Furkan Devran – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Fri, 04 Aug 2023 14:02:05 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Tercih Yaparken Puan mı Sıralama mı? https://universkop.com/tercih-yaparken-puan-mi-siralama-mi/ https://universkop.com/tercih-yaparken-puan-mi-siralama-mi/#respond Wed, 02 Aug 2023 08:55:23 +0000 https://universkop.com/?p=71992 Üniversite tercihlerinde puan mı sıralama mı dikkate alınmalı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda YKS puanı ile üniversite tercihi yaparken dikkate almanız gerekenleri mantığı ile açıklayacağız.

YKS- Üniversite tercihi yaparken puan mı sıralama mı?

Üniversite giriş sınavı olan YKS sonrası yapılacak tercihlerde dikkate almanız gereken yerleştirme başarı sıralamasıdır. Tercih yapacağınız bölüm hangi puan türünden öğrenci alıyorsa, o puan türünde yerleştirme başarı sıralamasını dikkate almalısınız.

Yerleştirme başarı sıralaması ne demek?

Yerleştirme başarı sıralaması, adaylar tercih ettikleri bölüme yerleştirilirken kullanılan değerdir. Üniversite tercihi yapan adaylar, bu başarı sıralamasına göre yerleştirilirler. Daha yüksek başarı sıralaması olan aday, istediği bölüme yerleşmek için daha önceliklidir. Bu yüzden de tercih yaparken dikkate alınması gereken değer yerleştirme başarı sıralamasıdır.

YKS sonuçları açıklandığında sonuç belgesinde pek çok rakam olur. Yerleştirme başarı sıralaması ise YKS sonuç belgesindeki en önemli değerdir.

Sınav sonuç belgesindeki hangi başarı sıralaması önemli?

Yerleşmek istediğiniz bölüm hangi puan türünde öğrenci alıyorsa, o puan türündeki yerleştirme başarı sıralamasını dikkate alarak tercih yapmalısınız.

Yerleştirme puanları Y-TYT, Y-SAY, Y-EA ve Y-DİL’dir. Bu puan türlerindeki başarı sıralamalarına yerleştirme başarı sıralaması denir.

Yerleştirme başarı sıralaması nasıl hesaplanır?

YKS’ye giren adayların TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL alanlarında puanları hesaplanır. Bu puan türlerinde önce ham puanlar hesaplanır. Sonra diploma notuna göre hesaplanan OBP eklenmiş yerleştirme puanı hesaplanır. Adaylar yerleştirme puanlarına göre sıralanarak yerleştirme başarı sıralaması bulunur. Bu işlemler ÖSYM tarafından yapılarak sonuçlar açıklandığında sınava giren adaylara sonuçları açıklanır.

]]>
https://universkop.com/tercih-yaparken-puan-mi-siralama-mi/feed/ 0
MEB YKS (TYT-AYT) Örnek Sorular https://universkop.com/yks-meb-ornek-sorular-tyt-ayt/ https://universkop.com/yks-meb-ornek-sorular-tyt-ayt/#respond Thu, 07 Oct 2021 13:11:00 +0000 https://universkop.com/?p=71645 MEB yardımcı kaynak olarak 2021 Ekim ayı itibariyle örnek sorular ve çalışma soruları yayınlamaya başladı. Bu sorular ÖSYM’nin yaptığı sınavlara hazırlanan öğrenciler için büyük önem taşıyor. MEB örnek soruları sınava hazırlanan her öğrenci için büyük önem taşıyor.

MEB TYT örnek sorular

TYT Çalışma soruları üniversite giriş sınavı olan YKS’deki TYT sorularına benziyor. Çalışma soruları kitapçıklar halinde sunuluyor. Bu kitapçıkların hepsinde soru sayıları TYT’de olduğu gibi değil. Yani bu çalışma sorularını TYT denemesi olarak görmek doğru olmaz.

Konular açısından MEB TYT çalışma soruları TYT ile paralellik gösteriyor.

Çalışma soruları farklı illerde yer alan bir Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış.

MEB tarafından yayınlanan TYT çalışma soruları aş

MEB TYT örnek sorular – Ekim 2021

MEB TYT Çalışma Soruları – 1

Antalya İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış. 39 Türkçe sorusu, 25 Sosyal Bilimler sorusu, 39 Matematik sorusu ve 20 Fen Bilimleri sorusu içeriyor. Soru sayıları ve konu dağılımları açısından TYT denemesine yakın. Ancak soru sayıları Türkçe ve Temel Matematik testlerinde birer tane eksik olmuş.

MEB TYT Çalışma Soruları – 2

https://yardimcikaynaklar.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2021_10/03233228_TYT_Gaziantep.pdf

Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış. 38 Türkçe sorusu, 24 Sosyal Bilimler sorusu, 39 Matematik sorusu, 20 Fen Bilimleri sorusu içeriyor. Yine soruların dağılımı bir TYT sınavına yakın olsa da konuların dağılımı açısından ilk konuları içeriyor.

MEB TYT Çalışma Soruları – 3

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış. 50 Türkçe sorusu, 47 Sosyal Bilimler Sorusu, 39 Matematik sorusu, 29 Fen Bilimleri sorusu içeriyor. Yine ilk konuların ağırlık verdiği bir soru seti olmuş.

MEB TYT Çalışma Soruları – 4

Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış. Soru sayıları TYT ile tam olarak aynı olacak şekilde ayarlanmış. Türkçe Testi 40 soru, Sosyal Bilimler Testi 25 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi 20 soru içeriyor. Konular açısından da daha geniş bir içeriği var. Hem konular hem de soru sayısı açısından TYT denmesine yakın.

MEB TYT Çalışma Soruları – 5

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış. Bir üstteki çalışma soruları gibi bu da TYT ile oldukça benzer yapıda. Soru sayıları TYT ile tamamen uyumlu. Soruların konu dağılımı da yine geniş bir alandan geldiği için TYT’ye benzerliği yüksek olmuş.

MEB TYT Çalışma Soruları – 6

Trabzon İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme Merkezi tarafından hazırlanmış. İlk konulara yer verilmiş. Soruların sayıları ve konular itibari ile TYT denemesi gibi değil. Ancak bu sorular TYT’de çıkacak konulardan hazırlanmış. Bu yüzden TYT’ye hazırlanan öğrenciler için faydalı.

MEB AYT örnek sorular

YKS’ye giren öğrenciler EA, SAY, ve SÖZ puan türlerindeki YKS puanlarıyla öğrenci alan lisans seviyesinde bir bölüme yerleşmek için AYT’ye de girmeliler. AYT’de çıkan sorular daha çok lise müfredatının 11. sınıf ve 12. sınıf kısmında işlenen konulardan geliyor. MEB AYT için yayınladığı örnek sorularda bu konulara yer veriliyor.

MEB tarafından yayınlanan örnek sorular çalışma soruları adıyla kitapçıklar halinde öğrencilere sunuluyor.

MEB AYT örnek sorular – Ekim 2021

Ekim ayında yayınlanan AYT Çalışma Soruları kitapçıkları Amasya, Bolu ve Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Ölçme Değerlendirme Merkezleri tarafından hazırlanmış. Aşağıda Ekim 2021’de yayınlanan AYT Çalışma Soruları kitapçıklarını bulabilirsiniz.

MEB AYT Çalışma Soruları – 1

  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi: 46 soru
  • Sosyal Bilimler-2 Testi: 50 soru
  • Matematik Testi: 40 soru
  • Fen Bilimleri Testi: 48 soru

Toplam: 184 soru

MEB AYT Çalışma Soruları – 2

  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi: 55 soru
  • Sosyal Bilimler-2 Testi: 53 soru
  • Matematik Testi: 40 soru
  • Fen Bilimleri Testi: 61 soru

Toplam: 209 soru

MEB AYT Çalışma Soruları – 3

  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi: 72 soru
  • Sosyal Bilimler-2 Testi: 72 soru
  • Matematik Testi: 40 soru
  • Fen Bilimleri Testi: 55 soru

Toplam: 239 soru

]]>
https://universkop.com/yks-meb-ornek-sorular-tyt-ayt/feed/ 0
BAU Hukuk Fakültesi https://universkop.com/bau-hukuk-fakultesi/ https://universkop.com/bau-hukuk-fakultesi/#respond Thu, 29 Jul 2021 14:57:53 +0000 https://universkop.com/?p=70476 BAU Hukuk Fakültesi ilk 2000-2001 öğretim yılında öğrenci almaya başlayarak kısa sürede Türkiye’deki hukuk fakülteleri arasında başarıyla yer edinmiştir. BAU Hukuk Fakültesi, klasik hukuk eğitiminden ödün vermeden, dünyadaki teknik ve hukukî gelişmelere paralel olarak kendisini yeniliğe ve gelişmeye açık tutar.

Açılması zorunlu olan temel derslere ilâve olarak yapay zekâ hukuku, kadın hakları, fikrî haklar, deniz ticareti, milletlerarası tahkim, e-ticaret, sosyal medya ve internet hukuku, tüketici hukuku, üzerinde özel olarak durulan konulara örnek olarak sıralanabilir.

BAU Hukuk Fakültesi’nde düzenli olarak güncel konulara dair laboratuvar çalışmaları, sempozyumlar, konferanslar, eğitim çalışmaları düzenlenir. Bu kapsamda, 2020 – 2021 yılında icra edilen medenî hukuk laboratuvar çalışmaları, insan hakları yargısına bakış sempozyumu, anayasa mahkemesi bireysel başvuru eğitimi, şirketler hukuku sempozyumu örnek olarak sıralanabilir.

ULUSLARARASI MAHKEME ZİYARETLERİ

BAU Hukuk Fakültesi, süreklilik arz eden bu çalışmalarda, mümkün olduğu ölçüde öğrencilere de görev vermeyi tercih ediyor ve daha öğrencilik yıllarında meslekî atmosferi solumalarını sağlamaya çalışıyor.

Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci kulüplerinden bazıları doğrudan hukuk fakültesi öğrencilerine hitap ediyor. Bilişim ve teknoloji hukuku kulübü, hukuk kulübü, uluslararası hukuk kulübü, bilişim hukuku örnek olarak sayılabilir.

Sağlık şartlarının elverdiği yıllarda, yarıyıl tatillerinde, “Avrupa Uluslararası Kurumlar ve Mahkemeler” etkinliği kapsamında, bir sertifika programı olarak Strasburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Lahey’de Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesini ziyaret edilmektedir.BAU HUKUK

Ayrıca, BAU’lu öğrenciler, ulusal ve uluslararası farazî dava yarışmalarına katılmaları hususunda teşvik ediliyor. Öğrencilerimizin iştirak ettiği yarışmalara CESUP, Vis moot, ISTAC, BAU VaBB farazî dava yarışmaları örnek olarak belirtilebilir.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

]]>
https://universkop.com/bau-hukuk-fakultesi/feed/ 0
2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Açıklandı https://universkop.com/2021-yks-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu-aciklandi/ https://universkop.com/2021-yks-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu-aciklandi/#respond Fri, 16 Jul 2021 15:01:35 +0000 https://universkop.com/?p=70388 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Açıklandı

Daha önce bilgilendirme amaçlı versiyonu açıklanmıştı. Tercih kılavuzunun son hali 2021 YKS sonuçlarının açıklanması ile aynı zamanda ÖSYM web sitesi üzerinden yayınlandı.

Tercih Kılavuzu nasıl kullanılır?

Üniversite tercihi yapacak olan adayların tercihlerinde kılavuzu esas alması gerekiyor. YÖK ATLAS veya farklı tercih robotları vb. bilgi kaynaklarını kullanan adaylar tercih listelerini mutlaka tercih kılavuzu üzerinden teyit etmeli.

ÖSYM yayınladığı kılavuzda 2021 yılında tercih yapacak öğrenciler için kritik bilgilere yer veriyor. Kılavuzda tercih edilecek bölümlere ilişkin hem bir yıl önceki taban puanlar yer alıyor, hem de bu yılki kontenjan yer alıyor.

YKS 2021 tercih kılavuzundaki önemli tarihler:

Bu kılavuza yer alan bilgilere 2021 üniversite tercihleri 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. ÖSYM 2021 YKS sonuçlarının açıklanması için 4 Ağustos 2021 tarihini vermişti. Ancak sonuçlar 28 Temmuz 2021’de açıklandı.

2021 yılında bir yükseköğretim kurumuna kayıt hakkı kazananlar 1-7 Eylül 2021 tarihleri arasında kayıt yaptırmaları mümkün olacak. Elektronik ortamda ise bu kayıtların tarihleri 31 Ağustos – 5 Eylül 2021 arasında olacak.

Kılavuzun tamamına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YKS/kontkilavuz29072021.pdf

Kılavuzdaki hata

Kılavuzun son hali yayınlanmadan önce yayınlanan bilgilendirme amaçlı kılavuzda 13. sayfada kılavuzdaki tablolar hakkında bilgilendirme yer alıyordu. Burada “Tablo 4’ün (10) numaralı sütununda yükseköğretim programlarının 2019 yılındaki en küçük puanları; (9) numaralı sütunda ise en küçük puana karşı gelen başarı sırası yer almaktadır.” İfadesi bulunuyordu.

2019 yazılmasının hata olduğu, 2020 yerine yanlışlıkla 2019 yazıldığı anlaşılıyor.

 

YKS 2021 Tercih KılavuzuAçıklanan kılavuzun tamamını aşağıdaki linkten ulaşarak inceleyebilirsiniz:

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YKS/kntkilavuz16072021.pdf

]]>
https://universkop.com/2021-yks-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu-aciklandi/feed/ 0
Deneyap Türkiye Eğitmenlerini Arıyor: Son Başvuru 25 Temmuz 2021 https://universkop.com/deneyap-turkiye-egitmenlerini-ariyor/ https://universkop.com/deneyap-turkiye-egitmenlerini-ariyor/#respond Mon, 05 Jul 2021 14:48:16 +0000 https://universkop.com/?p=70315 Lisans öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri, mezunlar ve alanda çalışanlar, Deneyap Türkiye’nin teknoloji atölyeleri için eğitmenlik başvurusu yapabiliyor. Ücretsiz olarak eğitim alan eğitmenler, hafta sonları gerçekleştirilen atölyelerde eğitmenlik yaparak saatlik ücret alıyorlar.

Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van olmak üzere toplam 27 ildeki Deneyap Teknoloji Atölyesinde görev almak isteyen eğitmen adayları ikamet ettikleri il için başvuru yapabilirler.

Deneyap Türkiye nedir?

Deneyap Türkiye  T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliği ile kurulan ve gençlerin teknoloji üretme kapasitesini artırmayı hedefleyen bir platform. Türkiye’nin 81 ilinde Deneyap Teknoloji Atölyeleri kurulması hedefleniyor.

Teknoloji Atölyeleri nedir?

Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde ortaokul ve lise olmak üzere iki farklı düzeyde eğitimler verilmektedir.

36 aylık eğitim programına dâhil olmaya hak kazanan öğrenciler; “Tasarım ve Üretim”, “Robotik ve Kodlama”, “Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti”, “İleri Robotik”, “Siber Güvenlik”, “Enerji Teknolojileri”, “Havacılık ve Uzay Teknolojileri”, “Yazılım Teknolojileri”, “Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji”, “Mobil Uygulama” ve “Yapay Zeka” olmak üzere 11 farklı alanda ücretsiz teknoloji eğitimleri almaktadırlar.

Atölyeler ve aranan eğitmenlerin özellikleri

Tasarım & Üretim Teknoloji Atölyesi:

Eğitim alanına ilişkin teknik bilgiler

Tasarım Odaklı Düşünme

2Boyutlu Çizim Programları

3Boyutlu Modelleme Programları

3D Yazıcı, Lazer Markalama, Torna, Freze, CNC Tezgah ekipmanları kullanımı

Düşük ve Yüksek Hassasiyetli Prototipleme

Öncelikli alanlar:

Malzeme Bilimleri, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, Mimarlık, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Teknik Resim Öğretmenliği, Tasarım Öğretmenliği, BÖTE, Fen Bilimleri Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği ve yukarıdaki eğitim alanına ilişkin teknik bilgilerde yetkinliği olan, sertifikası olan ya da bu alanda projeler yapmış tüm adaylar başvuru yapabilir.

Robotik & Kodlama Atölyesi

Eğitim alanına ilişkin teknik bilgiler

Robotik Temel Kavramları

Akış Diyagramı Oluşturma

Algoritma

Sensörler, Karar Yapıları, Motor Kullanımı

Döngü Yapıları

Uzaktan Robot Kontrolü

Öncelikli alanlar:

Yazılım Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, BÖTE, Fen Bilimleri Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Bilgisayar Programcılığı ve yukarıdaki eğitim alanına ilişkin teknik bilgilerde yetkinliği olan, sertifikası olan ya da bu alanda projeler yapmış tüm adaylar başvuru yapabilir.

Elektronik Programlama & Nesnelerin İnterneti Atölyesi

Eğitim alanına ilişkin teknik bilgiler

Temel Elektronik bilgisi (Sensör, Motor, İşlemci vb.)

Temel Devre bilgisi

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Algoritma bilgisi

Programlama bilgisi(Değişkenler, Karar – Kontrol Yapıları, Döngü Yapıları, Fonksiyonlar, Diziler)

Öncelikli alanlar

Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, BÖTE, Elektrik ve Elektronik Öğretmenliği, Bilgisayar Programcılığı ve yukarıdaki eğitim alanına ilişkin teknik bilgilerde yetkinliği olan, sertifikası olan ya da bu alanda projeler yapmış tüm adaylar başvuru yapabilir.

Başvuru nasıl yapılır

Eğitmen adayları https://kys.turkiyeteknolojitakimi.org/tr/accounts/login/?next=/tr/deneyap/program/ adresinden başvurularını 25 Temmuz 2021 tarihine kadar gerçekleştirebilirler.

Eğitmenlerin seçilmesi hakkında detaylı bilgi için https://www.deneyapturkiye.org/haber-DENEYAP-TEKNOLOJI-ATOLYELERI-EGITMENLERINI-ARIYOR-59.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/deneyap-turkiye-egitmenlerini-ariyor/feed/ 0
TUBİTAK Fen Lisesi Açıldı https://universkop.com/tubitak-fen-lisesi-acildi/ https://universkop.com/tubitak-fen-lisesi-acildi/#respond Mon, 05 Jul 2021 13:40:44 +0000 https://universkop.com/?p=70312 TUBİTAK Fen Lisesi, 2021-2022 eğitim öğretim yılında kapılarını ilk defa öğrencilerine açacak. Gebze’de (Kocaeli) yer alan TUBİTAK kampüsü içinde eğitim verecek olan TUBİTAK Fen Lisesi, öğrencilere pek çok imkan tanıyacak.

TUBİTAK Fen Lisesi’ne nasıl girilir?

Ortaokul sonrası girilen LGS’de ilk yüzde bir içine giren öğrenciler bu liseye girebilmek için sınava başvurabiliyor. Merkezi yetenek sınavı için başvurular e-okul sistemi üzerinden yapılıyor.

1 Temmuz 2021 tarihinde duyurulan Tubitak Fen Lisesi için sınava başvuru 2-4 Temmuz 2021 tarihleri arasında alındı. Sınavın ilan edilmesi ile başvuruların alınması arasında çok az zaman bulunuyor. Yetkililer, bu sebeple LGS’de yüzde birlik dilime giren öğrencilerin ailelerine konu ile ilgili olarak SMS yolu ile bilgilendirme yapıldığını belirtiyorlar.

Öğrenciler belirli illerde sınava girecekler

TUBİTAK Fen Lisesi için özel yetenek sınavının uygulanacağı şehirler şu şekilde:

Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul Anadolu, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon ve Van

Bu illerde sınav TÜBİTAK tarafından belirlenen sınav merkezlerinde Türkiye saati ile 9 Temmuz 2021’de 10.00’da başlayacak.

Sınavda matematik, fen bilimleri ve bilgisayar alanlarından sorular çıkacak. Soru dağılımı şu şekilde olacak:

Matematik 10 soru

Bilgisayar 10 soru

Fen Bilimleri 30 soru

Toplam 50 soru için öğrencilere 100 dakika verilecek. Her sorunun değeri aynı olacak. Sınav sonuçlarına göre 90 asil, 270 yedek seçilerek 12 Temmuz 2021’de ilan edilecek.

Sınav hakkında daha detaylı bilgi için sınava ilişkin kılavuzu inceleyebilirsiniz.

TUBİTAK Fen Lisesi öğrencilerine neler sunacak?

TUBİTAK yerleşkesi içinde yer alan kampüste öğrenciler ücretsiz konaklama imkanına sahip olacaklar. Okulu kazanan öğrenciler için yatılı olarak kalmak zorunlu olmayacak.

Okula yerleştirilen öğrencilere TUBİTAK tarafından burs verilecek. Bu burs öğrencinin ailesinin maddi imkanlarına bakılmaksızın, kazanan her öğrenci için verilecek.

Okulun müfredatı, ilk yıl hazırlık sınıfı, sonrasındaki 4 yıl fen lisesi müfredatı şeklinde yürütülecek. Ancak okul öğrencileri aynı zamanda güncel bilimsel alanlarda seçmeli dersler alabilecekler.

Okulun amacı bilim alanında kariyerlerini şekillendirmek isteyen öğrencilere uygun bir eğitim sunmak. Daha fazla bilgi için okulun tanıtım filmini inceleyebilirsiniz:

]]>
https://universkop.com/tubitak-fen-lisesi-acildi/feed/ 0
Bullet Journal Nedir? https://universkop.com/bullet-journal-nedir/ https://universkop.com/bullet-journal-nedir/#respond Fri, 02 Jul 2021 14:29:12 +0000 https://universkop.com/?p=70301 Bu yazıda sadece bullet journal’ın ne olduğunu anlatacağım. Nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız sonraki yazımı okuyabilirsiniz.

Bullet Journal nedir?

Bullet journal bir defter tutma yöntemidir. Bujo şeklindeki kısaltması yaygın olarak kullanılır. Bujo bir ajanda çeşidi olmaktan ziyade, ajandanın yerine geçen farklı bir yöntemdir. Bullet journal yöntemi sayesinde boş bir defteri kullanarak kendinizi organize edebilirsiniz.

(Bullet journal /ˈbʊlɪt ˈdʒɜːrnl/ yani bulıt cörnıl diye okunur.)

Bullet journal kodlamaya benzer bir sistem ile çalışıyor. Not almak istediğiniz şeyi “nereye yazsam” diye düşünmeden, defterde kaldığınız yere not etmek fikrine dayanıyor. Peki her aklımıza geleni deftere yazmanın neresi organize olmaya yarar?

Bu yöntemi kullanırken bir şey not alacağınızda başına bir işaret koyarsınız. Bu işaret kendisinden sonra gelen notun ne olduğunu belirler. Yapılacak bir iş mi, bir telefon görüşmesi sırasında alınan bir not mu, bir yemek tarifi mi, bir randevu mu?

Bullet Journal ismi de bu işaretlerden geliyor zaten. (“Bullet” madde işareti anlamına geliyor. Hani bir listeyi madde madde yazarken her satırın en başında olan işaretler…)

Örneğin yapılacak bir iş için bu genellikle “∙” işareti konur. Sonra da bu yapılacak işi hallettiyseniz noktayı “X” haline getirirsiniz. Eğer işi yapamadıysanız ve sonraki bir zaman dilimine aktardıysanız “>” işaretine çevirebilirsiniz. Detaylar bir sonraki yazıda…

Bullet Journal’ın en önemli özelliği sizi tek bir defterde toparlıyor olması. Konulara göre ayrı defterler tutmak zorunda kalmıyorsunuz. Not almak için, plan yapmak için, randevuları ayarlamak için, alışveriş listesi yapmak için tek bir defter! Güzel, değil mi?

Bu yöntem ile sayfalarca boş kalmış ajandalar yerine her sayfasında yaşanmışlık dolu bir defteriniz oluyor. Zamanla geçerliliğini yitirmeyen ve siz kullandıkça sayfaları tükenen bir defter. Bu özelliği de bullet journal’ın klasik ajandalardan farklı olmasını ve ilgi görmesini sağlıyor.

Aklınıza bir şey geldiği zaman defterde nerede kaldıysanız oraya not alırsınız, sonra bu notu isterseniz bir yere tekrar yazarak taşırsınız, isterseniz notunuzun kaçıncı sayfada olduğunu içindekiler kısmına not edersiniz. Bu sayede yazdıklarınızı aradığınızda bulabilirsiniz. 

Madde işaretleri, koleksiyonlar, içindekiler sayfası gibi birbirini destekleyen fikirler bullet journal yönteminde bir araya geliyor. Bu sayede aldığınız notlar kaybolmuyor. Bulmak istediğinizde bulabiliyorsunuz.

Bullet Journal’ın Türkçesi nedir?

“İmli ajanda” oldukça iyi bir çeviri.

“Bullet” kelimesi madde işareti anlamına geliyor. “Journal” kelimesi de not defteri, günlük gibi bir anlama sahip.

İmli ajanda yöntemini kendisi de kullanan ve yaygınlaştırmak için emek harcayan Aysuda Kölemen hocamıza borçluyuz bu Türkçeleştirmeyi. İmli ajanda oldukça yerinde bir çeviri diye düşünüyorum. Bu yüzden yazının geri kalanında bullet journal yerine imli ajanda olarak kullanacağım.

İmli ajanda süslü olmak zorunda mı?

Kısa cevap: hayır!

İnternette bujo veya bullet jornal araması yaparsanız karşınıza süslü sayfalar, resimler, tasarımlar çıkacaktır. Eğer seviyorsanız, defterinizi süsleyebilirsiniz, resimlerle donatabilirsiniz.

Halbuki bu yöntemi kullanmaya ihtiyacı olan birçok kişi de “ben süs püs tırt şeylerle uğraşmak istemem” diyerek kendisine çok faydalı olabilecek bu yöntemi ıskalıyor. Dikkat çekmek istediğim nokta bu:

İmli ajandanın süsle püsle alakası yok. Konuyla ilgili görsellerin çoğunu “kırtasiye düşkünü” kitle üretiyor veya bu kitlenin ilgisi. Renklerle bezeli, güzel yazılar ile donatılmış, çeşit çeşit kalem ile işlenmiş defter sayfalarının görselleri bu yüzden ön plana çıkıyor.

Oysa internetteki imli ajanda görsellerinin süs püs ağırlıklı olması tamamen bir illüzyon. Gerçekte imli ajanda tek renk bir kalemle, hiç resim falan yapmadan not aldığınız, notlarınızı aradığınızda bulabildiğiniz bir yöntem. İmli ajanda ile ilgili çalışmalarda en çok dikkat çekmeye çalıştığım konu da bu oluyor.

Ben bu yazıyı yazmadan tam iki yıl önce yayınladığı yazıda (https://filipaamado.medium.com/why-i-hate-the-bullet-journal-trend-c01e63ae804) Filipa Amado bu konudaki duygularıma tercüman olmuş. Yazısında özetle imli ajandanın yöntem olarak faydalı olabileceğini, ancak Instagram’da güzel durması için süslemek zorunda kalmanın sürdürülebilir olmadığını anlatıyor. Bunu da denemiş, görmüş. Kaldı ki kendisi çizim için on yılı aşkın ders almış hatta belki almaya devam etmekte olan bir tasarımcı.

Nasıl başladı ve nasıl devam ediyor?

Bullet Journal ABD’li bir tasarımcı tarafından kendi kullanımı için icat edildi. Kısa sürede bütün dünyada kullanıma girdi. Ryder Carroll fikrini dünya ile paylaşırken günlük, ajanda, yapılacaklar listesi, yapışkanlı uyarı notlarını birleştirmekten bahsediyordu. Ryder Caroll 2018 yılında bu konuda bir kitap yayınladı. Kitabın adı mealen şöyle: “İmli Ajanda Yöntemi: Geçmişi Takip Et, Şimdiyi Düzenle, Geleceği Tasarla”. Kitap Türkçeye çevrildiğinde ise ismi şu şekilde belirlenmiş: “Bullet Journal Metodu: Hayatı Yakala, Günü Iskalama”.

İmli ajandanın mucidinin ilk ticari girişimi kitap değildi. Daha önce Leuchtturm1917 markası ile anlaşarak imli ajanda olarak kullanılabilecek defterlerin üretimine girişmişti. Halen kendi sayfasından imli ajanda olarak kullanılabilecek defterleri satmaya devam ediyor.

İmli ajanda fikrinin ticarileşmesi bence rahatsız edici bir gelişme değil, çünkü bu kopyalanabilir bir fikir. Herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği, her defterle her kalemle faydalanabileceği bir fikir.

İmli ajanda bir trend olarak yükselişini tamamlamış gibi görünüyor. Klasikleşip kalıcı olarak yer eder mi, emin değilim. Ancak ülkemizde halen aradığı şeyin bu yöntem olduğunu bilmeyen insanlarla tanışıyorum. Demek ki ülkemizde bu konuda yapacak iş var. (Benim bu yazıyı yazma sebebim de tam olarak bu durum.)

Ne işe yarıyor?

İmli ajandayı ben iş yerinde toplantı notlarımı aldığım, günlük işlerimi organize ettiğim, arada sırada o gün olan önemli olayları not aldığım bir defter olarak kullanıyorum. Bu yöntemi öğrendiğim Aysuda Kölemen ise hem ebeveyn hem de akademisyen olarak işlerini bu yöntem ile tuttuğu defter ile düzenliyordu. Bir öğrenci kolaylıkla derslerini, sınavlarını, çalışmalarını bu yöntem ile organize edebilir.

Neden kullanmalıyım?

Günlük tutmak, ajanda kullanmak, not almak gibi faydalı uygulamalar basit görünse de insanlığın tecrübesi ile ortaya çıkmışlar. İmli ajanda size fikirlerinizi kolayca yazıya geçirmenizi ve zihninizi rahatlatmanızı sağlar. Ne kadar erken başlarsanız o kadar tecrübe edinir, kendinize uygun yöntemler geliştirebilirsiniz. Bu yöntemin “kişiselleştirme” özelliği avantaj olduğu gibi bir zorluk da içerir. Kendinize uygun yöntemleri bulmanın en kolay yolu da tecrübe etmektir.

Nasıl başlayabilirim?

Bir imli ajandaya başlamadan önce kısa bir araştırma yapmak gerekir. Bu araştırma aşamasını çok uzun tutmanızı tavsiye etmiyorum. Genel olarak fikri anladıktan sonra başlangıç yapıp, sonradan ortaya çıkan sorunların nasıl çözüldüğünü araştırarak veya kendiniz icat etmeye çalışarak ilerleyebilirsiniz. Emin olun sizin kullanımınıza uygun bir imli ajanda yöntemi vardır.

VİDEOLAR
FACEBOOK GRUBU

Hangi defter, hangi kalem bullet journal için uygun olur?

Yazının başlarında da bahsettiğim gibi, her defter ve her kalem ile imli ajanda yöntemi uygulanabilir. Ancak fikrin babası gibi, takipçileri de genellikle noktalı defterler kullanılmasını önerirler. Bunun sebebi kişiselleştirmek için noktalı defterin daha uygun olduğunun düşünülmesi. İstediğiniz gibi bir tablo yapabileceğiniz, aynı zamanda çizim yapabileceğiniz bir doku sunuyor noktalı defterler.

Ben en son Lecolor markasının 192 sayfalık defterini kullandım. Şimdi de mimar bir arkadaşımın hediye ettiği “eşantiyon” noktalı defteri kullanıyorum.  Şimdiye kadar kareli, çizgili, çizgisiz ve noktalı defterler kullandım. Hepsinden de keyif aldım.

Kalem olarak şu anda 0,4 mm kalınlığında Masis marka “fine pen” kullanıyorum. Kalemde de deneyimlerim geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Çıkardığım sonuç sadece pilot kalemlerin sayfanın arkasına geçtiği için işin keyfini biraz kaçırdığı oldu.

Siz de kendi hoşunuza giden defter ile başlayabilir, istediğiniz kalemi kullanabilirsiniz.

Ders çalışmak için nasıl kullanılabilir?

Universkop olarak hazırladığımız planlayıcılar bu yöntemi yıllarca kullandıktan sonra edindiğimiz tecrübelere dayanarak tasarlandı. Planlayıcılar sadece dersler için, özel bir kullanım amacıyla tasarlanmış bir imli ajandaya benziyor. İsterseniz bunların ücretsiz PDF dosyalarını indirebilirsiniz, isterseniz satın alabilirsiniz, isterseniz kendi defterinizde planlayıcınızı yaratabilirsiniz.

Öğrenim sürecinde genellikle her ders için ayrı bir defter kullanılır. Özellikle sıkı bir not tutucu iseniz, imli ajanda yöntemi ile tüm derslerin notlarını tek bir defterde tuttuğunuzda defteriniz yeterince uzun süre dayanamayacağından size kullanışsız gelebilir.

İmli ajanda bir öğrencinin ne zaman hangi derse çalışacağını planladığı, sınav takvimini tuttuğu, günlük çalışmalarını not ettiği bir defter olarak oldukça faydalı bir yöntem.

Sizin için ne yapabilirim?

Üretken olmak isteyenlerin bu fikirden yararlanması için ben de kendimce elimden geleni yapıyorum. Daha önce bir WhatsApp grubu kurarak isteyenlere bu yöntemi kullanmaları için destek olmaya çalıştım. Şu anda bu yazıyı yazıyorum.

Önümüzdeki günlerde imli ajandaya başlayanlar için bir rehber yazısı oluşturacağım ve bir kısa video ile yöntemi tanıtmaya çalışacağım. Sizin de fikirlerinizi bana iletmenizi isterim. Bu konuda size nasıl destek olabilirim? Yorumlarda belirtebilirsiniz, e-posta gönderebilirsiniz, sosyal medya kanallarından yazabilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/bullet-journal-nedir/feed/ 0
TYT Netlerim Neden Artmıyor? | Analiz https://universkop.com/tyt-netlerim-neden-artmiyor-analiz/ https://universkop.com/tyt-netlerim-neden-artmiyor-analiz/#respond Fri, 12 Mar 2021 08:58:50 +0000 https://universkop.com/?p=69338 Bu yazıda “TYT netlerim neden artmıyor?” diyen öğrenciler için temel sebepleri ve çözüm önerilerimi ortaya koyacağım.

TYT netlerinin yavaş artması doğal bir durum. Üniversite sınavına hazırlığa ilk başlayınca yükselişe geçen netler bir süre sonra eskisi kadar artmaz olur. Bu durumda yaşanan panik de doğal aslında. Daha önce uyguladığınız yöntemlerin verimli olduğu süreci tamamladınız ve şimdi ders çalışma tekniklerini gözden geçirme zamanı.

Bu yazıdan faydalanmasını beklediğim öğrenciler TYT çalışmaya yeni başlayanlar değil. Bir süredir TYT için çalışan, netlerini biraz da olsa artırmış olan ve artışın yavaşlaması veya durması sebebiyle paniğe kapılmış arkadaşlar bu yazıyı dikkatle okumalı. Hedefinize ulaşmak için yolun kolay kısmını yürüdünüz, şimdi zirveye doğru tırmanışa geçtiğiniz için biraz yardım almak size iyi gelecek.

Neden bu soru ile karşı karşıya kaldınız?

Kendinize bu meşhur soruyu soruyorsanız doğru yoldasınız. Demek ki deneme çözüyorsunuz, netlerinizi takip ediyorsunuz. Muhtemelen bir hedefiniz var ve bu hedefe ulaşmak için TYT’den kaç net yapmanız gerektiğine dair bir fikriniz var. Kendinizi daha iyi bir noktaya taşımak istiyorsunuz. Daha fazlasını istiyorsunuz!

Doğru yolda olup olmadığınızaa emin olamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden de içiniz sıkılıyor olabilir. Yine de müjdeyi en baştan vermek isterim. “TYT netlerim neden artmıyor?” dediğiniz anda kendinizi kaybolmuş sanmayın; bir yol ayırımındasınız. Ya daha iyisi için kendinize uygun çalışma yöntemleri geliştirip hızınızı artıracaksın, ya da umutsuzluğa kapılıp belki eskisinden bile daha az çalışarak yükseliş fırsatını kaçıracaksınız. Gelin, vaz geçmeyin! Bu yazıya biraz zaman ayırın ve kendinize güzel bir yol çizin. Bütün cesaretinizi toplayın ve hedefe doğru tekrar yola koyulun!

TYT netlerim neden artmıyor? | Analiz

Analiz etmeye TYT’nin kendisinden başlayalım. Bu nasıl bir sınav? Öğrenciden ne istiyor?

TYT nasıl bir sınav?

Konular

Bildiğiniz gibi 9. sınıfta ve 10. sınıfta öğrenilen konuları kapsıyor. Yani sınav döneminde yeni öğrendiğiniz konular değil sizin ve tüm diğer öğrencilerin “zaten” öğrendiği konuları kapsıyor.

Soru tarzı

TYT’nin soru tarzı bilgi ve yorum arasında bir yerlerde, muhtemelen yoruma yakın bir noktada. Yorum demek bilmediğiniz bir konuda fikir yürütüp soruları yanıtlayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Yorum, bilginin ezberlenmesinden ziyade anlaşılmasını gerektiren bir soru tipi demek.

Zaman

TYT’de sürenin yetişmemesi birçok öğrenci için temel bir sorun. Tüm sorular birbirine yakın puan getiriyor. Bu yüzden tüm soruları taramak ve tüm derslerden mümkün olduğunca çok soruyu doğru yanıtlamak önemli.

TYT’nin bu özelliklerinin sonuçları neler?

  1. Konular genellikle “zaten” bilinen konular olunca konu eksiklerini tespit etmek zor oluyor. Bir konuda bilgi eksiğiniz olduğu halde o konu hakkında “ben bu konuyu biliyorum” diye düşünüyor olabilirsiniz. Yani konu anlatımında yaşadığınız eksikliği görmediğiniz için görünmeyen gizli bir probleminiz olabilir. Bu illüzyondan kurtulmanın en önemli yolu daha sonra da anlatacağım gibi “etkin deneme çözmek”.
  2. TYT sorularının yorum gerektirmesi, bilgi seviyesi yükseldikten sonra netlerin yükselişinin biraz gecikmeli gelmesine sebep oluyor. Soruya yorum getirebilmek, hangi bilgileri kullanabileceğini de kestirmeyi gerektiriyor. Bilgiyi özümsemek size bilgiyi nerede kullanacağınıza ilişkin sezgiyi ve özgüveni kazandıracak. Bilgiyi özümsemek için yapılması gerekenleri yaptıkça yükselişi sağlaman mümkün. Sabırlı, ısrarlı ve düzenli çalışmanın ilkeleri sana yön verecektir.
  3. TYT’de 120 soru için 135 dakika zaman verilse de Türkçe veya Matematik gerçekten çok uzun zaman alabiliyor. Bu sürede bilgilerinizin doğru yanıt vermenizi sağlayacağı tüm soruları okuyup işaretleyebildiğiniz noktaya gelene kadar biraz çile çekmeniz gerekiyor. Zayıf olduğunuz branşın üstüne gidebilirsiniz. Düzenli paragraf ve problem denemeleri çözebilirsiniz. TYT denemelerinizi daha sık çözmeye cesaret edebilirsiniz.

Zaman problemini çözmek gerçekten kolay değil. Etkin deneme çözmeye ve sabırlı, ısrarlı, düzenli çalışmaya devam etmenin yanı sıra ihtiyacınızı tespit edip nokta atışı çalışmalar yapmalısınız.

Üç özelliği üzerinden TYT’yi analiz etmiş olduk. Bu üç özelliğinin sonuçlarını değerlendirdik ve ilerde daha da açık anlatacağım tavsiyelerden hangilerinin bu hususlarda önemli olduğunu gördük. Aşağıdaki tabloda bu analizi sizler için daha anlaşılır hale getirmeye çalıştım:

TYT Netlerim Neden Artmıyor?
TYT Gerçeği Yaşanan Sorun Destek Sistemi Uygulama
Çok önceden öğrenilmiş olan konuları içeriyor Konu anlatımı kısmındaki eksikler görünmez hale geliyor Kendini izle Etkin deneme çöz!
Sorular yorum gerektiriyor Bilgiyi artırmak netlerin hemen artmasını sağlamıyor Bilgiyi özümse Sabırlı, ısrarlı ve düzenli çalış
Zaman sıkışık Zaman ayrılamadığı için kaçırılan sorular var Zayıf yönlerini keşfet ve yok et Nokta atışı çalışmalar: Alan denemeleri, günlük problem ve paragraf soruları çöz; kitap oku

Tabloda gördüğünüz uygulama önerileri için yeni yazılar yolda. Bizi takip etmeye devam edin lütfen.

]]>
https://universkop.com/tyt-netlerim-neden-artmiyor-analiz/feed/ 0
2021 YKS Başvuru Rehberi https://universkop.com/2021-yks-basvuru-rehberi/ https://universkop.com/2021-yks-basvuru-rehberi/#respond Tue, 09 Feb 2021 13:31:54 +0000 https://universkop.com/?p=69048 2021 YKS başvurusu yapacak adaylar bu rehberden faydalanarak başvurularını oluşturabilir.

2021 YKS başvurusu nasıl yapılır, 2021 başvuru ücretleri ne kadar, YKS 2021 başvurular ne zaman gibi sorular için bu rehber size yeterli olacaktır.

Öncelikle başvuru adımlarını daha sonra da bilinmesi gereken hususları derledik.

2021 YKS başvurularınızı son tarihlere bırakmadan yapmanızı, mümkünse internet üzerinden yürütülen başvuru yöntemlerini izleyerek kendinizi ve çevrenizi korumanızı tavsiye ediyorum.

2021 YKS başvuru adımları

2021 YKS başvurusu yapmadan önce mutlaka sınav tarihine kadar geçerli bir HES kodu edinmeniz gerekiyor.

ÖSYM AİS üzerinden başvuru yapacak adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (https://ais.osym.gov.tr) PROFİLİM alanında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasından HES kodunu ÖSYM sistemine kaydetmelidir.

ÖSYM Başvurusu öncesi HES kodunuzu şu şekillerde alabilirsiniz:

  • Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
  • 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla;
    • T.C. Kimlik Numarası,
    • T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi,
    • Paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,
  • e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • 18 yaş altı çocuklar için HES kodu anne babası tarafından e-Devlet üzerinden oluşturulabilir.

YKS başvurusu yapmak için temelde iki yöntem var. İnternet üzerinden başvuru yapmak da mümkün, form doldurarak bir başvuru merkezinde işlemi tamamlamak da mümkün. Aşağıdaki tabloyu takip ederek sizin nerede 2021 YKS başvurusu yapabileceğinizi bulabilirsiniz. Tabloda kendinize en uygun satırı bulun, nereden YKS başvurusu yapabileceğinizi tespit edin.

2021 YKS Başvurusunu Nereden Yapabilirim?

Fotoğraflı kimlik kartı ÖSYM AİS Kaydı ÖSYM AİS Geçerli Fotoğraf E-devlet şifresi Başvuru Yöntemi
Var Var Var Var ÖSYM AİS üzerinden veya başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz.
Var Yok Yok Yok E-devlet şifrenizi PTT’den alıp ÖSYM AİS üzerinden başvuru yapabilirsiniz.E-devlet şifresi almak istemiyorsanız başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz.
Var Yok Yok Var ÖSYM AİS üzerinden veya başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz.
Yok Yok Yok Var / Yok Farketmez Başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz.
Yok Var Var Var / Yok Farketmez ÖSYM AİS üzerinden veya başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz
Yok Var Yok Var / Yok Farketmez Başvuru merkezine giderek başvuru yapabilirsiniz.

YKS başvurunuzu yapacağınızı belirledikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek başvurunuzu uluşturmalısınız.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden 2021 YKS başvurusu yapmak

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (ÖSYM AİS) nedir?

ÖSYM’nin yaptığı sınavlara başvuru yapmak, bu sınavların sonuçlarını görmek, sonuçlara göre tercih yapmak için kullanılan sistemdir. Bu sisteme ulaşmak için ÖSYM’nin web sayfasında yer alan https://ais.osym.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca bu sisteme cep telefonunuza indireceğiniz uygulama üzerinden de ulaşabilirsiniz.

App Store’dan ÖSYM AİS uygulaması indir

Google Store’dan ÖSYM AİS uygulaması indir

2021 YKS başvurusunu kimler ÖSYM AİS ile yapabilir?
  1. Eğer başvurunuzu ÖSYM’nin web sitesinde yer alan ve mobil uygulaması bulunan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yapmak istiyorsanız ÖSYM AİS’ne önceden kayıtlı olmanız ve sisteme kayıtlı fotoğrafınızın geçerli olması gerekiyor.
  2. Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olanlar e-devlet şifreleri ile ÖSYM AİS’ne kaydolarak başvurularını AİS üzerinden yapabilirler.

ÖSYM Başvuru Merkezleri’ne giderek 2021 YKS başvurusu yapmak

İsteyen herkes 2021 YKS başvurusunu bir başvuru merkezine giderek yapabilir. Sınava girecek adayın başvuru merkezine şahsen (kendisi) gitmesi gereklidir.

Aşağıdaki linkte başvuru merkezlerini bulabilirsiniz. Kendinize en uygun ve en yakın başvuru merkezini seçin.

https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/YKS/basvurumerkezleri04022021.pdf

Başvuru merkezine başvuru için giderken yanınıza şunları almalısınız:

  • Nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı
  • Sınav tarihine kadar geçerli HES kodu
  • Başvuru ücreti olarak ödemek üzere 10 TL
  • Eksiksiz doldurulmuş 2021-YKS Aday Başvuru Formu

2021 YKS Başvuru Formu’na buradan ulaşabilirsiniz.

Başvuru merkezinde görevli bilgilerinizi girdikten sonra başvuru bilgilerinizin yer aldığı bir belge verecek. Fotoğrafınızı ve bilgileri kontrol edin. Bilgiler doğru ve fotoğrafınız uygun ise size iletilen onay kodunu görevliye verebilirsiniz. Görevli onay kodu ile bilgilerinizi kaydettikten sonra başvuru ücretini yatırarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Ücret yatırana kadar başvurunuz tamamlanmış olmaz.

Başvuru yaptıktan ve tamamladıktan sonra mutlaka başvurunuzu ÖSYM AİS üzerinden kontrol etmelisiniz.

Başvurunuz sınav ücretini ödeyene kadar tamamlanmış olmaz. Başvuru bilgileri kaydedilen adayın sınav ücreti ödendiğinde sınav başvurusu tamamlanmış olur.

Başvuruyu ÖSYM AİS üzerinden veya başvuru merkezinden yaptıktan sonra ücret yatırmanız gerekir.

YKS 2021 başvuru ücreti ne kadar?

2021-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 200 ve Üzeri Olan 2020-TYT Puanını kullanmak isteyenler 25 TL

Sadece TYT’ye girecek adaylar 90 TL,

TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 180 TL

TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 270 TL yatıracaklardır.

2021 YKS başvuru ücretlerini ödemek için son tarih 3 Mart 2021

2021 YKS başvurusunu geç başvuru tarihlerinde yapacak olanlar için 17-18 Mart 2021

YKS 2021 sınav ücretini nereye yatırabilirim?

  1. ÖSYM web sayfasındaki e-İŞLEMLER’de yer alan ÖDEMELER alanından banka kartı veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
  2. Aşağıdaki bankalarda belirtilen yöntemler ile ödeme yapabilirsiniz.

(17-18 Mart tarihlerinde geç başvuru döneminde yapılan başvurular için banka üzerinden ödeme yapılmaz. ÖSYM web sayfasındaki e-İŞLEMLER’de yer alan ÖDEMELER alanından ödeme yapılabilir.)

2021 YKS Sınav Ücretinin Yatırılabileceği Bankalar

Banka Adı ATM Şube İnternet Bankacılığı
Akbank
Albaraka Türk Katılım Bankası
Finansbank
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Halkbank
ING Bank
Vakıf Katılım Bankası
Ziraat Bankası

Banka şubesinden YKS sınav ücretini ödeyeceklerin dikkatine:

  • Banka şubesindeki görevliye T.C. Kimlik Numaranızı, adızı-soyadınızı ve gireceğiniz sınavın adını (2021-YKS) vermeniz gerekir.
  • Banka şubeleri şube etrafında para alma özelliği olan bir ATM’ye yönlendirme yapabilir.
  • Covid-19 pandemisi nedeniyle banka şubelerinin açık olduğu saatler değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumu dikkate almalısınız.

2021 YKS Hakkında Bilmen Gerekenler

2021 YKS son başvuru ne zaman?

2021 YKS başvuru başlangıç tarihi: 4 Şubat 2021

2021 YKS başvurusu son tarihi: 2 Mart 2021

2021 YKS geç başvuru ne zaman?

2021 YKS geç başvuru tarihleri: 17-18 Mart 2021

(Sınav ücreti, 17-18 Mart 2021 tarihlerinde %50 zamlı ödenmelidir.)

2021 YKS sınav tarihi

YKS 1. OturumTemel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran2021 Cumartesi, 10.15,
YKS 2. OturumAlan Yeterlilik Testleri (AYT) 27 Haziran2021, Pazar, 10.15
YKS 3. OturumYabancı Dil Testi (YDT) 27 Haziran2021 Pazar, 15.45

2021 YKS başvuru ücreti (sınav ücreti)

Girilecek Oturumlar Sınav Ücreti
2021-YKS’nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 200 ve Üzeri Olan 2020-TYT Puanını kullanmak isteyenler 25 TL
Sadece TYT’ye girecek adaylar 90 TL
TYT ile birlikte AYT veya YDT’den herhangi birine girmek isteyen adaylar 180 TL
TYT, AYT ve YDT’nin tümüne girmek isteyen adaylar 270 TL
İnternet üzerinden 2021 YKS başvuru ücreti nasıl yatırılır?
  • ÖSYM web sayfasındaki e-İŞLEMLER’de yer alan ÖDEMELER alanından banka kartı veya kredi kartı ile
  • Aşağıdaki bankaların internet bankacılığı yolu ile:

Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Finansbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Halkbank, ING Bank, Ziraat Bankası

Banka şubeleri ve ATM’ler üzerinden 2021 YKS başvuru nasıl yatırılır?

Banka şubesindeki görevliye T.C. Kimlik Numaranızı, adızı-soyadınızı ve gireceğiniz sınavın adını (2021-YKS) vermeniz gerekir.

 

Banka şubeleri şube etrafında para alma özelliği olan bir ATM’ye yönlendirme yapabilir.

Covid-19 pandemisi nedeniyle banka şubelerinin açık olduğu saatler değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumu dikkate almalısınız.

Şubelerden YKS 2021 başvuru ücreti alan bankalar:

Vakıf Katılım Bankası, Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Finansbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Halkbank, ING Bank,

ATM üzerinden YKS 2021 başvuru ücreti alan bankalar:

Vakıf Katılım Bankası, Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Finansbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Halkbank

2020-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2021-TYT’ye girmek istemediği için bu seçeneği boş bırakan adaylar, istedikleri takdirde, başvuru süresi içinde ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak bu seçeneği işaretleyebilecekler, daha sonra süresi içinde gerekli sınav ücretini (90,00TL.) yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Süresi içinde sınav ücretini yatırmayan adayların TYT ile ilgili bilgileri sistemden silinecektir.

2021 YKS geç başvuru tarihleri: 17-18 Mart 2021

Bu tarihlerde başvuru yapanlar başvuru ücretlerini 17-18 Mart 2021 tarihlerinde %50 zamlı olarak ödemelidir.

4 Şubat-2 Mart 2021 tarihleri arasında YKS’ye başvuran adaylar geç başvuru döneminde oturum ekleyebilirler.

4 Şubat-2 Mart 2021 tarihleri arasında YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru günlerinde değiştiremeyeceklerdir.

2021 YKS için geç başvuru yapanlar bankalardan ücret ödemesi yapmamalıdır. Sınav ücreti 17-18 Mart 2021 tarihlerinde ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenmelidir.

2021 YKS puan hesaplamasının nasıl yapılacağı açıklandı. 2021 YKS’ye hazırlananlar deneme çözerek geçmiş yıllarda puanlarının ve sıralamalarının ne olduğunu hesaplamak için puan hesaplama robotumuzu kullanabilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/2021-yks-basvuru-rehberi/feed/ 0
TYT Matematik Denemesi İçin Tavsiye: Ücretsiz PDF ve Video Çözümü https://universkop.com/tyt-matematik-denemesi-pdf-video-cozumu/ https://universkop.com/tyt-matematik-denemesi-pdf-video-cozumu/#comments Thu, 10 Dec 2020 17:10:44 +0000 https://universkop.com/?p=68573 TYT matematik çalışırken deneme çözmek çok önemli. Baybakay hocamız da konunun önemini vurgulamak için TYT Matematik denemelerinin PDF’lerini ücretsiz olarak yayınlayıp sonra da YouTube kanalında bu denemelerin çözümlerini yapıyor. Hem de çözümler canlı yayında gerçekleşiyor. Bu yazıda Baybakay’ın bu çalışması hakkında biraz bilgi vereceğim. Bu vesile ile neden TYT matematik denemesi çözeriz? TYT matematik denemesinden en iyi şekilde nasıl yararlanılır gibi konulara da değineceğim.

Ücretsiz TYT Matematik denemesi PDF’i

Ücretsiz ve PDF olarak ulaşabileceğiniz TYT Matematik denemesi bulmak açısından önemli bir hizmet. Sizlere bu fırsatı duyurmak da bizim için görev. Baybakay’ın bu çalışmasına bu yüzden yer vermek istedim.

Baybakay kendi web sayfasında ücretsiz TYT matematik denemelerini önceden yayınlıyor. Bu denemeleri önceden çözme şansınız oluyor ve sonra canlı yayında veya istediğiniz zaman çözümünü izleyebiliyorsunuz.

Bu denemeleri çözerek öncelikle çalışmalarınızın ilerleme durumunu değerlendirmiş olacaksınız. Ayrıca TYT Matematik denemesi çözerek kendinizi bir denemedeki tüm soruları çözmek için çaba harcamaya motive etmiş olursunuz. Yazının ilerleyen kısmında ne demek istediğimiz biraz daha açıklayacağım.

Bir TYT denemesi çözerken bazı öğrenciler Temel Matematik Testi için yeterli zamanı ayıramayabilir. Bu durumda tüm matematik soruları için yeterince düşünmek de mümkün olmaz. Özellikle böyle bir durum ile karşı karşıya iseniz Baybakay’ın TYT Matematik için yaptığı YouTube canlı yayın deneme çözümü serisi tam size göre.

TYT Matematik denemesi video çözümleri nasıl kullanılmalı?

Baybakay’ın ücretsiz olarak yayınladığı TYT matematik denemelerini yayından önce mutlaka çözmelisiniz. Denemede çözemediğiniz, yanlış yaptığınız sorular üzerine kendi çalışmanızı yapmalı, soru üzerine tekrar düşünmelisiniz. Yapamadığınız bir soru üzerinde on dakika kadar zaman harcayabilirsiniz.

Denemenizi çözdünüz, yapamadığınız sorular üzerinde düşünerek zaman harcadınız. Şimdi canlı yayında çözümleri izlemek için hazırsınız demektir.

Sadece yapamadığınız soruların değil, doğru yanıt verdiğiniz soruların çözümlerini de izlemek sizin için faydalı olabilir. Belirli bir süre ayırarak çözdüğünüz denemenin size en fazla yararı sağlaması için çaba göstermelisiniz.

Her soru üzerinde, kendinizi zorlayarak çalışmalısınız. Sadece çözümleri izleyerek ilerleyemezsiniz. Soruların çözümünü izleyince anlayabiliyor olmak bir yabancı dili “anlıyorum ama konuşamıyorum” seviyesinde bilmek ile aynı şeydir ve hiçbir işe yaramaz.

TYT Matematik denemesi neden çözülmeli?

Eğer TYT matematik için yoğun emek veriyorsanız ve TYT denemelerinde matematik netleriniz yükselmiyorsa veya istediğiniz seviyeye gelmediyse TYT matematik için alan denemesi çözebilirsiniz. Bu size yukarıda da değindiğim bazı avantajlar sunar:

  • Geniş zaman ayırabilirsiniz. TYT denemesinde 40 dakika ayırmakta zorlandığınız matematik testi için isterseniz 60 dakika ayırıp bütün soruların üzerine gidebilirsiniz.
  • Normalde çalıştığınız bir konudan gelen soruyu yapamıyorsanız, çözümü dinlediğinizde neden o soruyu çözemediğinize ilişkin bilgi edinirsiniz. Eğer sorunun çözümünde sizin bilmediğiniz bir bilginin kullanıldığını görürseniz, o konuya geri dönmeli ve konuya tekrar çalışmalısınız. Basit bir hata ile soruyu çözemediyseniz, aklınıza gelmeyen, ama bildiğiniz bir yöntem ile çözülen bir soru ile karşılaşırsanız o konudan en kısa zamanda soru çözmek için kendinize ödev verebilirsiniz.
  • TYT denemesi çözerken matematik kısmı çok fazla zamanınızı alıyorsa, bu süreyi kısaltmak için yine TYT matematik denemesi çözmek faydalı olabilir. Kendinizi alıştırdığınız bir süre edinene kadar TYT matematik denemesi çözmelisiniz. Bir süre sonra TYT denemelerinde de aynı performansı gösterecek duruma gelebilirsiniz.

TYT Matematik neden önemli?

Her seviyedeki öğrenci için TYT matematik önemlidir. Eğer başlangıç seviyesinde bir öğrenci iseniz, TYT Matematik alanında kısa süre içinde netlerinizi yükseltebileceğiniz bir potansiyel bulunur.

Eğer ileri seviye bir öğrenci iseniz ve fen bilimleri ve Türkçe için netleriniz olabildiğince geliştiyse, halen matematikte eksiğiniz varsa kolaylıkla halledebileceğiniz konuları ertelemişsiniz demektir. TYT netlerinin yükselişi durduysa, matematik genellikle yapacağınız çalışmanızın karşılığını netlerde artış olarak alabileceğiniz bir alandır.

TYT Matematik 40 soru içerdiği için yapacağınız çalışmaların karşılığında cevap verebileceğiniz soru sayısı da artar. Pek çok öğrencinin korkulu rüyası olan TYT matematik aslında bir fırsat kapısıdır.

Sonuç

Size TYT Matematik konusunda destekleyici bir kaynak olarak Baybakay’ın çalışmalarından bahsetmek istedim. Ayrıca TYT matematik çalışırken ne zaman ve nasıl deneme çözülmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım. Eğer söylediklerimde sizi tarif ediyormuşum gibi geliyorsa, Baybakay’ın YouTube canlı yayın deneme çözümü serisini takip edin.

 

]]>
https://universkop.com/tyt-matematik-denemesi-pdf-video-cozumu/feed/ 2