapist olunur?

Üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan ergoterapi öğrencileri ergoterapist unvanını almaktadır. Lisans eğitimi boyunca öğrenciler hem teorik dersler almakta, hem de uygulama yaparak mesleki tecrübe edinmektedir.

Ergoterapi eğitiminde ne öğrenilir?

Bu dört yıllık eğitimin derinine inecek olursak ergoterapi bölüm dersleri dört temel yapı taşından oluşmaktadır:

  • Sosyal bilimler,
  • Biyoloji,
  • Teknoloji
  • Endüstriyel bilgi

Örneğin sosyal bilimler alanında engellilik sosyolojisi, yaşam kalitesi, temel psikoloji hakkında eğitim alınmaktadır. Biyoloji alanında anatomi, fizyoloji, nöroanatomi gibi dersler teorik olarak öğrenilir. Eğitimin ilerleyen yıllarında teknoloji ve endüstriyel bilginin harmanlanmasıyla ergoterapi öğrencilerinin becerileri laboratuvarlarda ve hastanelerde uygulamaya dökülmektedir.

Derslerin yanında 2. ve 3. sınıfın yaz döneminde 20 iş günü zorunlu staj ve 4. Sınıfın tamamında staj yapılmaktadır.

İyi bir ergoterapist kimdir?

4 yıllık eğitimin sonunda iyi bir ergoterapist olmak için:

  • Ön yargısız olunmalı,
  • Her danışana eşit bir tutum sergilenebilmeli,
  • Direkt olarak yönlendirmeyen bir iletişim tarzı benimsenmeli,
  • Saygılı, içten ve dürüst olunmalıdır.

Ergoterapistler nerelerde çalışabilir?

ergoterapistler nerede çalışır
Ergoterapistler çeşitli kurumlarda görev alabilir.

Hastane, huzurevi, ruh sağlığı merkezi, okul, rehabilitasyon merkezi gibi birçok yerde ergoterapistler görev yapabilir. Ayrıca ergoterapistler ev ziyareti yaparak da mesleklerini icra edebilirler.

Ergoterapistler kimlere hizmet verir?

Ergoterapistler yaşlı- genç- çocuk ayrımı yapmadan tüm yaş gruplarıyla etkin bir şekilde çalışabilmektedir. Kabaca bahsetmek gerekirse;

  • Kronik hastalığa sahip olan,
  • Mülteci bireyler, hükümlü bireyler ve şiddet görenler gibi dezavantaja sahip olan,
  • Ruhsal bozukluk yaşadığı için çevreyle günlük temaslarını kaybeden, ortopedik yaralanmaları nedeniyle günlük yaşam aktivitelerini sürdürmekte zorluk çeken, öfke kontrolü bozukluğu, dikkat ve hafıza problemleri, bilişsel bozukluklar yaşayan bireylerde ergoterapinin geniş bir uygulama çerçevesi vardır ve tüm bireylerle çalışabilir.

Ergoterapistler saydıklarımız haricinde otizmlilerle motor, sosyal katılım ve günlük yaşam gibi becerileri geliştirip sınırlı ve tekrarlı davranışları azaltmaya yönelik çalışmalar yapabilir.

Görme engellilerin ve az görenlerin topluma katılımlarının ve üretkenliklerinin devam etmesi için hizmet verebilir. Kadınların yaşamında önemli yer tutan menstrüasyon, hamilelik öncesi, hamilelik sonrası ve menopoz dönemlerde yaşanan hormonal değişikliklerin olumsuz etkilerini azaltılması gibi alanlarda çalışabilir.

Sürücülerin kaybettiği sürüş becerilerinin yeniden kazandırılması ve mesleki rehabilitasyon için destek verebilir.

Ergoterapistler bunlar gibi birçok alanda bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için çalışmaktadırlar.

Ergoterapistler hangi mesleklerle birlikte çalışır?

Ergoterapistler yukarıda belirttiğimiz bireylerle çalışırken belirli hedeflere tek başlarına ulaşamayabilirler. Bu gibi durumlarda ekip çalışması bu sağlık mesleği için kaçınılmazdır.

Ergoterapistler ile ekip çalışması içerisinde yer alabilecek mesleklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Doktor
  • Fizyoterapist
  • Sosyal Hizmet Uzmanı
  • Dil ve Konuşma Terapisti
  • Psikolog
  • Özel Eğitim Uzmanı
  • Odyolog

    Ergoterapinin birlikte çalıştığı meslekler
    Ergoterapinin birlikte çalıştığı meslekler

Burada gördüğünüz gibi, ortak bir hedef doğrultusunda farklı disiplinler birlikte çalışabilmektedir. Her disiplinin hedefleri ve sınırları farklıdır. Her disiplinin kendi müdahale planını belirleme ve yerine getirme sorumluluğu vardır.

Ergoterapi mesleğinin avantajları ve dezavatajları nelerdir?

Her bölümde olduğu gibi ergoterapi bölümünün de bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Bu bölümü tercih etmeyi düşünüyorsanız mutlaka bu avantaj ve dezavantajları biliyor olmalısınız.

Ergoterapinin avantajları:

  • Yeni bir alan ve iş imkanları, standartları, maddi-manevi imkanları çok yüksektir.
  • Birçok bölüme göre hayatın içine odaklıdır. fiziksel, psikolojik, sosyal harmanlamanın en güzel örneğidir.
  • Kişiyi her yönden geliştiren, öğrenmeye zorlayan ve dinamik tutan bir bölümdür.

Belki dünyayı değiştirmiyoruz ama bir kişinin hayatına dokunarak kendi dünyamızı değiştiriyoruz.

Ergoterapinin dezavantajları

  • Toplum tarafından pek isminin duyulmaması en büyük dezavantajıdır. Çevremizde ergoterapi desteğine ihtiyacı olan fakat ergoterapi mesleğini bilmeyen bireyleri gözlemleyebiliyoruz.

 Biz ergoterapi bölümünün geleceğini nasıl görüyoruz?

Ergoterapinin temel odak noktası insandır. İnsanlar yaşamaya devam ettikçe ergoterapi var olmaya devam edecektir. Ülkemizde ergoterapi henüz çok yeni bir meslek olmasına rağmen ergoterapistlerin, ergoterapi öğretim üyelerinin ve ergoterapi öğrencilerinin gayretleriyle çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir.

Her yıl yaklaşık üç yüz ergoterapist mezun olmakta fakat bu sayı yeterli değildir, ülkemizin çok daha fazla ergoterapiste ihtiyacı vardır. İstihdam alanındaki açıklar sebebiyle önümüzdeki yıllarda bu sayıların artacağını düşünüyoruz.

Kısacası bu bölümü tercih edecek adayların iş bulma konusunda sıkıntı yaşama olasılıkları oldukça azdır.

Bu yazımızda ergoterapi hakkında birçok soruya elimizden geldiğince cevap verdiğimizi umuyoruz. Eğer aklınızda ergoterapi bölümüyle alakalı aklınıza takılan soru varsa @ileriyedogruergoterapi Instagram hesabımız inceleyebilir ve bize sorularınızı iletebilirsiniz.

Başarılar dileriz…

]]>
https://universkop.com/ileriye-dogru-ergoterapi/feed/ 0