Özel Eğitim Öğretmenliği – Röportaj

0
1730
Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel eğitim öğretmenliği hakkında merak edilenleri bir özel eğitim öğretmenine sizin için sordum. Bu özel eğitim öğretmeninin benim canım kardeşim Burcu olması da cabası.

Özel Eğitim Öğretmenliği nedir?

ÖEÖ; bedensel ve zihinsel yetersizlikten etkilenmiş bireyleri eğitmek amacıyla yetiştirilen eğitimcilerin oluşturduğu meslek grubudur.  İşitme Engelliler, Zihin Engelliler ve Görme Engelliler öğretmenliği birbirinden ayrı bölümler olarak eğitmen verirken 2017 yılında Özel Eğitim Öğretmenliği adı altında birleştirilmiştir.

Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünün dersleri nasıldır?

4 yıllık lisans müfredatının içinde; Zihin engellilere; Matematik, Türkçe, Hayat Bilgisi öğretimi, bireyselleştirilmiş eğitim planı hazırlama, davranış değiştirme teknikleri, uygulamalı davranış analizi gibi bir çok öğretim yöntemini kapsayan dersler bulunuyor.

Sen hangi üniversiteden mezunsun? Bölümünden bahseder misin?

Ondokuz Mayıs Üniversitesinden mezunum. Alanım işitme engelliler öğretmenliği. Zihin engellilerden farklı olarak bir insanın nasıl işittiği veya neden işitemediği, işitme cihazlarının kullanımı üzerine dersler gördük. Özel eğitim öğretmenliği bölümünde gerçekten başarılı akademisyenler vardı. Özellikle Salih Rakap’tan bir dönem staj dersi aldım ve özel eğitime dair kısa zamanda çok şey öğrendim

Sence özel eğitim öğretmenliği okumak için hangi üniversiteler tercih edilmeli?

Anadolu üniversitesi, Gazi üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Serpil hoca orada olduğu için:)

Özel Eğitim Öğretmeni olmak için gerekli yeterlikler nelerdir?

Sabır, sebat, sükûnet, merhamet…

Öğrencilere duygusal yaklaşmaktan çok akademik ve davranışsal olarak onlara ne katabileceğimize odaklanmak durumundayız. Özel eğitim öğretmenlerinin öğrencilerine karşı bazı davranışları dışarıdan çok katı görünebilir ancak bu davranışlar öğrencilerinin kazanmasını hedefledikleri becerilerin öğretimi için gerekli davranışlardır. Örneğin, bir öğrenciye merdivenden inme davranışını kazandırmak için elinden tutmak yerine yüksek sesle komut verip dikkatini toplamasını sağlamak gerekmektedir. Çünkü elinden tutmak öğrencinin bu davranış için bağımsızlık kazanmasında yeterli değildir.

Özel Eğitim Öğretmenliği mezunu ne iş yapar?

Devlet kadrolarında öğretmen olarak çalışabilir, kamu dışında özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Kendileri rehabilitasyon merkezi açabilirler. Ayrıca özel ders imkanı çok fazladır.

Özel Eğitim Öğretmenliğinin ataması nasıldır?

KPSS’de alan bilgisi sınavı henüz özel eğitim öğretmenliği için eklenmemiştir. Genel kültür genel yetenek ve eğitim bilimleri sınavlarından 68-70 arası puan alan adaylar atanabilmektedir. (2020 verileri)

Özel Eğitim Öğretmenlerinin çalışma şartları nasıldır?

Devlet okullarında öğretmenlik yapıldığında öğretmenlere uygulanan kıyafet zorunluluklarından muaf tutuluyoruz.   Ek ders ücretleri %25 daha fazla oluyor. Ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin okul nöbetleri bulunmuyor. Nöbetlerini sınıflarında yapabiliyorlar. Sınıfta 2 öğretmen çalışılıyor.

Mesela sen kamuda çalışıyorsun, bize iş hayatını anlatır mısın?

Kamuda yani devlette çalışan bir özel eğitim öğretmeni hangi kademede çalıştığına bağlı olarak günde 6 veya 7 saat derse girer. Ben 6 saat derse giriyorum. Lise düzeyinde çalıştığım için haftalık 30 saatin yaklaşık 14 saatine branş öğretmenleri giriyor fakat ben de sınıfta bulunmak zorundayım bu derslerde. Maaş olarak 4800 net maaş ve yaklaşık 1300 civarı ek ders ücreti alıyorum. Evde eğitim kurslar veya ortaokul hafif düzeyde derse giren öğretmenleri de hesaba katarsak bu ek ders ücreti 2300 civarını bulabiliyor. Yazın 2 ay kesintisiz tatilimiz var. Yorulup yorulmamak öğretmenin elinde bence. Tekniklere hakimse ve ne yapacağını biliyorsa en ağır öğrenciyle bile rahat çalışır. Tabi her çocuk farklı özelliklere sahip olduğu için genel anlamda yorucu bir iş.

Özel Eğitim Öğretmenliği okuduktan sonra başka bir meslek yapılabilir mi?

Tabi her bölümde olduğu gibi özel eğitim mezunları da farklı alanlara yönelebilir ancak bu bölüm belirli bir alana odaklanmış bir eğitim vermektedir.

Özel Eğitim Öğretmenliğinde akademide kalmak nasıl?

Özel Eğitim mezunları çok fazla akademik ilerlemeyi tercih etmediği için akademisyen olmak isteyen adaylar için güzel bir tercih olacaktır.

Neden Özel Eğitim öğretmenliği bölümünü seçtin?

Ataması kolay diye.

Engelli çocuklara yardım edebilmek için.

Bu sayfayı oylayın!

Önceki İçerikKYK Burs Başvurusu
Sonraki İçerikDers Çalışırken Konsantre Olmak ve Verimli Ders Çalışma
Ordu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2009 yılında ODTÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Yedi sülalesi öğretmen. Üniversite yıllarında üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere özel dersler verdi. Öğrencilerle birebir ilgilenilen bir dershanede lise ve üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerle çalıştı. Öğrencilerin ders programlarının hazırlanmasıyla ilgilendi. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde sanat tarihi okumaya başladı. Psikolojik romanları okumayı seviyor. Kieslowski sinemasına bayılıyor. Eğitim üzerine araştırmayı ve proje geliştirmeyi seviyor. Tersi pistir. Şimdi de ertansinansahin.com sitesi üzerinden öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyor.
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör