Hukukçu Nasıl Olunur?

0
1376
Hukukçu Nasıl Olunur

Hukukçu olmak, çok genel bir tanımdır. İçerisine birçok bölüm dalı ve meslek grubu yerleştirilebilir. Hukukçular, başka bir deyişle hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği çeşitli birçok iş olanağı var. Bu yazımızda “Hukukçu nasıl olunur?” sorusunu cevaplamaya çalışırken hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği iş olanaklarını açıklamaya çalışacağız.

Bu yazımızda cevap bulabileceğiniz bazı sorular:

  1. Avukat nasıl olunur?
  2. Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?
  3. Avukatlar ne kadar maaş alır?
  4. Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?
  5. Nasıl savcı olunur?
  6. Uzlaştırmacı nasıl olunur?
  7. Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
  8. Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?
  9. Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Avukat nasıl olunur?

Avukat olmak için gereken ilk koşul, yıllık hukuk fakültesi lisans eğitimini tamamlamaktır. Hukuk fakültesi kazanmak, eskiye kıyasla daha kolay diyebiliriz. Neredeyse hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerde hukuk fakültesi bulunuyor.

Hukuk, okuması ve tamamlaması en zor lisans eğitimleri arasında yer alıyor. Hukuk fakültesi mezunları, avukatlık yapabilmek için bir yıl staj yapmak zorundadır. Bu stajın ilk altı ayı mahkemelerde, diğer altı ayı ise en az beş yıl kıdemli olan bir avukatın yanında gerçekleştirilir.

Avukat olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

Avukat olmak için sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biri ikna kabiliyetidir. Etkili konuşma konusunda iyi olmak, bir avukat için oldukça önemlidir. Aynı zamanda kriz yönetimine başarılı ve problem çözme yönü kuvvetli kişiler başarılı bir avukat olabilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, azimli ve hırslı olmak, okuduğunu anlama ve yazma becerileri, güçlü iletişim becerileri de iyi bir avukatın sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Avukatlar ne kadar maaş alır?

Avukat maaşları, sektöre ve kuruma göre değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir avukat eğer devlette çalışıyor ise 6 bin TL civarında maaş alır. Özel sektörde, şirketlerde çalışan avukatların ve kendi bürosunu kuran ve serbest avukatlık yapanların maaşları ise geniş bir yelpazeye sahiptir.

Hukuk fakültesi mezunu hangi unvanı alır?

Hukuk fakültesi mezunları avukat unvanı alır fakat avukatlık yapmaya başlamak için öncesinde staj sürecini tamamlamaları gerekir. Daha sonrasında ise kariyer hayatlarını nasıl çizmek istediklerine göre izlemeleri gereken süreçler değişiklik gösterir.

Nasıl savcı olunur?

Hukuk mezunu olarak sahip olmak isteyebileceğiniz en popüler mesleklerinden biri de savcılıktır. Savcı olmak için hukuk fakültesini tamamladıktan sonra Adli Yargı Sınavı’na girmek gerekir. Adli Yargı Sınavı’nda yeterli puanı alan hukuk fakültesi mezunları mülakata alınır.

Hakim olmak isteyen hukuk mezunları da aynı süreçten geçer. Hakim olmak için Adli Yargı Sınavı’ndan yeterli puanı almalı ve sonrasında mülakatlardan geçmelisiniz.

Mülakatlarda başarılı olan hakim ve savcı adayları staj yapmak zorundadır. İki yıllık staj sonrasında adaylar bir sınava tabii tutulur. Staj boyunca öğrendiklerinden sorumlu olan adaylar, sınavı başarı ile tamamladıkları takdirde kariyer hayatlarına savcı veya hakim olarak başlayabilir. Stajdan sonraki sınavda başarılı olamayan adaylar daha sonra tekrar sınava girebilir.

Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı nedir?
Adli Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı, hukuk fakültesi mezunlarının hakim ve savcı olabilmek için girdiği sınavdır. Adli Hakim ve Savcı Adalığı sınavına sadece hukuk fakültesi mezunlarının katılma hakkı vardır. Sınav, test ve mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşur. ÖSYM’ye bağlı olan yazılı sınav bölümü, genel yetenek, genel kültür ve alan bilgisi olmak üzere üç bölümden oluşur.

Uzlaştırmacı nasıl olunur?

Uzlaştırmacı, mağdur ve sanık veya problem yaşayan iki kişi arasındaki uzlaştırma sürecini yürüten, bağımsız ve objektif kişidir. Hukuk fakültesi mezunları, cumhuriyet savcısının onayı ile uzlaştırıcı olarak görev yapabilir. Hukuk fakültesi mezunlarının yanı sıra lisans hayatları boyunca gerekli hukuk derslerini almış İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Bilimler Fakültesi mezunları da uzlaştırıcı olarak görev alabilir. “100 Soruda Uzlaştırma” kitabının yazarlarından ve bugüne kadar binlerce davada uzlaştırıcı olarak görev almış Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem bir röportajında uzlaştırmacı olmak için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • Gerekli koşulları sağlayan adaylar öncelikle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı’na başvuru yapmalıdır.
  • Adaylar başvuru dilekçesinde hangi ağır ceza mahkemesi bölgesinde görev yapmak istediğini belirtmelidir.
  • Adaylar arasından uzlaştırmacı eğitimi verilecek kişiler Adalet Bakanlığı Uzlaştırma Daire Başkanlığının web sitesinden açıklanır. Eğitimden sonra adaylar Uzlaştırmacı Sertifikası alır.
  • Bir sonraki adım ise Uzlaştırmacılık Sınavı’dır. Bu sınava sadece uzlaştırmacı eğitimini almış kişiler ve uzlaştırmacı olmak için gerekli koşulları sağlayanlar girebilir. Koşulları sağlamayan kişiler Uzlaştırmacı Sertifikası’na sahip olsa bile sınava giremez.

Hukuk fakültesi mezunlarının iş olanakları nelerdir?

Hukuk fakültesi mezunları; hakim, savcı ve avukat olmak yerine farklı meslek seçeneklerini de tercih edebilir. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Noter
  • Hukuk müşaviri
  • İcra müdürü
  • Kaymakam
  • Hukuk danışmanı
  • Yasama uzman yardımcısı
  • Yönetici
  • Uzlaştırmacı
  • Akademisyen

Hukuk fakültesi mezunları eğitim hayatını devam ettirerek yüksek lisans ve doktora yapabilir ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilir. Akademisyenliği tercih edenlerin izleyeceği adımlar yüksek lisans, doktora, yardımcı doçentlik, doçentlik ve profesörlük şeklindedir.

Hukuk fakültesi taban puanları nelerdir?

Hukuk fakültesi, eşit ağırlık sınav puanı ile öğrenci alır. Türkiye’de hemen hemen her devlet üniversitesinde ve özel üniversitelerin birçoğunda hukuk fakültesi bulunuyor. 2020 öğretim yılı Hukuk Fakültesi taban puanları ve sıralamalarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

https://universkop.com/hukuk-taban-puanlari-siralamalari/

Hukukçu olmak, zor ve zahmetli bir süreçtir fakat kariyer olanağı bakımından oldukça zengin bir alan diyebiliriz. Hukuk fakültesi mezunlarının tercih edebileceği birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Zorunlu staj dönemini tamamladıktan sonra devlette veya özel sektörde avukatlık yapabilir, kendi özel büronuzu açabilir, hukuk müşavirliği ve danışmanlığı yapabilir veya sınavlara hazırlanarak hakim ve savcı olabilirsiniz. Azimli, çalışmayı seven, muhakeme yeteneği olan, problem çözmede iyi, hukuk fakültesi mezunları meslekte başarılı olabilir.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör