Meslekler – universkop.com https://universkop.com TYT ve AYT Hazırlık | Motivasyon | Tercih Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 Hukukçu Nasıl Olunur? https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/ https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/#respond Wed, 10 Nov 2021 14:34:49 +0000 https://universkop.com/?p=71616 Hukukçu olmak, çok genel bir tanımdır. İçerisine birçok bölüm dalı ve meslek grubu yerleştirilebilir. Hukukçular, başka bir deyişle hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği çeşitli birçok iş olanağı var. Bu yazımızda “Hukukçu nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği iş olanaklarını açıklamaya çalışacağız.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Avukat nasıl olunur?
  2. Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
  3. Avukatlar ne kadar maaş alır?
  4. Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?
  5. Nasıl savcı olunur?
  6. Uzlaştırmacı nasıl olunur?
  7. Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
  8. Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?
  9. Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Avukat nasıl olunur?

Avukat olmak için gereken ilk koşul, yıllık hukuk fakültesi lisans eğitimini tamamlamaktır. Hukuk fakültesi kazanmak, eskiye kıyasla daha kolay diyebiliriz. Neredeyse hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerde hukuk fakültesi bulunuyor.

Hukuk, okuması ve tamamlaması en zor lisans eğitimleri arasında yer alıyor. Hukuk fakültesi mezunları, avukatlık yapabilmek için bir yıl staj yapmak zorundadır. Bu stajın ilk altı ayı mahkemelerde, diğer altı ayı ise en az beş yıl kıdemli olan bir avukatın yanında gerçekleştirilir.

Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

Avukat olmak için sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biri ikna kabiliyetidir. Etkili konuşma konusunda iyi olmak, bir avukat için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kriz yönetimine başarılı ve problem çözme yönü kuvvetli kişiler başarılı bir avukat olabilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, azimli ve hırslı olmak, okuduğunu anlama ve yazma becerileri, güçlü iletişim becerileri de iyi bir avukatın sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Avukatlar ne kadar maaş alır?

Avukat maaşları, sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir avukat eğer devlette çalışıyor ise 6 bin TL civarında maaş alır. Özel sektörde, şirketlerde çalışan avukatların ve kendi bürosunu kuran ve serbest avukatlık yapanların maaşları ise geniş bir yelpazeye sahiptir.

Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?

Hukuk fakültesi mezunları avukat unvanı alır fakat avukatlık yapmaya başlamak için öncesinde staj sürecini tamamlamaları gerekir. Daha sonrasında ise kariyer hayatlarını nasıl çizmek istediklerine göre izlemeleri gereken süreçler değişiklik gösterir.

Nasıl savcı olunur?

Hukuk mezunu olarak sahip olmak isteyebileceğiniz en popüler mesleklerinden biri de savcılıktır. Savcı olmak için hukuk fakültesini tamamladıktan sonra Adli Yargı Sınavı’na girmek gerekir. Adli Yargı Sınavı’nda yeterli puanı alan hukuk fakültesi mezunları mülakata alınır.

Hakim olmak isteyen hukuk mezunları da aynı süreçten geçer. Hakim olmak için Adli Yargı Sınavı’ndan yeterli puanı almalı ve sonrasında mülakatlardan geçmelisiniz.

Mülakatlarda başarılı olan hakim ve savcı adayları staj yapmak zorundadır. İki yıllık staj sonrasında adaylar bir sınava tabii tutulur. Staj boyunca öğrendiklerinden sorumlu olan adaylar, sınavı başarı ile tamamladıkları takdirde kariyer hayatlarına savcı veya hakim olarak başlayabilir. Stajdan sonraki sınavda başarılı olamayan adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı olabilmek için girdiği sınavdır. Adli Hakim ve Savcı Adalığı sınavına sadece hukuk fakültesi mezunlarının katılma hakkı vardır. Sınav, test ve mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. ÖSYM’ye bağlı olan yazılı sınav bölümü, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi olmak üzere üç bölümden oluşur.

Uzlaştırmacı nasıl olunur?

Uzlaştırmacı, mağdur ve sanık veya problem yaşayan iki kişi arasındaki uzlaştırma sürecini yürüten, bağımsız ve objektif kişidir. Hukuk fakültesi mezunları, cumhuriyet savcısının onayı ile uzlaştırıcı olarak görev yapabilir. Hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra lisans hayatları boyunca gerekli hukuk derslerini almış İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunları da uzlaştırıcı olarak görev alabilir. “100 Soruda Uzlaştırma” kitabının yazarlarından ve bugüne kadar binlerce davada uzlaştırıcı olarak görev almış Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem bir röportajında uzlaştırmacı olmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Gerekli koşulları sağlayan adaylar öncelikle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvuru yapmalıdır.
  • Adaylar başvuru dilekçesinde hangi ağır ceza mahkemesi bölgesinde görev yapmak istediğini belirtmelidir.
  • Adaylar arasından uzlaştırmacı eğitimi verilecek kişiler Adalet Bakanlığı Uzlaştırma Daire Başkanlığının web sitesinden açıklanır. Eğitimden sonra adaylar Uzlaştırmacı Sertifikası alır.
  • Bir sonraki adım ise Uzlaştırmacılık Sınavı’dır. Bu sınava sadece uzlaştırmacı eğitimini almış kişiler ve uzlaştırmacı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar girebilir. Koşulları sağlamayan kişiler Uzlaştırmacı Sertifikası’na sahip olsa bile sınava giremez.

Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?

Hukuk fakültesi mezunları; hakim, savcı ve avukat olmak yerine farklı meslek seçeneklerini de tercih edebilir. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Noter
  • Hukuk müşaviri
  • İcra müdürü
  • Kaymakam
  • Hukuk danışmanı
  • Yasama uzman yardımcısı
  • Yönetici
  • Uzlaştırmacı
  • Akademisyen

Hukuk fakültesi mezunları eğitim hayatını devam ettirerek yüksek lisans ve doktora yapabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilir. Akademisyenliği tercih edenlerin izleyeceği adımlar yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük şeklindedir.

Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Hukuk fakültesi, eşit ağırlık sınav puanı ile öğrenci alır. Türkiye’de hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerin birçoğunda hukuk fakültesi bulunuyor. 2020 öğretim yılı Hukuk Fakültesi taban puanları ve sıralamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://universkop.com/hukuk-taban-puanlari-siralamalari/

Hukukçu olmak, zor ve zahmetli bir süreçtir fakat kariyer olanağı bakımından oldukça zengin bir alan diyebiliriz. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Zorunlu staj dönemini tamamladıktan sonra devlette veya özel sektörde avukatlık yapabilir, kendi özel büronuzu açabilir, hukuk müşavirliği ve danışmanlığı yapabilir veya sınavlara hazırlanarak hakim ve savcı olabilirsiniz. Azimli, çalışmayı seven, muhakeme yeteneği olan, problem çözmede iyi, hukuk fakültesi mezunları meslekte başarılı olabilir.

]]>
https://universkop.com/hukukcu-nasil-olunur/feed/ 0
Nasıl Hacker Olunur? https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/ https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/#respond Mon, 08 Nov 2021 06:58:37 +0000 https://universkop.com/?p=71624 Hacker; bilgisayar ve yazılım bilgilerini, problem çözmek için kullanan bilgisayar uzmanıdır. Günümüzde yanlış kullanımı nedeni ile bilgisayar korsanı olarak anlaşılsa da aslında yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Hacker ne iş yapar?
  2. Hacker türleri nelerdir?
  3. Etik hacker nedir?
  4. Nasıl hacker olunur?

Hacker ne iş yapar?

Hacker’lar, kişisel veya kurumsal bilgisayarlara izinsiz olarak girebilir. Diğer bir yandan, bir bilgisayar için zararlı yazılımları yazarken bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı koruyabilir ve olası problemleri çözebilir. Güvenlik açıklarından faydalanarak sitelere, ağlara ve bilgisayarlara sızabilir, sonrasında güvenlik açıklarını ortadan kaldırabilir.

Hacker türleri nelerdir?

Hacker’ların yaptığı işler çeşitlilik gösterir. Bundan dolayı farklı türlerde hacker’lar vardır. Kısaca özetlemek gerekirse hacker’lar 8 gruba ayrılabilir. Bunlar:

  • Hacktivist: Hacktivist’ler, siyasi ve toplumsal nedenlerden dolayı gerekli gördükleri siteleri hack’leyerek mesajlarını yerleştiren hacker’lardır.
  • Beyaz şapkalı: Beyaz şapkalı hacker’lar, bilgisayar korsanlarının ortaya çıkardığı problemlere ve tehlikelere karşı bilgisayarları koruyan ve çözüm getiren hacker’lardır. Beyaz şapkalılar; programları, siteleri ve bilgisayarları güvenlik açıklarını bularak hack’ler ve bu güvenlik açıklarına karşı önlem alır.
  • Gri şapkalı: Gri şapkalılar, yasallık sınırları içerisinde saldırı yapan kişilerdir. İyi ve kötü amaçlı gri şapkalılar olabilir.
  • Phreaker: Phreaker’lar genellikle telefon sistemleri üzerinde çalışır.
  • Script kiddie: Scrip kiddie’ler tam olarak hacker değildir. Kişilerin e-posta’larını ve mesajlaşma araçlarını hack’leyerek şifrelerini çalabilir.
  • Lamer: Lamer’lar, hacker olmak için yeterli bilgi seviyesine sahip olmayan bilgisayar korsanlarıdır.
  • Siyah şapkalı: Siyah şapkalı hacker’lar; kendi çıkarları uğruna kişilere ve kurumlara zarar veren kişilerdir. Sistemlerden veri çalarak bu verileri kendi çıkarları için kullanan bilgisayar korsanlarıdır.
  • Cracker: Cracker’lar aynı zamanda yazılım korsanı olarak da adlandırılır. Amaçları yazılımları kırarak ücretli hizmetleri ücretsiz bir şekilde kullanabilmektir.

Etik hacker nedir?

Etik hacker, bilgisayar ağlarına sistem yöneticilerin bilgisi dahilinde giren, herhangi bir bilgi hırsızlığı yapmayan, güvenlik açıklarını tespit edip görevli kişilere bildiren bilgisayar uzmanlarıdır. Etik hacker’lar, bilgisini ve bu alandaki uzmanlığını kötü amaçlar ile kullanmayan kişilerdir

Nasıl hacker olunur?

Hacker kelime anlamı dolayısı ile yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır. Bilgisayar uzmanı olabilmek için gerekli bütün yazılım programlarını bilmek gerekir. Başarılı bir hacker olmak için ağ teknolojileri, programlama dilleri, işletim sistemleri ve veri tabanı yönetimi olmak üzere dört ana konuya hakim olmalısınız. İyi bir hacker olmak için yetkinlik sağlamanız gereken konuları dört başlık altında inceleyebiliriz:

  • Ağ Teknolojileri

Ağ sistemleri üzerindeki yetkinliğiniz sayesinde ağ kurma çalışmaları yapabilir, sonrasında gerekli güvenlik programlamalarını yapabilirsiniz.

  • Programlama Dilleri

İyi bir hacker olabilmek için en az birkaç tane programlama diline hakim olmanız gerekir. Başarılı bir hacker olabilmek için sürekli olarak yeni çıkan programlama dillerini ve gelişmeleri takip etmeli ve öğrenmeye her zaman devam etmelisiniz. Sıfırdan hacker olmak için nispeten daha kolay programlama dillerini öğrenmekle yola başlayabilirsiniz. C++, Phyton, HTML gibi popüler ve öğrenmesi kolay diller iyi bir başlangıç olabilir.

  • Veri Tabanı Yönetimi

Veri tabanlarından bilgi ve veri toplamak, hacker’ların yapması gereken önemli işlerden biridir. Bundan dolayı veri tabanları yönetimine hakim olmalı ve en az birkaç tane veri tabanı sorgulama dilini bilmelisiniz.

  • İşletim Sistemleri

Bir diğer adım ise işletim sistemleri alanında uzmanlaşmaktır. İyi bir hacker olabilmek için birden fazla işletim sistemine hakim olmanız gerekir. Altyapısı ve diğer işletim sistemlerine göre daha çok özgürlük tanıması sayesinde Linux işletim sistemi hacker’ların en çok kullandığı işletim sistemidir.

Başarılı bir hacker olmak için öncelikle bunun uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu fark etmeli ve sabırla devam etmelisiniz. Alanında uzman bir hacker olmak için her yeni gelişmeyi takip etmek ve yeni çıkan programlama dillerini öğrenip bu dillerde uzmanlaşmak en önemli konulardan biridir. Evde kendi çabalarınızla, online eğitimlerle ve internette bulabildiğiniz diğer kaynaklarla öğrenmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda üniversitelerin yazılım bölümlerini tercih ederek gerekli bilgi birikimine sahip olabilir ve sonrasında kendinizi hacker’lık alanında geliştirebilirsiniz.

]]>
https://universkop.com/hacker-nasil-olunur/feed/ 0
Asker Nasıl Olunur? Asker Olmak İçin Gerekenler https://universkop.com/asker-nasil-olunur/ https://universkop.com/asker-nasil-olunur/#respond Wed, 29 Sep 2021 13:07:13 +0000 https://universkop.com/?p=71610 Ülkemizde son yıllarda askerlik mesleğini icra etmek isteyen kişilerin sayısı artmakta. Ancak, askerlik ile ilgili önemli aşamalar kafada soru işareti olarak kalabilmekte. Peki, asker olmak için gereken şartlar nelerdir? Hangi aşamalar sonrasında asker olunur? Bu yazımızda asker olma süreciyle ilgili önemli soruları cevaplandıracağız.

  1. Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?
  2. Asker olmak için ne yapmalıyım?
  3. Asker olmanın şartları nelerdir?
  4. Kadınlar asker olabilir mi?
  5. Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?
  6. Nasıl subay olunur?
  7. Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?
  8. Nasıl jandarma olunur?
  9. Nasıl bordo bereli olunur?

Askerlik nedir? Askerlik nasıl bir meslektir?

Askerlik, ulusal veya yerel düzlemde sivil halkı tehlikelere karşı koruma görevini üstlenen, emir-komuta zincirine bağlı bir meslektir. Bu açıdan, asker olmak için iki nokta önemlidir. Birincisi, halkı koruma görevinin öncelik olmasıdır. İkincisiyse emir-komuta zincirine uyum sağlanmasıdır. Öte yandan, askerlik ülkemizdeki erkek vatandaşların belli bir yaştan sonra yerine getirmeleri beklenen zorunlu bir hizmet durumundadır. Başka bir ifadeyle, geçerli bir sebep olmadıkça erkek vatandaşlar bu hizmeti yerine getirmek zorundadır.

Asker olmak için ne yapmalıyım?

Meslek olarak asker olmak isteyenler için ilk yol lise sonrası Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan harp okullarına girerek subay olarak mezun olmaktır.

Harp okulları lisans seviyesinde eğitim verirler. 4 yıllık eğitim süresince öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Harp okullarının mezunları TSK’da subay olarak görev yaparlar. Subaylık, rütbelerin asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay şeklinde ilerleyebildiği bir pozisyondur. Bazı subaylar ise generallik seviyesine yükselebilirler.

Asker olmak için bir diğer yol ise yine Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde yer alan Astsubaylık Meslek Yüksekokullarına girerek astsubay olarak mezun olmaktır.

Astsubay meslek yüksek okulları ön lisans seviyesinde eğitim verirler. Bu okullarda da yine öğrencilerin ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Astsubay meslek yüksek okullarından mezun olanlar hem astsubaylık diploması hem de eğitim gördükleri alana ilişkin ön lisans diploması alırlar.

Astsubaylar için en yüksek rütbe astsubay kıdemli başçavuşluktur.

Asker olmanın şartları nelerdir?

27.04.2002 tarihinde yayınlanmış olan, 24378 sayılı “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”ne[i] göre subay ve astsubaylar aşağıdaki şartları taşımalıdır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Müracaat edilen yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmi yedi yaşından gün almamış olmak (lisansüstü öğrenimi görenler için otuz iki yaşından gün almamış olmak).
  • En az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokul mezunu olmak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık şartlarını sağlamak.
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak.
  • 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunun 148. maddesinde belirtilen suçlardan birisi nedeniyle hüküm giymemiş olmak.
  • Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak.

Kadınlar asker olabilir mi?

Ülkemizde kadınların asker olması mümkündür. Bunun için yapılabilecek temel yöntem “Milli Savunma Üniversitesi” mezunu olmaktır. MSÜ’ye girebilmek için YKS’den belli bir puan almak ve ardından fiziksel testlerin, sağlık kontrolünün ve sözlü mülakatın geçilmesi gerekir.

Kadın adaylar Milli Savunma Üniversitesinde sadece harp okullarına başvurabilir. Kadın adaylar astsubaylık için başvuru yapamamaktadır.

Yedek subaylık nedir? Nasıl olunur?

Yedek subaylık, askerlik yükümlülüğünü getirmenin alternatif bir yoludur. Yedek subay, en düşük rütbeli subaylık derecesidir. Aynı zamanda “asteğmenlik” olarak bilinir. Yedek subaylar akademik/teknik bilgileri ile hizmet verirler. Lisans mezunlarından 27, lisansüstü mezunlarından 32 yaşını doldurmamış olanlar yedek subay görevine başvurabilir. Başvurular askerlik şubelerine yapılır. Yedek subaylığın görev süresi, ilk iki ayı eğitim olmak üzere toplamda 12 aydır. Yedek subaylar eğitimleri süresince maaş almazlar.

Nasıl subay olunur?

Subay olmak için iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki, MSÜ eğitimiyle harp okullarına girmektir.

Ayrıca lisans eğitimi sırasında veya lisans mezuniyeti sonrasında subaylık sınavına başvurmak da mümkündür. Söz konusu sınav sonrasında adaylara sözlü ve fiziki mülakatlar yapılır. Bu mülakatlarda başarılı olan adaylar subay olabilirler. Süreçle ilgili detaylar, www.personeltemin.msb.gov.tr adresinden takip edilebilir.

Astsubaylıktan subaylığa geçilebilir mi?

Astsubaylıktan subaylığa geçiş mümkündür ancak sınavsız geçiş mümkün değildir. Bu doğrultuda, gerekli şartları sağlayan adaylar ilgili sınav ve mülakata girer. Başarılı olan personel adayları “subaylık nosyonu kazandırma eğitimi” alırlar. Bu eğitim sonucunda geçiş işlemi gerçekleşir.

Nasıl jandarma olunur?

Lise, ön lisans veya lisans mezunu adaylar jandarma olmak için başvurabilir. Adayların bu başvuruları yapabilmeleri için KPSS puanlarına sahip olmaları şarttır. Lisans mezunları P3, ön lisans mezunları P93, lise mezunları ise P94 puan türleri ile başvuru yaparlar. Başvuran adaylardan uygun görünenler seçme sınavına girerler. Bu sınavı geçen adaylar, “Uzman Erbaşı” rütbesiyle jandarmalık görevine başlayabilirler.

Nasıl bordo bereli olunur?

Bordo bereli olmak için öncelikle komando kursu görmüş bir asker olmak gerekir. Bu askerler, 6 aylık ekstra “komando ihtisas kursu”nu alarak bordo bereli olabilir. Bordo Bereli olmak için gereken toplam eğitim süresi ise 3 yıldır. Bu 3 yıl boyunca adaylar çeşitli ağır eğitim ve sınavlardan geçerler.

[i] 2002. “Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği”, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Sistemi

]]>
https://universkop.com/asker-nasil-olunur/feed/ 0
Özel Eğitim Öğretmenliği – Röportaj https://universkop.com/ozel-egitim-ogretmenligi/ https://universkop.com/ozel-egitim-ogretmenligi/#respond Mon, 13 Sep 2021 14:14:15 +0000 https://universkop.com/?p=71526 Özel eğitim öğretmenliği hakkında merak edilenleri bir özel eğitim öğretmenine sizin için sordum. Bu özel eğitim öğretmeninin benim canım kardeşim Burcu olması da cabası.

Özel Eğitim Öğretmenliği nedir?

ÖEÖ; bedensel ve zihinsel yetersizlikten etkilenmiş bireyleri eğitmek amacıyla yetiştirilen eğitimcilerin oluşturduğu meslek grubudur.  İşitme Engelliler, Zihin Engelliler ve Görme Engelliler öğretmenliği birbirinden ayrı bölümler olarak eğitmen verirken 2017 yılında Özel Eğitim Öğretmenliği adı altında birleştirilmiştir.

Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünün dersleri nasıldır?

4 yıllık lisans müfredatının içinde; Zihin engellilere; Matematik, Türkçe, Hayat Bilgisi öğretimi, bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlama, davranış değiştirme teknikleri, uygulamalı davranış analizi gibi bir çok öğretim yöntemini kapsayan dersler bulunuyor.

Sen hangi üniversiteden mezunsun? Bölümünden bahseder misin?

Ondokuz Mayıs Üniversitesinden mezunum. Alanım işitme engelliler öğretmenliği. Zihin engellilerden farklı olarak bir insanın nasıl işittiği veya neden işitemediği, işitme cihazlarının kullanımı üzerine dersler gördük. Özel eğitim öğretmenliği bölümünde gerçekten başarılı akademisyenler vardı. Özellikle Salih Rakap’tan bir dönem staj dersi aldım ve özel eğitime dair kısa zamanda çok şey öğrendim

Sence özel eğitim öğretmenliği okumak için hangi üniversiteler tercih edilmeli?

Anadolu üniversitesi, Gazi üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Serpil hoca orada olduğu için:)

Özel Eğitim Öğretmeni olmak için gerekli yeterlikler nelerdir?

Sabır, sebat, sükûnet, merhamet…

Öğrencilere duygusal yaklaşmaktan çok akademik ve davranışsal olarak onlara ne katabileceğimize odaklanmak durumundayız. Özel eğitim öğretmenlerinin öğrencilerine karşı bazı davranışları dışarıdan çok katı görünebilir ancak bu davranışlar öğrencilerinin kazanmasını hedefledikleri becerilerin öğretimi için gerekli davranışlardır. Örneğin, bir öğrenciye merdivenden inme davranışını kazandırmak için elinden tutmak yerine yüksek sesle komut verip dikkatini toplamasını sağlamak gerekmektedir. Çünkü elinden tutmak öğrencinin bu davranış için bağımsızlık kazanmasında yeterli değildir.

Özel Eğitim Öğretmenliği mezunu ne iş yapar?

Devlet kadrolarında öğretmen olarak çalışabilir, kamu dışında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Kendileri rehabilitasyon merkezi açabilirler. Ayrıca özel ders imkanı çok fazladır.

Özel Eğitim Öğretmenliğinin ataması nasıldır?

KPSS’de alan bilgisi sınavı henüz özel eğitim öğretmenliği için eklenmemiştir. Genel kültür genel yetenek ve eğitim bilimleri sınavlarından 68-70 arası puan alan adaylar atanabilmektedir. (2020 verileri)

Özel Eğitim Öğretmenlerinin çalışma şartları nasıldır?

Devlet okullarında öğretmenlik yapıldığında öğretmenlere uygulanan kıyafet zorunluluklarından muaf tutuluyoruz.   Ek ders ücretleri %25 daha fazla oluyor. Ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin okul nöbetleri bulunmuyor. Nöbetlerini sınıflarında yapabiliyorlar. Sınıfta 2 öğretmen çalışılıyor.

Mesela sen kamuda çalışıyorsun, bize iş hayatını anlatır mısın?

Kamuda yani devlette çalışan bir özel eğitim öğretmeni hangi kademede çalıştığına bağlı olarak günde 6 veya 7 saat derse girer. Ben 6 saat derse giriyorum. Lise düzeyinde çalıştığım için haftalık 30 saatin yaklaşık 14 saatine branş öğretmenleri giriyor fakat ben de sınıfta bulunmak zorundayım bu derslerde. Maaş olarak 4800 net maaş ve yaklaşık 1300 civarı ek ders ücreti alıyorum. Evde eğitim kurslar veya ortaokul hafif düzeyde derse giren öğretmenleri de hesaba katarsak bu ek ders ücreti 2300 civarını bulabiliyor. Yazın 2 ay kesintisiz tatilimiz var. Yorulup yorulmamak öğretmenin elinde bence. Tekniklere hakimse ve ne yapacağını biliyorsa en ağır öğrenciyle bile rahat çalışır. Tabi her çocuk farklı özelliklere sahip olduğu için genel anlamda yorucu bir iş.

Özel Eğitim Öğretmenliği okuduktan sonra başka bir meslek yapılabilir mi?

Tabi her bölümde olduğu gibi özel eğitim mezunları da farklı alanlara yönelebilir ancak bu bölüm belirli bir alana odaklanmış bir eğitim vermektedir.

Özel Eğitim Öğretmenliğinde akademide kalmak nasıl?

Özel Eğitim mezunları çok fazla akademik ilerlemeyi tercih etmediği için akademisyen olmak isteyen adaylar için güzel bir tercih olacaktır.

Neden Özel Eğitim öğretmenliği bölümünü seçtin?

Ataması kolay diye.

Engelli çocuklara yardım edebilmek için.

]]>
https://universkop.com/ozel-egitim-ogretmenligi/feed/ 0
Doktor Nasıl Olunur? https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/ https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/#respond Wed, 01 Sep 2021 07:28:11 +0000 https://universkop.com/?p=71480 Tıp doktorluğu, Türkiye’de en popüler mesleklerden biridir. Tıp doktoru olmak uzun ve yorucu bir süreçtir. Bu yazımızda “Doktor nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken, mesleğe ait detayları inceleyeceğiz.

  1. Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?
  2. Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
  3. Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?
  4. Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?
  5. Nasıl uzman doktor olunur?
  6. TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?
  7. Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?
  8. Uzman doktor maaşları ne kadardır?
  9. Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Doktor olmak için hangi aşamalardan geçmek gerekir?

Tıp doktoru olmak için tamamlanması gereken ilk adım, tıp fakültelerinin altı yıllık lisans programından mezun olmaktır. Tıp fakültesini bitirdikten sonra mesleğin farklı alanlarına yönelebilir veya pratisyen hekim olarak kariyer hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir dalda uzmanlaşmak için öncelikle Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) hazırlanmalı ve uzmanlık eğitimine başlamalısınız. Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra ‘Uzman Doktor’ unvanına sahip olabilirsiniz.

Doktor olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Doktor olabilmek için gereken en önemli özelliklerden biri soğukkanlılıktır. Kriz anını iyi yönetebilmek, heyecanı ve duyguları kontrol altında tutabilmek, çözüm odaklı olmak, takım çalışmasına uyumla olmak, baskı altında doğru karar verebilmek; iyi bir doktor olabilmek için gereken özellikler arasındadır. Aynı zamanda, doktorluk yoğun ve hızlı bir çalışma hayatını beraberinde getirir. Bundan dolayı; yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, doktorların sahip olması gereken özelliklerden biridir.

Tıp fakültesi mezunları hangi unvanı alır?

Tıp fakültesini tamamlayan her öğrenci pratisyen hekim unvanını alır. Pratisyen hekim, herhangi bir alanda uzmanlaşmamış tıp fakültesi mezunu olarak tanımlanabilir. Pratisyen hekimler, sağlık merkezlerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde ve devlet hastanelerinde çalışabilir. Genel olarak muayene, ön tanı, teşhis gibi görevleri vardır.

Pratisyen hekim maaşları ne kadardır?

Pratisyen hekim maaşları için net bir rakam söylemek mümkün değildir. Maaşlar, çalışılan kuruma göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, aile sağlığı merkezinde görev alan hekimler ile özel hastanelerde çalışan hekimlerin maaşları farklı olabilir. Pratisyen hekim unvanı ile görev alan çalışanların maaşları genellikle 8000 TL ile 15000 TL arasında değişmektedir.

Nasıl uzman doktor olunur?

Uzman doktor olmak için 6 yıllık lisans eğitimini tamamladıktan sonra TUS sınavına girmeli ve uzmanlık alanı belirlemelisiniz. Kısaca özetlemek gerekirse, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), branş seçme sınavı olarak tanımlanabilir. Hekimler, bu sınavdan aldıkları puana göre branş seçerek uzmanlık eğitimine başlar. Hekimler uzmanlık eğitimi sırasında “asistan doktor” unvanına sahip olur. Uzmanlık eğitim süreçleri, branştan branşa değişiklik gösterir.

TUS’ta en yüksek puanlı bölüm hangisidir?

Tıpta uzmanlık alanlarının puanları branştan branşa değişir. Her yıl değişiklik gösterse de son yıllarda en yüksek puanlı bölümler  ‘Deri ve Zührevi Hastalıklar, Plastik ve Estetik Cerrahi, Göz Hastalıkları ve Radyoloji’ olmuştur.

Operatör doktor ile uzman doktor arasındaki fark nedir?

Operatör doktor, uzmanlık eğitimini cerrahi bilimler üzerine almış ve bu alanda uzmanlaşmış tıp doktorudur. Tıpta branşlar; dahili bilimler, cerrahi bilimler ve temel bilimler olmak üzerine üçe ayrılır.

Cerrahi bilimler üzerine eğitim almış hekimler ameliyat yetkisine sahip olur. Operatör doktorlar, cerrahi bilimler üzerine uzmanlaşırken uzman doktorlar, dahili bilimler üzerine  uzmanlaşır. Temelde, operatör doktorlar, ameliyat ve operasyon yetkisi olan uzman doktorlardır.

Uzman doktor maaşları ne kadardır?

Uzman doktor maaşları, branştan branşa ve çalışılan kuruma göre değişir. Özel hastanelerde çalışan uzman doktorlar, diğerlerine göre bir tık daha yüksek maaş alabilir. Uzman doktor maaşları genellikle 9 bin TL’den başlar.

Örnek: Çocuk doktoru nasıl olunur?

Çocuk doktoru olmak için tıp fakültesini tamamladıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan yeterli puanı alarak pediatri dalında uzmanlık eğitimine başlamak gerekir. Pediatri bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, bir diğer adıyla pediatri uzmanı unvanı kazanılır.

Tıp fakülteleri, Türkiye’de en yüksek puanlı bölümler arasındadır. Doktor olmak, uzun ve zor bir süreçtir. Tıp fakültesi mezunları kariyer hayatlarına farklı yollardan devam edebilir. Herhangi bir branşta uzmanlaşmadan pratisyen hekim olarak çalışabilir veya bir branş seçerek uzmanlık eğitimi alabilir. Uzman doktor olduktan sonra meslekte ilerleyerek sırasıyla; yardımcı doçent, doçent, profesör, ordinaryüs unvanlarına sahip olunabilir.

 

]]>
https://universkop.com/doktor-nasil-olunur/feed/ 0
Polis Nasıl Olunur? https://universkop.com/polis-nasil-olunur/ https://universkop.com/polis-nasil-olunur/#respond Fri, 13 Aug 2021 09:09:48 +0000 https://universkop.com/?p=71472 Polis Nasıl Olunur?

Bu yazımızda polis, bekçi, polis özel harekât, sivil polis, yunus polis, komiser nasıl olunur ve gereken şartlar nelerdir sorularının cevaplarını sizler için derledim. Yazımızda Kariyer.net ve Polis Akademisi sitelerinden faydalandım.

Polis nasıl olunur?

Polis olmak için 3 farklı eğitim kurumu bulunuyor. Bunlardan ilki Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM), ikincisi Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO), sonuncusu ise Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM). Aşağıdaki tabloda bu kurumlara giriş yöntemi, eğitim süreleri, mezuniyet sonrası unvan gibi bilgileri özet niteliğinde bulabilirsiniz.

Kurum Adı Eğitim Durumu Sınav Adı Eğitim süresi Mezuniyet sonrası unvan
PMYO En az lise mezunu TYT 2 yıl Polis Memuru
POMEM Ön lisans veya lisans mezunu KPSS 6 ay Polis Memuru
PAEM Lisans mezunu KPSS 11 ay Komiser Yardımcısı

POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) mezunu olarak polis olmak

İlk olarak POMEM ile yazımıza başlayacağız. 6 aylık bir eğitim sonucu polis memuru olarak mezun olacağınız POMEM’e başvurabilmek için bazı şartları sağlamalısınız.

POMEM’e başvurabilmek için gereken koşullar

  • Ön lisans veya lisans mezunu olmak
  • Ön lisans mezunuysanız KPSS’de P93 puan türünde 65, lisans mezunuysanız P3 puan türünde 60 puan almak
  • 30 yaşından gün almamış olmak
  • Kadınlarda 1,62 erkeklerde 1,67 cm’den uzun olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18-27 arasında olması

PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) mezunu olarak polis olmak

Polis olmak için diğer yöntem Polis Meslek Yüksek Okulları’na (PMYO) girmektir. Burada görülen 2 yıllık eğitimin ardından polis memuru olarak mezun olunur. Polis Meslek Yüksek Okulları’na girmek için gereken birtakım koşullar vardır.

PMYO’ya başvurabilmek için gereken koşullar

  • En az lise mezunu olmak
  • 18 yaşından büyük, 26 yaşından gün almamış olmak
  • TYT sınavına girmiş olmak
  • Kadınlarda 1,62 erkeklerde 1,67 cm’den uzun olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18-27 arasında olması
  • PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) mezunu olarak polis olmak

Polis olmak için son yöntem ise Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde (PAEM) 11 aylık eğitimi tamamlayıp komiser yardımcısı olarak mezun olmak. Diğerlerinden farklı olarak PAEM’in eğitim yeri yalnızca Ankara’dadır. PMYO ve POMEM’de olduğu gibi PAEM’e girmek için de bazı şartları sağlamak gerekiyor.

PAEM’e başvurabilmek için gereken koşullar

  • Lisans yani 4 yıllık üniversite mezunu olmak
  • KPSS’de P3 puan türünde en az 70 almak
  • 30 yaşından gün almamış olmak
  • Kadınlarda 1,62 erkeklerde 1,67 cm’den uzun olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18-27 arasında olması

Polis olmak isteyenlerin merak ettikleri

Polis nasıl olunur sorusunun yanı sıra can ve mal güvenliğini korumakla sorumlu bekçilik, PÖH, sivil polislik, yunus polislik, komiserlik de merak edilen meslekler arasında. Bu yüzden bu yazımızda bu mesleklerle ilgili bilgilere de yer verdik.

Bekçi nasıl olunur?

Bekçi olmak için öncelikle üç aşamalı bir sınava girilir. Sınav yazılı, sözlü ve fiziki yeterlilik bölümlerinden oluşur. Yazılı bölümde Türkçe, sosyal bilgiler, fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür soruları sorulur. Yazılı kısımdan en az 50 puan aldıktan sonra fiziki yeterlilik sınavına girilir. Bu bölümden ise 60 puan alanlar başarılı sayılır.

Son aşama ise sözlü bölümdür. Adaylar beş kategori üzerinden sınanır. Bu kategoriler; konu hakkında bilgi seviyesi, kavrama yeteneği, özgüven, ifade yeteneği ve beden dili kullanımıdır. Her bir kategori 20 puandır. Adayın bu bölümden en az 70 puan alması gerekir.

Aday bu üç bölümlük sınava girdikten sonra aldığı tüm puanlar belirli katsayılarla çarpılır. Yazılı ve fiziki puanın %25’i, sözlü kısmın ise %50’si alınır. Bu puanlar hesaplandıktan sonra sınavı kazananların bir listesi yapılır. Listedeki isimlerin arşiv araştırmaları ve güvenlik soruşturmaları yapılır. Bu aşamayı da başarıyla geçen adaylardan sağlık raporu istenir.

Bekçi olmanın şartları

  • Lise, lisans veya ön lisans mezunu olmak
  • Türk vatandaşı olmak
  • 18-30 yaş arasında olmak
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
  • Terör örgütlerine ve faaliyetlerine katılmamış olmak
  • Sağlık sorunları dışında polislikten çıkarılmamış olmak
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak
  • Silah taşımada hukuki bir engel barındırmamak
  • Kamu haklarından mahrum olmamak
  • Memuriyete engel bir hali bulunmamak
  • Toplumda kötü şöhrete sahip olmamak
  • En az 1,67 boyunda olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması
  • Başvuru yapılan ilde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak
  • Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hükümlü olmamak

Polis Özel Harekât nasıl olunur?

Polis özel harekât olmak için emniyet teşkilatından olmak gerekir. Polis Özel Harekât olmak isteyen adayların POMEM yani Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi ya da mezunu olması gerekir. Eğitimine devam eden öğrenciler tercihlerine Polis Özel Harekât olmak istediğini belirtebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan polisler de kadro değiştirme talebinde bulunarak PÖH kadrosuna geçebilirler.

Özel harekât polisi olmak için başvuru yapan adaylar iki sınava girerler. Bu sınavların ilki fiziki yeterlilik sınavı, ikincisi de sözlü sınavdır. Polis Özel Harekât olabilmek için bu iki sınavda da başarılı olmak gerekir. Sınavlar Polis Meslek Eğitim Merkezleri tarafından düzenlenir.

PÖH olmanın şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 28 yaşından gün almamış olmak
  • Herhangi bir siyasi partiye üye olmamak
  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak
  • Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı ile ilgili tedavi görmüyor olmak
  • Daha önce polislikten atılmamış olmak

Sivil Polis nasıl olunur?

Sivil polis olmak için öncelikle polis olmak gerekir. Bunun için ilk olarak YKS’ye (TYT-AYT) girilir. YKS sınavında barajı geçmiş, istenilen kriterleri ve sağlık yeterliliğini karşılayan adaylar Polis Akademisi’ne alınırlar. Burada gördükleri eğitimin ardından POMEM ya da PMYO’dan mezun olan polis memurları atandığı görev ve birim yerlerine sivil polis olma taleplerini iletirler. Birimde sivil polis ihtiyacının olması durumunda kişi görevine sivil polis olarak devam eder.

Sivil Polis olma şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18-30 yaş arasında olmak
  • Lise, lisans veya ön lisans mezunu olmak
  • Yurt dışında okumuş kişiler için denklik
  • Erkeklerde 1,67 kadınlarda 1,62 cm’den uzun olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması
  • Sağlık yönetmeliği şartlarına uygun olmak
  • Silah taşınmasına engel olacak suç işlememiş olmak

Yunus Polis nasıl olunur?

Yunus polis olmak için de sivil polislikte olduğu gibi önce polis olunması gerekir. Bunun için de POMEM ya da PMYO mezunu olunmalıdır. Mülakatları başarıyla tamamlayanlar yunus polis olabilir. Mülakatı geçtikten sonra birkaç ay temel ve pratik konularda eğitim alınır. Aynı esnada kişiye motosiklet eğitimi de verilir. Tüm eğitimleri tamamlayan adaylar son bir sınava daha girdikten sonra atandıkları birimde çalışmaya başlarlar.

Yunus Polis olma şartları

  • POMEM ya da PMYO mezunu olmak
  • 28 yaşından küçük olmak
  • Erkeklerde 1,75 kadınlarda 1,70’ten uzun olmak
  • Motosiklet sürmek için gereken fiziksel özellikleri karşılamak

Komiser nasıl olunur?

Komiser olmak için birden fazla yol vardır.

1. Polis memuru olup sonradan komiser olunabilir:

Göreve polis olarak başlayanlar komiser olabilirler. POMEM ya da PMYO mezunları göreve polis memuru olarak başlarlar. Komiser olmak için polis olduktan sonra gerekli eğitimleri tamamlamaları gerekir.

PMYO mezunları ön lisans mezunu kabul edilmektedir. Komiser olmak için lisans mezunu olmak zorunludur. Bu yüzden PMYO mezunları komiser olmak için öncelikle lisans eğitimin tamamlamalıdır. Bir lisans bölümüne girmek için DGS’ye veya YKS’ye girebilirler. Lisans eğitimin tamamladıktan sonra PAEM Meslek İçi Komiser Yardımcılığı sınavına girerler. Bu sınavda başarılı olunması durumunda fiziksel yeterlilik sınavına ve mülakatlara girerler. PAEM’e kabul edilirler. Buradan komiser yardımcısı olarak mezun olduktan sonra, alınan terfilerle komiser olurlar.

POMEM mezunları için de benzer bir süreç vardır. POMEM’den mezun olarak polis olanlar lisans mezunu olma şartını taşıyorlarsa PAEM Meslek İçi Komiser Yardımcılığı sınavına girebilirler.

2. Komiser yardımcısı olarak göreve başlanabilir:

Diğer yol ise PAEM yani Polis Amirleri Eğitim Merkezi’ne meslek dışından giriş yapmaktır. Bunun için de herhangi bir lisans programından mezun olup PAEM’e başvurmak gerekir. Çeşitli sınavlardan geçip eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar komiser yardımcısı olarak mesleklerine başlarlar. Sonraki süreçte beklenen şartları sağlayınca terfi alırlar ve komiser olurlar.

Komiser olma şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lisans mezunu olmak
  • KPSS’ye girip P3 puan türünde en az 70 puan almak
  • Gereken sağlık şartlarına sahip olmak
  • Fiziksel yapının uygun olması
  • Kadınlarda 1,62 erkeklerde 1,67 cm’den uzun olmak
  • Vücut kitle indeksinin 18 ile 27 arasında olması

 

 

]]>
https://universkop.com/polis-nasil-olunur/feed/ 0
Nasıl Kaymakam Olunur? https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/ https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/#respond Mon, 09 Aug 2021 08:25:02 +0000 https://universkop.com/?p=70862 Kaymakam kimdir?

Kaymakam, mülki idarenin ilçedeki amiridir. Yani bulunduğu yerdeki devlet temsilcisidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde ve KKTC’de ilçe yönetiminden sorumludur. Görevi gereği direkt olarak merkeze bağlıdır. İllerin yönetiminden ve denetiminden sorumlu olan valinin emri altındadır.

Kaymakam olmak için şartlar nelerdir?

Kaymakam olmak için yaş, eğitim, yazılı ve sözlü sınav, askerlik gibi şartlar bulunmaktadır. Bu şartları geçen ve belirli kriterlere sahip olan adaylar sınava girmeye hak kazanır. Aday, yazılı ve sözlü sınavı da başarı ile tamamlayabilirse kaymakamlık eğitimine başlar.

Kaymakamlık için eğitim şartı nedir?

Kaymakam olmak için Türkiye’de bulunan veya yurtdışında olup Yükseköğretim Kurulu tarafından denklik belgesi alınmış üniversitelerin en az 4 yıllık lisans eğitimi veren:

• Uluslararası İlişkiler
• Siyaset Bilimi
• Kamu Yönetimi
• İktisat
• İşletme
• Maliye ve Finans
• Sosyoloji
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım
• Psikoloji

bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Eğer bu bölümlerden birinin müfredatındaki derslerin en az %80’i bulunan başka bir bölümden mezun olduysanız da eğitim şartı tamamlanır. Ayrıca hukuk fakültesinden mezun olan kişiler de kaymakamlık için aday olabilir.

Mühendislik fakültesi, sosyal bilimler fakültesi veya tarih bölümünden 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış olup siyaset bilimi, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler ve iktisat alanlarında yüksek lisans yapmış olan kişiler de kaymakam adayı olabilirler.

Kaymakamlık için askerlik şartı nedir?

Kaymakam adayı olmak isteyen kişilerin askerlikle ilişiği bulunmaması gerekir. Aday; askerlik hizmetini yapmış, erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmalıdır.

Kaymakamlık için yaş ve diğer şartlar nelerdir?

Kaymakam olmak isteyen adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup sınava girecekleri yıl ocak ayı itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

Aday 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 48’de bulunan memuriyet şartlarına da uygun olmalıdır.

Kaymakamlık sınavı nedir?

Kaymakamlık için yazılı sınava girmek zorunludur. Bu yazılı sınav 100 sorudan oluşur. Adaylara 150 dakikalık zaman tanınır. Adaylar ÖSYM sitesinden veya herhangi bir sınav başvuru merkezinden başvurularını gerçekleştirebilirler.

Sınavda 66 soruluk alan bilgisi testi yöneltilir. Kalan 34 soru da genel yetenek ve genel kültür alanından oluşur.

Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi :

• Türkçe – 14
• Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi – 4
• Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı – 10
• Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları – 6

olmak üzere 34 tane çoktan seçmeli sorudan oluşur.

Alan Bilgisi Testi :

• Anayasa Hukuku- 13
• İdare Hukuku – 18
• Türkiye’nin İdari Yapısı – 14
• Türkiye’de Mahalli İdareler – 9
• Ekonomi – 12

olmak üzere toplam 66 sorudan oluşur.

Yazılı sınavda başarılı olabilmek için şart nedir?

Adayların mülakat aşamasına geçebilmeleri için yazılı sınavda en az 70 puan almaları gerekmektedir. Yazılı sınavın ardından mülakata girmeye hak kazanan adaylar için mülakat tarihleri, adaylardan istenecek belgeler İçişleri Bakanlığı tarafından bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulur.

Yazılı sınav ücreti nedir?

2021 yılında açıklanan yazılı sınav ücreti 250,00 TL’dir. Geç başvuru zamanında ise sınav ücreti 375,00 TL’dir. Ödeme ÖSYM internet sayfası üzerinden yapılır.

Kaymakamlık sözlü sınavı nedir?

Yazılı sınav aşamasını başarı ile tamamlayan adaylar sözlü sınav aşamasına geçer. Bu aşamada, İçişleri Bakanlığı tarafından alımı yapılacağı ilan edilen aday sayısının 4 katı kadar aday Ankara’ya davet edilir.

Mülakatta komisyon tarafında adaya sorular yöneltilir. Adayın eğitimi, iletişim becerileri, kültürü, bilgisi gibi konular bu aşamada da değerlendirilir.

Kaymakam Nasıl Olunur?

Yazılı ve sözlü sınavı başarı ile tamamlayan adaylar 3 yıllık bir staj ve eğitim sürecinden geçerler. Bu süreç sırasıyla şöyledir:

İl Merkez Stajı – 2 ay
Kaymakam Refikliği Stajı – 3 ay
Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj – 2 ay
Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) – 4 ay
Yurtdışı Stajı – 12 ay
Kaymakam Vekilliği Stajı – 9 ay
Kaymakamlık Kursu – 4 ay

3 yıllık bu süreçte adaylar ayrıca “Kaymakamlık Tezi” hazırlamak zorundadırlar. Kaymakamlık tezi konuları İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilir. Adayın hazırladığı bu tez bakanlık tarafından değerlendirilir. Adayın bu tez aşamasını da başarı ile tamamlaması gerekir.

Kaymakamlık kursu bitiminde kurs sonu sınavında başarılı olan adayların düzenlenecek törende kura ile atanacakları ilçeler belirlenir. Bu uzun ve yorucu sürecin ardından kaymakam olarak görevine başlayan kişi valinin emri altındadır ve merkeze bağlıdır. Kaymakam, devleti temsilen ilçede bulunan yönetici olarak görevini icra etmeye başlar.

]]>
https://universkop.com/nasil-kaymakam-olunur/feed/ 0
Akademisyen Nasıl Olunur? Akademisyenler Ne İş Yapar? https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/ https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/#comments Tue, 03 Aug 2021 08:03:05 +0000 https://universkop.com/?p=70767 Akademisyen olmak isteyenler ne yapmalıdır? Akademisyenlik için gerekli yeterlilikler nelerdir? Bu yazımızda bu ve bunlar gibi soruları cevaplayacağız. Araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri anlatacağız.

Türkiye’de yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayan öğrenci sayısı her yıl giderek artıyor. Bu seviyedeki eğitim aşamalarına lisansüstü eğitim denilir. Lisans sonrası eğitime devam etmek akademisyen olmak için veya iş yaşamında avantaj sağlamak için tercih edilebilir.

Bu yazıda nasıl akademisyen olunacağına yoğunlaşacağız. Bu yüzden lisansüstü eğitimi sadece bu açıdan ele alacağız.

Lisansüstü eğitim, akademisyen olmak için ilk koşuldur. Lisans bittikten sonra başlayan yüksek lisans ve doktora eğitimleri akademisyen olma sürecinde büyük önem taşır. Eğitimin yanı sıra akademisyen olmak için çeşitli adımlar izlenmelidir.

Akademisyen olmak isteyenlerin bilmesi gerekenleri, hangi adımları izlemesi gerektiği aşağıda sizin için tek tek anlatıldı.

  1. Akademisyenlik nasıl bir meslek? Akademisyenler ne iş yapar?
  2. Türkiye’deki akademik kadrolar nelerdir?
  3. Akademide nasıl ilerlenir?
  4. Akademisyen olmak için not ortalaması en az kaç olmalı?
  5. Akademisyenlik için gereken sınavlar nelerdir? Geçerlilik süreleri nedir?
  6. Akademisyen olmak için ALES ve YDS’den kaç puan alınması gerekir?
  7. Araştırma görevlisi nedir?
  8. Araştırma görevlisi ön değerlendirme süreci nasıl işler?
  9. Araştırma görevlisi değerlendirme süreci nasıl işler?
  10. Öğretim görevlisi ve öğretim üyesi arasındaki fark nedir?
  11. Öğretim üyeliği unvanları nelerdir?

Akademisyenlik nasıl bir meslek? Akademisyenler ne iş yapar?

Akademisyenlik, en geniş anlamıyla, üniversitede eğitim vermektir. Yani akademisyenler üniversitelerdeki eğitim sürecinin işlemesinden sorumludur.

Aynı zamanda, akademisyenler bilimsel faaliyetlerin üretiminden sorumlu kişilerdir. Bilimsel araştırma yaparak bulgularını paylaşırlar. Bilimsel araştırmaların paylaşılmasının ortak yöntemi de bilimsel makale yazımı ve yayınlanmasıdır.

Türkiye’deki akademik kadrolar nelerdir?

Türkiye’deki akademik kadrolar sırasıyla araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak sayılabilir.

Araştırma görevlisi başlangıç seviyedeki akademik kadroyu oluşturur. Temel amacı eğitim ve araştırma sürecinde deneyimli kişilere yardım etmektir.

Öğretim görevlisi, araştırma görevlisinden daha yüksek bir seviye olup derslere eğitmen olarak girmeyi kapsar. Öğretim görevlisi en az yüksek lisans eğitimini, bazı durumlarda da doktora eğitimini tamamlamış olmalıdır.

(Araştırma görevlisi yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamamış olabilir.)

Öğretim üyesi ise “Doktor”, “Yardımcı Doçent”, “Doçent”, “Profesör” gibi unvanları kapsar. Öğretim üyesi olabilmek için doktora eğitiminin tamamlanması şarttır. Bu kişiler hem akademik derslerin verilmesinden hem de bilimsel çalışmalar yapılmasından sorumludur.

Akademide nasıl ilerlenir?

Akademide çalışmak isteyenler için, araştırma görevliliği bir başlangıç noktasıdır. Ancak, doktora eğitimini tamamlayan bir kişi sonrasında araştırma görevlisi olamaz. Bu sebeple, doktorayı bitirdikten sonra öğretim görevlisi veya öğretim üyesi kadrolarına başvurması gerekir.

Öğretim üyeliği içerisindeki farklı unvanlarsa deneyim ve çalışma bakımından farklılığı gösterir. Daha fazla zaman ve çalışma, bu unvanlarda ilerlemeyi gösterir. Örneğin, profesör olmak için en az 5 yıl doçent unvanıyla ders vermiş olmak ve uluslararası yayın yapmış olmak gerekir. Ancak, bütün bu unvanlar “öğretim üyesi” görevi altına girer.

Akademisyen olmak için not ortalaması en az kaç olmalı?

Akademisyen olmak için öncelikle iyi bir not ortalaması ile lisans mezunu olmak gerekir. Her bölüm gerekli not ortalaması belirli olmasa da iyi bir not ortalaması her zaman avantaj getirir. Bu bakımdan, minimum 2.5 not ortalaması ile lisansı bitirmenin çoğu zaman gerekli olduğu söylenebilir. Ancak, durumdan duruma bu minimum not ortalaması yükselebilir veya düşebilir.

Akademisyenlik için gereken sınavlar nelerdir? Geçerlilik süreleri nedir?

Türkiye’deki akademik kadrolara girebilmek için iki tür sınav gerekir: İlki, okuduğunu anlama ve temel matematik becerilerini ölçen ALES’tir. Diğeri ise yabancı dil seviyesini ölçen YDS ve YDS’ye denk kabul edilen dil sınavlarıdır. ALES ve YDS sonucu, sonuç açıklanma tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Akademisyen olmak için ALES ve YDS’den kaç puan alınması gerekir?

Üniversitelerin akademik kadrolarına başvurabilmek için gereken minimum ALES puanı 70’tir. YDS ve eşdeğeri kabul edilen sınavlardansa, Türkçe eğitim veren akademik kadrolar için minimum 55 istenir. İngilizce eğitim veren kurumlardaysa bu puan 80’e, dil alanını kapsayan bölümle için 90’a kadar çıkabilir.

Araştırma görevlisi nedir?

Araştırma görevlisi, akademik kurumlarda yapılan bilimsel araştırma süreçlerinde yardımcı olan kişidir. Aynı zamanda, araştırma görevlisi yetkili kişi ve kurumlarca verilecek işleri de yerine getirmekle yükümlüdür. Araştırma görevlisi unvanına sahip kişinin lisansüstü eğitimine devam ediyor olması gerekir.

Araştırma görevlisi kadrosu, akademisyen olma yolunda atılabilecek ilk adım sayılabilir. Doktorasını bitirmemiş ancak lisansüstü eğitimine devam eden kişiler araştırma görevlisi olabilir, böylece akademik çalışmalarına yoğunlaşabilirler.

Akademisyen olmak için yüksek lisans ve doktora sürecinde araştırma görevlisi olmak şart değildir. Hiç araştırma görevlisi olmadan, doktora bittikten sonra da akademik kadrolara başvuru yapılabilir.

Araştırma görevlisi ön değerlendirme süreci nasıl işler?

Araştırma görevlisi olmak için, ilgili alanda kadro açılması ve kişinin kadro ilanında belirtilen özelliklere sahip olması gerekir.

Üniversitelerde açılan kadrolar düzenli olarak YÖK tarafından ilan edilir. Bu kadrolara akademisyen olmak isteyenler müracaat eder. İlk olarak, kadroya başvuran kişiler arasında ön değerlendirme yapılır. Bu ön değerlendirmede, sınava girme hakkı tanınan adaylar belirlenir.

Ön değerlendirme yapılırken adayların puanı, ALES puanlarının %60’ının ve dil sınavı puanlarının %40’ının toplanmasıyla hesaplanır. Açılmış olan kadro adedinin on katı kadar aday ön değerlendirmeyi geçer. Örneğin, iki kişilik kadro açılmışsa başvuran adaylardan 20’si ön değerlendirmeyi geçer.

Araştırma görevlisi değerlendirme süreci nasıl işler?

Araştırma görevlisi değerlendirme süreci, ön değerlendirmeyi geçen adaylar için yapılır. Ön değerlendirmeyi geçmiş olan adaylar, bilim sınavına girme hakkı kazanırlar. Buna göre, nihai değerlendirme puanı aşağıdakilerin toplamıyla belirlenir:

  • Lisans not ortalamasının %30’u
  • ALES puanının %30’u
  • Bilim sınavı puanının %30’u
  • Dil sınavı puanının %10’u

Öğretim görevlisi ve öğretim üyesi arasındaki fark nedir?

Öğretim görevlisi olabilmek için ilgili alanda tezli yüksek lisans yapılmış olması yeterlidir. Diğer bir deyişle, tezli yüksek lisansını bitirmiş olan kişiler doktora eğitimlerini tamamlamadan öğretim görevlisi olabilirler. Ancak, öğretim üyesi olabilmek için doktoranın bitirilmiş olması şarttır. Bu bakımdan, öğretim üyeliği ve öğretim görevlisi birbirinden farklı kavramlardır.

Öğretim üyeliği unvanları nelerdir?

Öğretim üyeliği, birden fazla unvanı kapsayan bir akademik kadrodur. Bu bağlamda, öğretim üyesi Doktor, Yardımcı Doçent, Doçent veya Profesörlük unvanlarından birisine sahiptir. Bu unvanlar dışındaki akademik kadrolar öğretim üyeliği sınıfına girmez.

]]>
https://universkop.com/akademisyen-nasil-olunur/feed/ 1
Paramedik https://universkop.com/paramedik/ https://universkop.com/paramedik/#respond Fri, 30 Jul 2021 09:20:51 +0000 https://universkop.com/?p=70357 Paramedik, acil durumlarda yaralılara ve hastalara tıbbi bakım yapan kişilere verilen addır. Paramedik, diğer adıyla acil tıp teknikeri, yaralı veya hastalara hastaneye ulaşana kadar gerekli olan tıbbi müdahalede bulunur. Bu yazımızda insanlara yardım etmeyi amaç edinmiş bu mesleği yapmak isteyenler ve bu ünvanı almak için tamamlanması gereken adımları merak edenler için sıkça sorulan soruları yanıtlıyoruz. Yazımızın alt başlıkları:

  1. Paramedik ne demek?
  2. Paramedik nedir?
  3. Paramedik nasıl olunur?
  4. Paramedik taban puanları
  5. Paramedik atama puanları
  6. Paramedik maaşları

Paramedik ne demek?

Paramedik kelimesi etimolojik olarak İngilizce “paramedic” sözcüğünden gelmektedir. “Yardımcı sağlık hizmeti veya personeli” nin kısaltılmış halidir. Türkçe’de paramedik sözcüğü, acil tıp teknikeri olarak da kullanılır.

Paramedik nedir?

Paramedik çalışanları kaza gibi acil durumlarda yaralı ve hastalar hastaneye ulaşana kadar yaşamsal ve tıbbi desteği veren kişilerdir. Öncelikleri, zamanında müdahale etmek ve hastanın yaşamsal değerlerini korumaktır. Kaza ve yaralanmalar gibi hayati tehlike içeren durumlarda yaralıya acil ilk yardımda bulunmak, kırık/çıkık gibi durumlarda hastanın uygun şekilde stabilizasyonunu sağlamak, hasta ve yaralıları en yakın sağlık kuruluşuna nakletmek ve yol boyunca ilk yardıma devam etmek, hastanın veya yaralının durumunu ve uygulanan tedaviyi sağlık kuruluşu personeline aktarmak acil tıp teknikerinin görevleri arasındadır.

Paramedik nasıl olunur?

Paramedik bölümünde kişiler, teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir acil bakımda bulunmak için gerekli eğitimi alırlar. Paramedik olmak için akademik olarak izlenmesi gereken yolun yanında bazı bireysel koşullar da vardır. Paramedik olmak isteyen kişi aşağıda listelenen koşulları yerine getirebiliyorsa 2 yıllık ön lisans eğitimiyle bu hedefine ulaşabilir.

  • Sürücü belgesi alma konusunda bir engelinin bulunmaması
  • Ruh sağlığının yerinde olduğunu kanıtlayan belgeye sahip olması
  • Kayıt döneminde 17 yaşını tamamlamış ve 23 yaşından gün almamış olunması
  • Kadınların 1.60 metreden, erkeklerin ise 1.65 metreden kısa olmaması
  • Sedyeyi taşımak için fiziki yeterliliğinin bulunması

Paramedik taban puanları

Öğrenciler paramedik bölümüne TYT puanı ile yerleştirilir. Bölümün tam ismi “İlk ve Acil Yardım Paramedik”tir. 2 yıllık ön lisans ile tamamlanabilecek paramedik eğitiminin bulunduğu üniversitelere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://yokatlas.yok.gov.tr/onlisans-program.php?b=30198

Buna ek olarak bu üniversitelerin İlk ve Acil Yardım bölümlerinin taban puanları aşağıdaki linkte yer almaktadır.

https://yokatlas.yok.gov.tr/netler-onlisans-tablo.php?b=30198

Paramedik atama puanları

Paramedik ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra bir sağlık kurumunda mesleğe başlayabilmek için KPSS puanına sahip olmak ve devamında atanmak gerekmektedir. ÖSYM verilerine göre 2020 yılında en düşük puanlı yerleşme 85.181 iken en yüksek puanlı yerleşme 86.869 ile olmuştur.

Paramedik maaşları

Paramedik çalışanlarının maaşları kariyer.net verilerine göre 2800 ile 4500 tl arasında tecrübe ve çalışma süresine göre farklılık gösterebilir.

Paramedik bölümü ile ilgili bu yazımızda merak edenler için paramedik ne demek, paramedik nedir ve nasıl olunur, paramedik taban ve yerleştirme puanları, paramedik maaşları gibi sıkça sorulan soruları yanıtladık. Bu mesleği yapmak isteyenler için faydalı olmasını umarız!

 

]]>
https://universkop.com/paramedik/feed/ 0
BAU Diş Hekimliği https://universkop.com/bau-dis-hekimligi/ https://universkop.com/bau-dis-hekimligi/#respond Thu, 29 Jul 2021 15:12:32 +0000 https://universkop.com/?p=70473 Bahçeşehir Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın önemli bir parçası olduğunu anlayan, bağımsız çalışabilen, eleştirel düşünme yeterliliği ve problem çözme becerisi kazanmış ve ağız ve diş sağlığının korunması için bilgi çağının gerektirdiği evrensel “bilgiye ulaşım” ve “bilgi-kullanım” yeteneklerine sahip; araştırmacı, dinamik, ülke sorunlarına duyarlı; mesleğinde ve iş dünyasında başarılı; rekabete açık; sanatsal, kültürel ve tarihsel değerlerimize sahip çıkan; toplum sağlığına duyarlı ve üst düzey sağlık hizmetleri sunan dünya standartlarında diş hekimleri yetiştirir.

BAU’da Diş Hekimliği Fakültesini diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri güncel teknolojiyi takip etmesidir. Bahçeşehir Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hekimliği (İngilizce) Lisans Programı olarak ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul eden “bütüncül hasta tedavisi yaklaşımı” ile güncel teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkan “Dijital-Estetik-İmplant Diş Hekimliği” uygulamalarını da içine alarak oluşturduğu Genişletilmiş Eğitim Müfredatı ile diğer Diş Hekimliği Lisans Programları arasında fark yaratacaktır.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk BASA aday öğrencilere diş hekimliği fakültesini şu şekilde tanıtıyor: “Amacımız bilimsel üretkenliği fazla, ağız diş sağlığı alanında gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde saygın ve nitelikli insanlar yetiştirmektedir. Ayrıca gerek yurt içi gerekse yurt dışı öğrencilerine, güçlü bir akademik kadro ile Türkiye’nin en iyi diş hekimliği eğitiminin verilmesi hedeflenmektedir. Fakültemizde; teknolojik gelişmeler ve yenilikler yakından takip edilmekte olup öğrencilerimize kurumsal ve akademik anlamda uluslararası standartlarda konforlu çalışma ortamları sunulmaktadır.”

Diş Hekimliği Fakültesi eğitimi süresi 5 yıldır. Diş Hekimliği eğitim programının ilk iki yılını başarı ile tamamlandığında “Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Ön Lisans Diploması”, beş yıllık Diş Hekimliği Fakültesi’ni başarı ile bitirildiğinde ise “Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması” ve “Diş Hekimi” unvanı verilir.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

]]>
https://universkop.com/bau-dis-hekimligi/feed/ 0