Cornell Not Tutma Tekniği

0
156
Cornell Not Tutma Tekniği

Cornell not tutma tekniği, Cornel Üniversitesi Okuma ve Çalışma Merkezi müdürü Walter Pauk tarafından geliştirilen etkili bir not tutma tekniğidir. Teknik kapsamında öğrencilerin okuduğunu ve dinlediğini anlama yetilerinin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Öğrenim esnasında not alınan sayfa üzerinde yapılacak belli başlı düzenlemeler üzerinden teknik uygulanmaktadır. Cornell not tutma tekniği, notların sayfaya kaydediliş şeklinden ziyade sayfada yer alan bilgilerin daha etkili bir şekilde hafızaya girmesi sağlanarak verimli bir ders çalışma süreci gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Uygulanır?

Cornell not tutma tekniği kapsamında not alınan ilgili sayfanın sol tarafına bir çizgi çizilmesi ve geri kalan sağ kısma da notların yazılması şeklinde bir düzen içermektedir. Tekniği uygulayan kişi, sağ tarafa notlarını aldıktan sonra kalan sol kısma da bu bilgileri temsil eden anahtar kelimeleri ya da çağrıştıran sözcükleri yazması gerekmektedir. İleriki süreçte aldığı notları daha verimli bir şekilde çalışması adına notların yer aldığı sağ kısım kapatılır ve sol taraftaki anahtar kelime grupları üzerinden not aldığı önemli bilgileri hatırlamaya çalışmalıdır. Bu hatırlama süreci tüm önemli bilgilere sahip oluncaya kadar devam etmelidir. Bu sayede etkili bir çalışma tekniği uygulayarak öğrenmeyi hedeflediğiniz bir dersi daha verimli bir şekilde çalışmış olacaksınız.

Cornell Not Tutma Tekniği Nasıl Uygulanır?
Cornell not tutma tekniğinde sayfa 2 kısma bölünmelidir.

Cornell Not Tutma Tekniği Kâğıt Düzeni

Cornell not tutma tekniğinin yaratıcısı olan Walter Pauk’a göre etkili bir not alma ve alınan bu notların en verimli bir şekilde çalışılması sürecinin oluşturulması adına altı önemli adımın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunlar;

  • Kaydetme (record)
  • Kısaltma (reduce)
  • Tekrarlama (recite)
  • Yansıtma (reflect)
  • Gözden geçirme (review)
  • Örnekleme (sample)

Bu altı önemli adımı sizlerle paylaşalım.

Cornell Not Tutma Tekniği Önemli 6 Adım
Cornell not tutma tekniği 6 önemli adımdan oluşmaktadır

Kaydetme (Record)

Walter Pauk’a göre ilgili konu üzerine dinlediğiniz bir süreç boyunca önemli görülen her türlü bilginin not alınması gerekmektedir. Bu bağlamda kaydetme adımında sizin için önemli olarak gördüğünüz her türden bilgiyi sayfanın sağ kısmına yazmalısınız.

Kısaltma (Reduce)

Kaydetme aşamasında önemli olarak görülen ve sağ kısma yazan bilgileri karşılayacak anahtar kelimelerin sol kısma listelenmesi kısaltma aşamasında gerçekleşmektedir. Bu aşamada tüm önemli bilgileri ifade edebilecek türden anahtar kelimelerinizi sol kısma yazmanız gerekmektedir.

Tekrarlama (Recite)

Kısaltma aşamasında yaptığınız anahtar kelime çalışmasının etkili olup olmadığı tekrarlama aşamasında gerçekleşmektedir. Yazdığınız tüm önemli kelimeleri karşılayacak ve hafızanızda kalmasını sağlayacak anahtar kelimelerin olup olmadığını bu aşamada kontrol etmeniz gerekmektedir. Karşılamayan anahtar kelimelerin değiştirilmesi bu aşamada oldukça önemlidir.

Yansıtma (Reflect)

Tekrarlama aşamasıyla eş güdümlü olarak uygulanması gereken bir aşama olan yansıtma, kaydedilen tüm anahtar kelimelerin ve notların bireyin kendi fikirleriyle uyumlu olup olmadığının kontrol edilmesini kapsamaktadır. Bu aşamada kısaca yazdığınız notun ve anahtar kelimelerin hafızanızda yer edinip edinemeyeceğini kontrol etmenizi kapsamaktadır. Tabii ki problem çıkaran not ve anahtar kelimeler kesinlikle yerine fikirlerinizi içeren yeni yapılarla değiştirilmesi gerekmektedir.

Gözden Geçirme (Review)

Bu aşamada öğrenilen bilgilerin hatırlanması ve hafızada güncel tutulması adına önceki 4 adımdan sonra hızlı bir şekilde not ve anahtar kelimelerin taranmasını kapsamaktadır. Bu aşamayı dersin bitimiyle hemen birkaç dakikalık süreçte uygulamanız sizler için verimli olacaktır.

Örnekleme (Sample)

Öğrenme sürecinin önemli yapıtaşlarından birisi olan örnekleme, Cornell not tutma tekniğinin de önemli bir parçasıdır. Sağ tarafta yer alan notları karşılayan sol taraftaki anahtar kelimeleri destekleyecek türden örneklemelerin eklenmesi ya da hafızada tutulması, öğrenme sürecinin daha da etkili olmasına olanak sağlayacaktır.

Cornell Not Tutma Tekniğinin Faydaları

Cornell not tutma tekniği, başta Amerika olmak üzere birçok ülkede etkin bir şekilde kullanan verimli not tutma tekniklerinden birisidir. Belirli bir düzen içerisinde uygulanması gereken bu sistem, bir konunun daha iyi öğrenilmesi adına bireye birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar;

  • Önemli iki aşaması olan gözden geçirme ve kaydetme sayesinde sistematik bir yazı organizasyonuna olanak sağlar.
  • Düzen oluşturma formatı nedeniyle ana kavramlar ve destekleyici fikirler daha kolay belirlenmektedir.
  • Diğer yöntemlere göre oldukça basit ve etkilidir.
  • Başlı başına uzun bir süreç olan not tutma faaliyetini daha az zaman ve çaba içerisinde tamamlanmasına olanak sağlar.
  • Başka bir teknikten kolaylıkla geçmenize olanak sağlar. Basit birkaç adıma sahip olduğu için kolaylıkla denenebilir ve alınan verim ölçülebilir.
  • Sancılı geçen konuların daha kolay öğrenilmesini sağlar. Bu nedenle tıp ve mühendislik öğrencilerince sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu yazımızda siz değerli Universkop okuyucularına etkili bir teknik olan Cornell not tutma tekniğinden bahsettik. Bir başka yazımızda görüşmek üzere.

Bu sayfayı oylayın!

Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör