MSÜ Nedir? | MSÜ’ye Nasıl Girilir?

0
10845
MSÜ Nedir

MSÜ nedir?

MSÜ Milli Savunma Üniversitesi’nin kısaltmasıdır. Milli Savunma Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş bir yükseköğretim kurumudur. MSÜ’den mezun olanlar TSK’da subay ve astsubay olarak görev almaktadır.

MSÜ’nün amacı nedir?

Milli Savunma Üniversitesinin amacı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu, seçkin subay ve astsubayları yetiştirmek ve geliştirmektir. MSÜ bünyesinde Astsubay Meslek Yüksekokulları ve Harp Okulları bulunmaktadır.

Astsubay Meslek Yüksekokulları

Astsubay Meslek Yüksekokullarında okuyanlar 2 yıllık ön lisans eğitimi alırlar. Bu okulların amacı bando, kara, deniz ve hava astsubayı yetiştirmektir. Sadece erkek öğrenci alınmaktadır. MSÜ Astsubay Meslek Yüksek Okulları şunlardır:

  • Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu
  • Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu

Harp Okulları

Harp okullarında okuyanlara Harbiyeli denir. Harbiyeliler yabancı dil hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıllık lisans eğitimi alırlar. Bu okulların amacı karacı, denizci ve havacı subaylar yetiştirmektir. Hem erkek hem de kadın öğrenci alımı vardır. MSÜ bünyesinde şu harp okulları bulunur:

  • Kara Harp Okulu
  • Deniz Harp Okulu
  • Hava Harp Okulu

MSÜ yılda kaç öğrenci alıyor?

2021 yılında tahmini çağrılacak öğrenci sayılarıyla başlayalım. Kesin olarak açıklanmamış olsa da tahminen 2021 yılında MSÜ’ye alınacak öğrenci sayıları yaklaşık olarak şu şekilde:

Harp Okulları:

Kara Harp Okulu: 1000

Deniz Harp Okulu: 300

Hava Harp Okulu: 260

Astsubay Meslek Yüksek Okulları (MYO):

Kara Astsubay MYO: 1000

Deniz Astsubay MYO: 500

Hava Astsubay MYO: 600

Bando Astsubay MYO: 100

MSÜ’ye nasıl girilir?

MSÜ’nün öğrenci alım sürecinde nasıl yol alacağınızı aşağıda detaylı olarak anlatacağım. İlk adım olan MSÜ Sınavı ile başlayalım.

MSÜ sınavı nedir?

MSÜ sınavının Milli Savunma Üniversitesi yolundaki adaylar için 1. seçim aşaması olduğunu söyleyebiliriz. MSÜ Sınavı ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Sınavda çıkan soruların sayısı, sınava dahil olan konular, sınavın süresi açısından YKS’nin ilk oturumu olan TYT’ye benzer. Her yıl nisan ayının ilk haftasında gerçekleştirilir.

MSÜ istemeyenler sınava girerse hak yemiş olur mu?

Kendini denemek için giren arkadaşlarımız MSÜ’den tercih yapmayacakları için herhangi bir sıkıntı oluşturmayacaktır.

Burada önemli olan tercih yapmayacak olmalarıdır. İkinci seçim aşamasına gitmeyeceği halde tercih yapan bir aday ise gerçekten MSÜ’yü isteyen birine engel olmuş olabilir. Bu durumda ikinci seçim aşamasına adayların çağrılacağı sıralamalar değişecektir.

MSÜ’ye girmek isteyenlerin TYT ve AYT’ye girmesi gerekir mi?

MSÜ Sınavı ile sadece ikinci seçim aşamasına geçebilirsiniz. MSÜ’ye öğrenci olarak girmek için mutlaka YKS’ye girmeniz gerekir.

Hedefiniz harp okullarıysa evet TYT ve AYT’ye; yani iki sınava da girmeniz gerekli. Fakat sizin hedefiniz astsubay meslek yüksek okuluysa YKS’de sadece TYT’ ye girmeniz yeterli olacaktır.

MSÜ sınavı taban puanları nasıl belirleniyor? MSÜ puanımı nasıl hesaplayabilirim?

Arkadaşlar taban puanların açıklanması için daha çok erken diyebiliriz. Çünkü bunun için MSÜ sınav sonuçlarının açıklanması, açıklandıktan sonra MSÜ isteyen adayların tercihlerini yapması ve tercihlerin alındıktan sonra açıklanması yani taban puanların açıklanması gerekiyor.

Peki MSÜ sınav puanımı nasıl hesaplayabilirim? Arkadaşlar geçen senenin puanlarına göre hesaplamak mümkün olsa da tam olarak doğru olmaz. Çok sayıda puan türü bulunuyor ve tercih sonuçlarına göre son durum ortaya çıkıyor.

MSÜ Puanları belli olunca nasıl tercih yapılır?

MSÜ puanı belli olan adaylar, Milli Savunma Bakanlığının ‘’Personel Temin Dairesi Başkanlığı’’ adlı siteye e-Devlet şifreleri ile birlikte giriş yaparak tercihlerini yapabilirler.

Harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarınnın yerleştirme için kullandığı puan türleri

Kara Harp Okulu

2021-YKS Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık Sınav Puanı

Deniz Harp Okulu

2021-YKS Sayısal Sınav Puanı

Hava Harp Okulu

2021-YKS Sayısal Sınav Puanı

Astsubay Meslek Yüksekokulu

2021-YKS TYT Sınav Puanı

(2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2021-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir. Ancak, 2020-TYT puanı 200 ve üzerinde olduğu için 2021 yılı TYT sınavına girmek istemeyen adaylar, MSB tarafından TYT puanına bir taban puan belirleneceği hususunu göz önünde bulundurmalıdırlar.)

Bu sayfayı oylayın!

MSÜ 2. seçim aşaması

Şimdi sıra 2.seçim aşamalarında. MSÜ puanları açıklandı, tercihlerimizi yaptık, tercih sonuçlarımız açıklandı ve çağırılan adayların 2.seçim aşamalarına gitme vakti.

2.seçim aşamaları Ankara’da Kara Harp Okulunda yapılır. 2.seçim aşamalarının içinde fiziki yeterlilik testi, sözlü mülakat ve sadece Hava Harp Okulu için mülakatlara çağrılan adaylara psikomotor testi uygulanır.

Hava Harp okulu için çağırılan adayların mülakatları 3 gün, diğer okullar için çağrılan adayların mülakatları 2 gün sürer. Bu mülakatları da başarıyla geçen adaylar kendi şehirlerine yakın ya da Ankara da bulunan bir hastaneye sevk edilirler ve detaylı muayeneden geçerler. Askeri öğrenci olur onayı alan adaylar haber beklemek üzere evlerine geri dönerler.

Bu aşamaları başarıyla geçen Hava Harp Okulu adayları ayrıyeten Öğrenci Seçme Uçuşu’na (ÖSU) ya çağrılır. Öğrenci adayları Hava Harp Okuluna giriş öncesinde uygulanan ve Öğrenci Seçme Uçuşları (ÖSU) olarak adlandırılan eğitim kapsamında, 13 sorti öğretmen nezaretinde uçtuktan sonra 14’üncü sortiyi tek başlarına, yalnız uçuşu adı altında uçarlar. Buradaki eğitimin amacı ağırlıklı olarak öğrencilerin uçabilme özelliklerini ölçmektir. Bu aşamayı da başarıyla geçen Hava Harp Okulu adayları intibak eğitimine çağrılıp çağrılmayacaklarını beklemek üzere evlerine dönerler.

Tüm okullar için bütün aşamalarıyla başarılı geçen adayların Aday Değerlendirme Puanı (ADP) hesaplanır. ADP içinde YKS puanı, Fiziki Yeterlilik Testleri ve mülakat aşamasında aldıkları puanlar yer alır.

Harp okulları ve astsubay meslek yüksekokullarınnın yerleştirme için kullandığı puan türleri

Kara Harp Okulu

2021-YKS Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık Sınav Puanı

Deniz Harp Okulu

2021-YKS Sayısal Sınav Puanı

Hava Harp Okulu

2021-YKS Sayısal Sınav Puanı

Astsubay Meslek Yüksekokulu

2021-YKS TYT Sınav Puanı

(2020-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2021-TYT’ye girmeden YKS’nin diğer oturumlarına girebileceklerdir. Ancak, 2020-TYT puanı 200 ve üzerinde olduğu için 2021 yılı TYT sınavına girmek istemeyen adaylar, MSB tarafından TYT puanına bir taban puan belirleneceği hususunu göz önünde bulundurmalıdırlar.)

Bu sayfayı oylayın!

Bu noktada MSÜ’ye girebilmek için YKS puanının da önemini fark etmekteyiz. (Örneğin bir aday tüm mülakatları geçmesine rağmen YKS sırası gelmez ise okula giremez.)

Sırası gelen adaylar intibak eğitimi için kamplara çağrılır. Kamp yerleri size bildirilir. İntibak eğitiminde elenme yoktur, kendi isteğinle bırakma yani pes etme vardır.

Bunca aşamayı geçse bile aday en sonunda kendine göre bir yer olmadığını anlayınca pes edip evine dönebiliyor bazen.  Pes eden adayların yerine okul kontenjanı dolana kadar sırada bekleyen aday intibak eğitimine çağrılmaya devam ediyor.

İntibak eğitimini de başarıyla bitiren adayların, yemin töreniyle birlikte MSÜ hayatları başlıyor…

MSÜ’den mezun olmak ne demek?

Okulu başarıyla tamamlayan Meslek Yüksek Okullular ve Harbiyeliler, mezuniyet gününü de atlattıktan sonra atanarak görevlerine başlarlar.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin atadığı her yerde görev almaktadırlar.

MSÜ mezunu muvazzafların geliri nasıl?

MSÜ’den mezun olup TSK’da işe başlayanların gelirleri çalışılan yıl vb. kişiye özel durumlara göre değişebilmektedir ancak başlangıç maaşları yaklaşık olarak şöyle:

Astsubay çavuşlar ortalama altı bin TL

Teğmenler ortalama yedi bin TL

Askeri hekim olmak için MSÜ’den mi mezun olmalıyım?

Askeri hekim olmak isteyen adayların MSÜ’den mezun olmasına gerek yoktur. Askeri hekim olmak için Sağlık Bilimleri Üniversitesinin MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ADINA olan programlarını seçmeleri gerekmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı adına tercih yapan adaylar, tercih ettikleri programa yerleşirlerse ve fiziki, sözlü mülakatları ve sağlık muayenesini başarı ile geçerse intibak eğitimine alınır. İntibak eğitimini de başarı ile bitiren adaylar yemin töreni sonrası eğitime başlarlar.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör